Výrobky na zníženie hladiny cholesterolu a čistenie krvných ciev

Obsah

    Cholesterolová fóbia sa stala obzvlášť populárnou na prelome storočia, keď lekárske objavy vniesli svetlo do mnohých otázok týkajúcich sa infarktu, mŕtvice a hypertenzie. Príčinou všetkých týchto chorôb je tzv. Ateroskleróza a bezprostrednou príčinou jej výskytu je hladina cholesterolu nad povolenou normou. Na odstránenie aterosklerózy je nevyhnutné dbať na správnu výživu a existujú produkty, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a čistia krvné cievy. To sa môže ďalej chrániť pred objavením sa usadenín cholesterolu na stenách krvných ciev.

    Cholesterol je veľmi dôležitým prvkom v ľudskom tele, preto ho nemožno nahradiť ničím, a preto je mimoriadne nebezpečné aj zníženie hladiny látky na kritické minimum. Pri zvýšených hladinách lipidov je však potrebný laboratórny krvný test, podľa ktorého lekár odporučí liečbu.

    V prvom štádiu liečby lekári neobhajujú predpisovanie liekov, pretože cholesterol sa dá upraviť stravou a fyzickou aktivitou. Lekár vám povie, ktoré produkty odstraňujú cholesterol z tela a ako ich používať.

    Ak dodržiavate prísnu diétu proti cholesterolu, prvé pohyby cholesterolu je možné pozorovať už dvadsať dní po začiatku správnej výživy. Od tretieho do šiesteho týždňa telo zvyčajne prestavuje a zvykne si na optimálny obsah cholesterolu,preto začína používať svoj vlastný škodlivý tuk - lipoproteíny s nízkou a veľmi nízkou hustotou.

    Predstavujú hrozbu a ukladajú sa na stenách krvných ciev, čo vedie k zablokovaniu. Hladina cholesterolu v krvi by nemala prekročiť 3,5 mmol /l - toto číslo sa vzťahuje výlučne na LDL a VLDL.

    Odporúčané výrobky

    Lekári pri predpisovaní diétnej výživy zvažujú aj ďalšie faktory, ktoré je potrebné upraviť. Nasledujúce faktory ovplyvňujú cholesterol v ľudskom tele:

    • dedičnosť;
    • prítomnosť nadváhy;
    • prítomnosť cievnych ochorení, chronický zápal;
    • metabolické poruchy;
    • inzulínová rezistencia;
    • hypertenzia.

    Na zníženie hladiny cholesterolu je nevyhnutné zahrnúť rastlinné potraviny do potravín

    .

    Ak sú tieto faktory ovplyvnené, potom bude iba pri jednej strave ťažké normalizovať hladinu cholesterolu. Preto lekári odporučia komplexnú liečbu, aby sa problém vyriešili. Pri zvýšenom cholesterole by sa príjem živín mal rozdeliť nasledovne:

    Odporúčame prečítať si: Čistenie cholesterolu v cievach
    • Bielkovinové potraviny - mali by tvoriť najmenej 40% stravy. Bielkoviny sú zložkami lipoproteínu s vysokou hustotou, a preto s nedostatočným príjmom bielkovín do tela sa „skews“ pozorujú smerom k zvýšeniu LDL. Je prospešnejšie konzumovať najviac biologicky dostupné proteíny, ktoré sú ľahko stráviteľné aúplne spracované telom vo všetkých fázach metabolizmu. Užitočné sú ryby, orechy, mäso a strukoviny.
    • Tuky - by mali tvoriť asi 25% celkového kalorického príjmu dennej stravy. Sú nevyhnutné pre proces syntézy hormónov a tiež prispievajú k absorpcii vitamínov, čo je dôležité v každom veku. Takmer všetky tuky by mali byť rastlinného pôvodu.
    • Sacharidové potraviny sú základom doplňovania energie. Je potrebné poskytnúť 400 až 600 kalórií sacharidov za deň, t.j. mali by predstavovať najmenej 35% dennej stravy, aby uspokojili energetické potreby dospelých.
    • Vlákno, ktoré dodržiava správnu výživu, sa musí pridať vláknina, pomôže tráviť potravu a uľahčuje vstrebávanie živín. Mať konštantný príjem čistiacich rastlinných vlákien zmierňuje problémy so zápchou.

