Pankreatická strava

Obsah

    pankreas je orgán, v ktorom sa syntetizujú hormóny a tráviace enzýmy (enzýmy) na úplné trávenie potravy. Pod vplyvom mnohých faktorov môže byť narušená funkcia pankreasu a môžu sa vyskytnúť charakteristické príznaky - plynatosť a nadúvanie, nevoľnosť, vracanie a rozrušená stolica.

    Pri chorobách pankreasu je potrebné nielen užívať lieky, ale aj dodržiavať osobitnú stravu. Správna výživa je neoddeliteľnou súčasťou liečby a prevencie exacerbácií v budúcnosti.

    Akútne obdobie

    K záchvatu akútnej pankreatitídy môže dôjsť aj u úplne zdravého človeka, ktorý nedávno mal infekčné alebo zápalové ochorenie. Príčinou poruchy funkcie pankreasu je často prejedanie, konzumácia tukových a vyprážaných jedál, ako aj alkoholických nápojov.

    Strava na ochorenie pankreasu počas obdobia exacerbácie je jednoducho potrebná na to, aby sa telo mohlo zotaviť a naladiť na normálnu prácu. V prvých dňoch útoku nemôžete jesť vôbec, môžete piť iba malé množstvo vody. Pretože syntéza enzýmov je aktivovaná počas zápalu pankreasu, odporúča sa jej potlačiť alkalická minerálna voda - Essentuki č. 4, 17, Slavyanovskaya, Smirnovskaya, Lastochka, Narzan.

    Minerálna voda borjomi je obzvlášť bohatá na hydrogenuhličitanové soli. Obsahuje takmer 90% hydrogenuhličitanov, zvyšných 10% obsahuje stopové prvky ako naprvápnik, horčík, sodík, bróm a fluór. Pre bolesť pankreasu bude najužitočnejšia Borjomi.

    Akútne príznaky postupne ustupujú a asi po troch dňoch pôstu môžete prejsť na diétnu výživu. Strava sa postupne rozširuje a začína tekutými a nastrúhanými jedlami - obilninami, sliznicami, želé a šťouchanou zeleninou.

    V prípade chorého pankreasu sa odporúča bielkovinové jedlo, vďaka ktorému dochádza k rýchlejšej regenerácii poškodených tkanív. Ak existuje podozrenie na vznik cukrovky, sú vylúčené stráviteľné uhľohydráty - cukor a výrobky obsahujúce cukor (džem, koláče, sladkosti).

    Výživa pri ochorení pankreasu by mala byť jemná, ale zároveň vyvážená. Vitamíny A, C, E, meď, selén, mangán, zinok (antioxidanty), ako aj vitamíny B, sú obzvlášť cenné pri obnove trávenia

    Na zmiernenie opuchov a zápalov je potrebné znížiť dennú dávku soli. Jeho celkový obsah by nemal prekročiť 10 g /deň. Na posilnenie cievnej steny a priepustnosti kapilár je potrebný vápnik. Tento prvok je obsiahnutý v dostatočnom množstve v tvarohu, ktorý je možné jesť okamžite po odchode z hladu.

    Postupne sa rozširuje sortiment výrobkov a jedál a pridávajú sa vaječné bielky, želé, nízkotučné dusené a rybie koláče, sušienky vyrobené z bieleho chleba. Často jete, ale postupne, váha jednej porcie je asi 100 g.

    Základy výživy

    Po zastavení akútnych príznakov záchvatu, ako aj prichronickým priebehom patológie pankreasu je predpísaná lekárska strava č. 5 alebo jej varianty - strava č. 5p a č. 5p /9. Základná strava číslo 5 sa odporúča ľuďom, ktorí majú zhoršenú funkciu pankreasu a pečene. V prípade chronickej pankreatitídy a počas obdobia zotavenia po kríze je indikovaná strava č. 5p. Ak existujú príznaky cukrovky, použite diétu č. 5/9.

