Vplyv kávy na cholesterol v krvi

Obsah

    Používanie kávového nápoja je v kultúre európskych krajín tak zakorenené, že vedci veria: káva je zlý zvyk, rovnako ako fajčenie. Pre mnohých mužov a ženy je ráno bez kávy nemysliteľné a láska k nápoju je skôr ako závislosť. Úvahy okamžite vyvolávajú logickú otázku: je možné piť nápoj pre ľudí s rôznymi chorobami, napríklad ateroskleróza. Pokúsme sa pochopiť, ako káva a cholesterol interagujú a či sa osoba s aterosklerózou pri pití kávy môže zhoršiť.

    Zloženie nápoja

    Surové kávové zrná obsahujú veľa druhov látok. Tieto zahŕňajú:

    • trigonelín;
    • proteíny;
    • éterické oleje;
    • vitamín P;
    • vápnik, fosfor a železo;
    • kofeín;
    • 30 druhov kyselín;
    • rozpustné uhľohydráty (sacharóza);
    • minerálne soli.

    Zrná menia svoje chemické zloženie pri vysokej teplote. Na výstupe majú mierne zmenené vlastnosti a zaznamenáva sa vzhľad kaviarne. Kofeín - látka zodpovedná za príjemnú vôňu kávy, obsahuje viac ako sedemdesiat rôznych aromatických zložiek. Viac ako 30% extraktov nápoja je rozpustných vo vode.

    POMOC!Hlavná látka aromatického nápoja sa nazýva kofeín. Je obsiahnutá v rôznych odrodách v rôznych množstvách, ale nepresahuje 2%.

    Trigonellínový alkaloid slúži predovšetkým na tvorbu chuti a arómy. Hlavné vzrušujúcekofeín a množstvo ďalších zložiek zohrávajú v nápoji úlohu. Sú v káve v malom množstve.

    Kávový nápoj má na organizmus rôzne účinky:

    • u ľudí s nízkym krvným tlakom pomáha cítiť ostražitosť a zdravie;
    • Hypertenzia je kontraindikovaná, pretože zvyšuje krvný tlak;
    • po šálke silného nápoja sa dýchanie u človeka zrýchli;
    • tu obsiahnuté organické kyseliny prispievajú k sekrécii žalúdočnej šťavy, urýchľujú a zlepšujú trávenie potravy, ale nápoj je kontraindikovaný pri gastritíde alebo žalúdočných vredoch.

    Pacienti s podobnými patológiami by mali brať do úvahy účinok kávy na organizmus a piť ho s mierou alebo ho úplne opustiť. Štúdie preukázali, že káva znižuje riziko patológií, ako je bronchiálna astma, Alzheimerova choroba, ischemická a hemoragická mŕtvica, diabetes mellitus a Parkinsonova choroba.

    A čo pacienti s predispozíciou k vysokej hladine cholesterolu v tele alebo so zvýšeným krvným obrazom? Zistime vplyv kávy na cholesterol v krvi a možnosť pitia nápoja u pacientov s aterosklerózou.

    Účinok kofeínu na cholesterol

    Odporúčame prečítať si: Zvýšený cholesterol v krvi u mužov

    Cholesterol v ľudskom tele plní množstvo dôležitých funkcií, najmä vstupuje do bunkových membrán ako stavebný prvok. Významnú časť tvorí pečeň, ale tiežvonkajší cholesterol sa dokonale vstrebáva a ovplyvňuje hladinu tohto prvku v krvi.

    Zvýšený cholesterol vedie k plakom a rozvoju aterosklerotického ochorenia. Je dôležité, aby ľudia vedeli, ktoré potraviny obsahujú cholesterol a sú schopné ovplyvniť jeho hladinu. Káva je jedným z takýchto výrobkov, ktoré sa konzumujú takmer denne.

    Najnovšie údaje vo vedeckých prácach naznačujú, že samotný nápoj nezvyšuje cholesterol v ľudskej krvi. Kávové zrná napokon neobsahujú cholesterol vo svojom zložení, a preto nie sú dôvodmi na jeho zvýšenie. Mala by byť káva v tomto prípade považovaná za absolútne bezpečný nápoj? Odpoveď znie nie.

    Vyprážané zrná menia svoje zloženie. Z éterických olejov v nich uzavretých sa uvoľňuje prvok cafestol. Je to jeho účinok na ľudské telo, ktoré spôsobuje zvýšenie hladiny cholesterolu v tele.