    S cieľom uľahčiť orientáciu vo výbere výrobkov na zníženie hladiny cholesterolu uvádzame približný zoznam toho, čo možno zahrnúť do stravy. Pokiaľ ide o vysoký obsah cholesterolu, lekári odporúčajú tento zoznam potravín:

    • chudé mäso a hydina bez kože;
    • vajcia (bez žĺtka);
    • syry s obsahom tuku do 35%;
    • morské ryby;
    • mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku;
    • morské plody;
    • zelenina a ovocie;
    • obilniny;
    • rastlinné oleje - olivy, slnečnice, kukurica, sezam;
    • dezerty s nízkym obsahom tuku - želé, cukríky atď.

    Bielkovinové výrobky

    Pri výbere mäsa treba mať na pamäti, že nie všetko je vhodné pre ľudí s vysokým obsahom cholesterolu. Bravčové mäso je veľmi mastné, aj keď tuk nie je vizuálne viditeľný, napríklad na chudých plátkoch. Preto sa neodporúča bravčové mäso. V hovädzom mäse je veľa cholesterolu, ale kvôli obsahu užitočných proteínov je hovädzie a teľacie mäso v obmedzenom množstve povolené.

    TIP!Hydinu je najlepšie konzumovať - ​​je pomerne chudá. Pokožka sa potom odstráni, pretože podkožný tuk obsahuje tiež veľa cholesterolu.

    Pacienti nemôžu byť pripravení na konzumáciu vnútorností, pretože obsahujú zlý cholesterol. Obzvlášť veľa v obličkách, pečeni, jazyku a srdci. Tieto výrobky sú vylúčené v akejkoľvek podobe.

    Osobitná pozornosť sa odporúča venovať morským plodom, ktoré môžu znížiť obsah lipidov. Morské ryby a ďalšie produkty majú pozitívny vplyv na metabolizmus, pretože obsahujú veľké množstvo omega-3 kyselín. Omega-3 je nesmierne dôležitý, pretože inhibuje rast lipoproteínov s nízkou hustotou. Je lepšie zvoliť ryby s nízkym obsahom tuku, ktoré obsahujú nízky cholesterol. Je lepšie ju napariť alebo dusiť a môžete ju tiež upiecť, aby ste počas varenia nepridali tuk.

    Rybí olej je úplne bezpečný - táto zložka nielenže nepoškodí, ale stane sa aj ďalším zdrojom zdravých tukov, ktoré pomáhajú v boji proti vysokému cholesterolu. Podľa výsledkov výskumu amerických vedcov rybí olej minimalizuje riziko vzniku kardiovaskulárnych a cerebrálnych lézií natridsať percent.

    Bylinkový komplex

    Bylinné jedlo je nevyhnutnou súčasťou každej stravy alebo správnej výživy pre ľudí s vysokým obsahom cholesterolu. Zelenina a ovocie sú veľmi dôležité pre normalizáciu hladín cholesterolu v tele. Po prvé, znižujú hladinu škodlivého lipoproteínu s nízkou hustotou a po druhé, zvyšujú obsah HDL, ktoré sú pre telo prospešné.

    Lieky predpísané lekármi majú rovnaký účinok. Preto bude jesť zeleninu a ovocie, ktoré rýchlo znižujú hladinu cholesterolu, vynikajúcou náhradou liekov.

    Šaláty nie sú kalórie horšie, ak sa k nim pridá uvarená hydina

    Rastlinné výrobky obsahujú veľa užitočných látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú organizmus:

    • fytosteroly;
    • rastlinné vlákno;
    • polyfenoly;
    • resveratrol;
    • nenasýtené mastné kyseliny.

    Fytosteroly sú základnými komponentmi bunkovej membrány. Inhibujú absorpciu škodlivého LDL v čreve a vytvárajú všetky potrebné podmienky na ich odstránenie z tela čo najskôr. Ak jedlo obsahuje normálne alebo zvýšené množstvo fytosterolov, hladina cholesterolu neprekročí normu. Fytosteroly sú obsiahnuté v:

    • rastlinný olej, olivový a sójový olej;
    • pšeničné klíčky;
    • mandle;
    • otruby;
    • fazuľa;
    • brusnice, hrozno;
    • zeler.

    POMOC! Polyfenoly sú rovnako dôležité. Tieto látky sú priamo zamerané na čistenie tela toxínov a lipidov.

    Polyfenoly majú na tento účel dva silné mechanizmy účinku:

    • stimulujú produkciu lipoproteínov s vysokou hustotou;
    • pôsobia ako antioxidanty a čistia toxíny.