    Slinivka a pečeň sú spojené bežnými kanálikmi a vzájomne sa dopĺňajú pri výrobe tráviacich štiav a hormonálnych látok. Pri chronickom zápale pankreasu v pečeni sa môžu pozorovať reaktívne zmeny v dôsledku kompresie bežného vylučovacieho kanála, čo vedie k stagnácii žlče. Pri diabetes mellitus spôsobuje nedostatok inzulínu steatózu, nekontrolované odbúravanie tukov v pečeni a ukladanie mastných kyselín.

    Strava č. 5

    Princípy výživy zvierat pri ochoreniach pankreasu a iných vnútorných orgánov boli vyvinuté už v dvadsiatych rokoch minulého storočia M. I. Pevznerom. Napriek obmedzeniam ich zavedenia do terapeutickej praxe, liečebné tabuľky pod rôznymi číslami dnes nestratili svoju relevantnosť.

    Účelom stravy č. 5 je úplná výživa pre pacientov, ktorá prispieva k normalizácii tráviaceho procesu. Obsahuje minimum kalórií a maximum komplexných uhľohydrátov. Tuky a jednoduché uhľohydráty sú prísne obmedzené; zákaz zahŕňa výrobky, ktoré stimulujú sekréciu pankreatickej šťavy a obsahujú veľa vlákniny.

    Piata strava je rozdelená na dva typy: prvývymenovaný v prvých dňoch po útoku na 5-7 dní. Druhá možnosť sa odporúča pre pacientov s chronickým ochorením.


    Zemiaky sú najvýhodnejšou zeleninou v období remisie, pretože obsahujú ľahko stráviteľné polysacharidy, nedráždi črevnú sliznicu; neobsahuje prakticky žiadny tuk, ale obsahuje draslík, ktorý pomáha odstraňovať prebytočnú tekutinu a zmierňuje opuch pankreasu
    .

    Na konci „hladných“ dní sa vyžaduje maximálne šetrná strava, ktorá zahŕňa:

    • proteíny - 65 - 70 g;
    • tuk - 50 gramov;
    • uhľohydráty - 250 g.

    Všetky výrobky sú prevarené, rozdrvené a majú tekutú a polotekutú konzistenciu. Kvapalné potraviny bohaté na uhľohydráty prispievajú k sekrécii pankreasu menej. Preto v prvom týždni stravy môžete jesť:

    Odporúčame vám prečítať si: Ako liečiť pankreas
    • obilné sliznice z ryže, pohánky, ovsenej múky a tiež na zeleninovom vývare (okrem kapusty). Vylúčené sú proso a kukuričné ​​krupice;
    • tekuté obilniny na vode,
    • šťouchaná zelenina bez oleja - najlepšie tekvica, mrkva, tekvica alebo zemiaky;
    • Včera biely chlieb a sušienky, sušené nesladené sušienky;
    • ovocné peny zo želé, kompotov, želé a bez cukru.

    Takáto strava sa dodržiava najviac 1 až 2 dni, po ktorých sa do stravy dostanú bielkovinové výrobky:
    mäsové polievky z kaše;

    • vajcia s mäkkým varom alebo varené ako proteínová omeleta (bez použitia žĺtkov). deňnorma - nie viac ako 2 kusy;
    • ​​
    • dusené mäsové guľky, soufflé, knedle a mäsové gule. Výplň je predtým zbavená tuku, sú odstránené filmy a šľachy, kuracie a rybie kože sú odstránené. Aby sa mäso lepšie asimilovalo, posúva sa dvakrát alebo trikrát v mlynčeku na mäso. Bravčové mäso na varenie diétnych jedál nie je vhodné kvôli vysokému obsahu tuku;
    • Odporúča sa jesť tvaroh každý deň, ktorý si môžete kúpiť v obchode alebo sami variť. Kalcinovaný tvaroh v domácnosti sa varí jednoducho a rýchlo, a pokiaľ ide o chuť, nie je horší ako obchod;
    • Maslo sa používa v obmedzených množstvách a pridáva sa iba do hotových jedál.