    Káva s vysokým obsahom cholesterolu

    Ak má človek v tele zvýšený cholesterol, neznamená to, že by nikdy nemal piť osviežujúcu tekutinu. Pitie pacientom nie je kontraindikované, ale veľa závisí od spôsobu prípravy.

    Pri používaní kávy s vysokým obsahom cholesterolu musíte byť veľmi opatrní

    Pitie kávy s vysokým obsahom cholesterolu môže byť také, ktoré nevyvoláva zvýšenie rýchlosti. Cafestol sa do nápoja uvoľňuje, iba ak sa tekutina zahrieva pri zahrievaní. A ak koláč znova uvaríte, potom úroveňCafestole sa výrazne zvyšuje.

    Preto v niektorých krajinách nie je tekutina privedená do varu, ale iba zahrievaná na vysokú teplotu. Ak nedochádza k varu, proces prideľovania cafestolu nenastáva. Pacienti s vysokým obsahom cholesterolu by nemali piť espresso, francúzsky a škandinávsky jazyk, pretože tieto spôsoby varenia zahŕňajú vriace tekutiny. Neodporúča sa tiež piť s mliekom, ale je to hlavne kvôli vlastnostiam mlieka a prítomnosti prírodného cholesterolu v ňom.

    ​​

    Je tiež vhodné, aby sa osoba s normálnym cholesterolom v krvi chránila pred kavestolom. Ak to chcete urobiť, odporúčame milovníkom nápojov kúpiť kávovar s papierovým filtrom, ktorý oneskorí podstatnú časť éterických olejov. V tomto prípade nemá kavestol prakticky žiadny vplyv na cholesterol.

    Vzťah Cafestolu a cholesterolu

    Hlavnou látkou, ktorá zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, je cafestol. Pri preniknutí do tenkého čreva má cafestol určitý účinok na epitelové bunky sliznice a vyvoláva falošný impulz do pečene, čo dáva signál na tvorbu cholesterolu. Pečeň začne aktívne vytvárať látku, takže hladina cholesterolu v krvi sa pomaly zvyšuje.

    Koľko tekutín je potrebných na významné zvýšenie cholesterolu a existuje bezpečné dávkovanie? Na túto otázku nanešťastie nie je možné odpovedať, pretože hladina cafestolu rastie, hoci pomaly, ale neustále.

    C ZMENA A DOPLNENIE!Štúdie preukázali, že päť šálok nápoja denne v týždni zvyšuje hladinu cholesterolu o 7-8 percent a po roku toto číslo stúpa na 18%.

    Údaje o menšej spotrebe kávy ešte neboli zverejnené, existuje však skutočnosť, že v tele sa hromadí kavestol. Látka sa hromadí na stenách krvných ciev a interferuje s prietokom krvi, a preto vzniká nedostatok dodávok. Preto ani jednu šálku nápoja z pražených kávových zŕn nemožno považovať za úplne bezpečnú dávku, ak pijete kávu, ktorá nie je očistená od éterických olejov.

    Pri zlyhaní obehu a zvýšenom cholesterole sú postihnuté predovšetkým srdce a mozog. Nedostatok kyslíka ohrozuje rozvoj ischémie a nakoniec ďalší útok môže viesť k srdcovému infarktu alebo mozgovej príhode. Preto lekári odporúčajú, aby pri zvýšenej hladine cholesterolu nevzdávali produkt úplne, konzumovali ho iba v bezpečných receptoch av malom množstve.

    Okamžitý nápoj a cholesterol

    Okamžitá káva je v potravinárskom priemysle zázrak. Ukazuje sa, že: kávové bobule sú šúpané a zrná sú vylučované, ktoré sú vyprážané a varené pod vysokým tlakom asi päť hodín. Počas tejto doby sa zrno úplne rozpustí vo vode.

    Získaný extrakt sa ochladí, filtruje a potom sa pod vplyvom odparenia a vákuového lisu získajú granule, ktoré sa používajú na rozpustenie vo vode. Počas spracovania sú granule nasýtené rôznymi aromatickými látkami, ktoré dodávajú chutia vôňa je zaujímavejšia.

    Okamžitá káva neobsahuje cafestol

    Mnoho milovníkov kávy nepovažuje rozpustné granule za hodný nápoj, ale za náhradu s polovičným účinkom z pôvodného zdroja. Výroba takéhoto nápoja je skutočne možná, ak si kúpite granule nízkej kvality so zlým stupňom spracovania. Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť náklady na výrobu instantnej kávy a sprístupniť ju na trhu pre väčšinu ľudí.