    Ak sa konzumujú džúsy alebo rastlinné pyré, potom je možné za jeden a pol až dva mesiace zvýšiť obsah prospešných lipoproteínov o päť percent a znížiť úroveň škodlivých tukov. Odporúča sa tiež zahrnúť do stravy ryžu, kakao, červené hrozno - zvyšuje rýchlosť metabolizmu a vstrebávanie živín.

    Je lepšie jesť jedlo čerstvé, ryžu zradiť s minimálnym tepelným spracovaním. Okrem znižovania hladiny cholesterolu v krvi majú produkty tiež antioxidačný účinok, čistia toxíny a znižujú riziko vzniku cievnych, metabolických a endokrinných chorôb.

    Prínosy výrobkov

    Pokiaľ ide o prínosy výrobkov, je potrebné uviesť tých vodcov, ktorí nepochybne prispievajú k normalizácii úrovne tukov v tele. Orechy sú jedným z mála vaskulárnych čistiacich prostriedkov, ktoré sú pri ich používaní univerzálne. Pridávajú sa do sladkého pečiva a šalátov, zatiaľ čo orechy sú veľmi vhodné na desiatu. Mimoriadny význam pre ženy, pretože prispievajú k ochrane reprodukčných orgánov.

    Niektoré orechy znižujú hlad o niekoľko hodín pred hlavným jedlom. Je to všetko kvôli skutočnosti, že v orechochobsahuje užitočné proteíny, stopové prvky, nenasýtené tuky. Orechy môžu nahradiť nedostatok živočíšnych tukov, ak človek dodržiava diétu. Nezameriavajte sa na drahé vlašské orechy, ako sú céder alebo makadamia. Dokonca aj najdrahšie vlašské orechy môžu poskytnúť všetky potrebné látky.

    Je lepšie kúpiť orechy, ktoré dokonale znižujú hladinu cholesterolu, sú surové, čistia sa sami doma. Tepelné ošetrenie sa môže vynechať, aby sa ušetrilo viac vitamínov. Keďže orechy neobsahujú nízkokalorický obsah, je potrebné konzumovať najviac 30 g za deň.

    Avokádo sa môže jesť surové alebo pridané do rôznych šalátov, ktoré sú súčasťou mäsových omáčok

    .

    Zdravým výrobkom je avokádo. Obsahuje veľa cenných prvkov pre ľudské telo - draslík, zinok, vápnik, vitamíny. Ovoce má tiež antioxidačné účinky - prispieva k rýchlemu odstraňovaniu toxínov z tela. Pretože avokádo obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, znižuje hladinu škodlivých lipoproteínov v tele.

    Podľa britských vedcov zelený čaj znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Pri pravidelnej konzumácii čaju, najmä ráno, sa zvyšuje aktivita metabolických procesov, v dôsledku čoho sa cievy začnú účinnejšie čistiť lipoproteíny s nízkou hustotou.

    Keď sa vylučuje močom, úroveň škodlivých tukov v tele klesá. To všetko je možné vďaka obsahu galátového epigelokatechínu v zelenom čaji, ktorýJe to ľahká a veľmi aktívna zložka. Ovplyvňuje rýchlosť metabolických procesov. Z tohto dôvodu sa znižuje riziko vzniku chorôb kardiovaskulárneho systému a vrátane aterosklerózy.

    Nie menej ako zelený čaj je vhodný pre telo a zázvor, ktorý pomáha očistiť telo od toxínov. Jeho podzemky obsahujú veľa užitočných látok - vitamíny, minerály, prchavé látky, organické kyseliny a gingerol, ktorý dáva zázvoru špecifickú chuť. Ďumbier pomáha riediť a čistiť krv, bojuje aj so srdcovými chorobami, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a stimuluje organizmus, aby produkoval užitočný lipoproteín s vysokou hustotou.

    Najdôležitejšie

    Na normalizáciu hladín cholesterolu nemusíte okamžite piť lieky na odstránenie tukov. Stačí sledovať správnu výživu a jesť potraviny, ktoré prispievajú k normalizácii hladiny tukov a čistia krvné cievy od usadenín tukov.

    Výživa v strave pomôže znížiť hladinu cholesterolu na požadovanú úroveň za mesiac a pol. V tejto dobe sa odporúča jesť chudé mäso, ryby, odstredené mlieko a veľa zeleniny a ovocia - to pomôže obnoviť rovnováhu lipidov v tele.