    Či je cholesterol prítomný v rozpustnom nápoji, je kľúčovou otázkou pre pacientov s vysokým obsahom cholesterolu. Každý chce vedieť, akú kávu môžete piť, aby nevyvolával zvýšenie hladiny cholesterolu. V tomto prípade rozpustný nápoj plne uspokojuje potreby ľudí s vysokým obsahom cholesterolu. Granule vôbec neobsahujú kafestol, takže nemôžu ovplyvniť hladinu cholesterolu v krvi. Pre zdravého človeka v primeranom množstve to nespôsobí ujmu.

    Nemali by ste piť kávový nápoj v granulách pacientom s patologickými nálezmi pečene alebo žalúdka, ktorí trpia pankreatitídou. Kávový nápoj obsahuje nečistoty, ktoré dráždia žalúdočnú sliznicu, a pri výskyte chorôb gastrointestinálneho traktu existuje riziko ich exacerbácie.

    Kofeín pri ateroskleróze

    Osoba s existujúcou aterosklerózou musí dodržiavať prísnu stravu a nesmie jesť potraviny s cholesterolom a tie, ktoré zvyšujú jej hladinu. Mali by sme tiež hovoriť o káve.

    Silná káva, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách, môže vyvolať vaskulárnu stenózu. Ak je lúmen cievy blokovaný cholesterolovým plakom, akékoľvek zúženie vyvoláva ešte väčšie obmedzenie objemu na priechod krvi krvou. Kávový nápoj po stenóze má relaxačný účinok na krvné cievy, preto pri prvom a druhom stupni aterosklerózy nepoškodzuje pacienta, ak:

      72) uvarené správnym spôsobom;
    • dávka - najviac dve šálky denne;
    • Nápoj nie je silný.

    Je prísne zakázané používať ho na diagnostikovanú hypertenziu, predchádzajúce srdcové infarkty a mozgové príhody, ako aj na progresiu aterosklerózy do tretieho a štvrtého štádia.

    Alternatívne nápoje

    Ideálnym riešením pre pacientov s vysokým obsahom cholesterolu je vyčistiť nápoj z kavestolu. Potravinársky priemysel dnes už natoľko pokročil vpred, že táto úloha nie je nemožná: káva môže byť skutočne zbavená kavestolu, ak sa z neho počas chemického spracovania fazule odstránia éterické oleje. Takýto nápoj nakoniec nebude obsahovať cafestol a nebude schopný zvyšovať hladinu cholesterolu, ale nebude tiež príjemný na chuť a osviežujúcu kávu.

    Pri hľadaní alternatívy lekári naznačujú, že pacienti užívajú nápoje, ktoré majú podobnú chuť a účinok. Pre mnohých pacientov je prechod na čakanku, kakao a zelenú kávu úplne bezbolestný, pretože je to všetko zvyk.

    DÔLEŽITÉ!Lekári odporúčajú používať zelenú kávu, nieNielen ako ranný rituál, ale aj ako prostriedok na prevenciu zhubných novotvarov, pretože nepražené zrná majú prírodné antioxidanty, ktoré chránia telo pred rôznymi chorobami.

    V dôsledku obsahu purínových alkaloidov zjemňuje, pomáha schudnúť, ráno sa osviežuje. Mnohé z účinkov čiernej kávy neboli ovplyvnené vôbec a človek dostane rovnako zdravý nápoj, ale bez jedla. Jediná vec, na ktorú si musíte zvyknúť, je špecifická chuť a vôňa nápoja.

    Ďalšou inováciou je nápoj bez kofeínu. Zdá sa, že pacienti s vysokým krvným tlakom nepoškodzujú svoj obľúbený nápoj. Ale tu je potrebné vziať do úvahy, že taký produkt prechádza radom zložitých chemických premien, je ovplyvňovaný ortofosforečnou, sírovou a karbonovou kyselinou, v káve sa nachádzajú konzervačné látky, farbiace pigmenty a príchute, ktoré nezabezpečujú taký nápoj pre ľudí so zdravotnými problémami úplne bezpečnými.

    Najdôležitejšie

    Káva je jedným z najbežnejších konzumovaných nápojov. Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť a podať nápoj, takže popularita kávy neustále rastie. Pitie s nadmernou spotrebou nie je také bezpečné, ako sa zdá. Ak vypijeme niekoľko šálok denne, potom po niekoľkých týždňoch sa hladina cholesterolu zvýši a po roku si môžete všimnúť prekročenie úrovne takmer o 20%. Káva má obmedzenia spotreby - je potrebné vziať do úvahy pacientov s hypertenziou a pacientov s aterosklerózou.