    Zelenina s ostrou chuťou nepriaznivo ovplyvňuje pankreas, pretože éterické oleje, ktoré obsahujú, stimulujú produkciu agresívnych proteolytických enzýmov a žlče
    . bielkoviny, vitamíny, minerály a zmierňuje bolesť. Ako sa stav zlepšuje, po približne 5 až 10 dňoch je pacient prevedený na diétu č. 5p.

    Strava č. 5 p

    Terapeutická strava č. 5p sa musí dodržiavať, kým nedôjde k stabilnej remisii - do 4 - 12 mesiacov, aby sa zabránilo recidíve a ďalšiemu progresii choroby. Menu pre pankreatickú chorobu je zostavené v súlade s nasledujúcimi normami:

    • proteín - 120 g;
    • živočíšne tuky - 40 - 50 gramov;
    • rastlinné tuky - 12 - 15 g;
    • uhľohydráty - maximálne 300 gramov.

    Parné kotlety z rýb alebo mäsa sú šťavnaté a aromatické, kotlety sú obzvlášť užitočné - kuracie mäso obsahuje vitamíny B a A, draslík, horčík, fosfor a železo

    Je potrebné poznamenať, že v prípade silnej steatorea (prítomnosť tuku v stolici) sa množstvo tuku zníži takmer dvakrát. Hlavnými princípmi diéty 5p sú chemické, tepelné a mechanické šetrenie, ktoré je určené na zníženie tvorby sekrécie pankreasu a stimuláciu postihnutého orgánu.

    Všetky výrobky sa musia variť, pečiť alebo dusiť. Ak je bielkovinové jedlo zle stráviteľné, potom sa jeho množstvo v strave dočasne zníži, čo kompenzuje nedostatok sacharidov. Najskôr sa všetky jedlá konzumujú v pyré a potom sa postupne menia na drvené výrobky.

    Keďže mäso obsahuje veľa extrakčných látok, prvý vývar sa počas varenia vypustí. Tepelne upravené mäso sa používa iba v skrútenej forme na prípravu cukiet, mäsových guličiek, mäsových guličiek a pudingov.

    Je dôležité pamätať na to, že musíte jesť v malých porciách až 6-8 krát za deň. Pomôže to nielen predísť prejedaniu, ale tiež zabezpečí normálnu absorpciu produktov v tráviacom trakte. Teplota všetkých konzumovaných potravín a nápojov by mala byť približne 35 ° - teplé a studené občerstvenie /nápoje sú zakázané.

    Stupeň mletia výrobkov sa môže postupne znižovať v priebehu dvoch mesiacov, pričom sa zvyšuje celkové množstvo potravín. Ak sa vaše zdravie náhle zhorší, potomchorému pankreasu je potrebné oddýchnuť a vrátiť sa k pôvodnej strave s rozdrvenými a polotekutými jedlami.


    Na rozdiel od náhradiek cukru nemá xylitol špecifickú chuť a vôňu
    .

    Diéta č. 5p /9

    Strava pre problémy s pankreatickým ochorením vrátane cukrovky je upravená. berúc do úvahy narušenie metabolizmu uhľohydrátov. Jeho hlavným rozdielom je zákaz používania rýchlych uhľohydrátov a škrobových jedál, ako aj zeleniny s vysokým glykemickým indexom. Všeobecne platí, že strava č. 5 a 9 je veľmi podobná a je založená na frakčnej výžive a šetrných metódach varenia. Zemiaky, repa, mrkva a paradajky nie sú kategoricky vhodné na diabetickú diétu. Vylúčené sú aj cukrovinky (koláče a pečivo), čokoláda a sladké ovocie.

    Jednoduché sacharidy v potrave č. 9 sa nahrádzajú potravinami, ktoré obsahujú vlákninu. Šampión v obsahu je otruby, na druhom mieste je ľanové semeno. Asi polovicu energetických potrieb tela by mali pokrývať uhľohydráty, a preto sa často používajú rôzne sladidlá - xylitol, sorbitol, fruktóza, stevia, aspartam, sacharín, cyklamát.

    Pri výbere potravín pre diabetikov sa riadia ukazovateľom glykemického indexu: čím nižší je, tým vyššia je hodnota produktu. Okrem toho strava na ochorenie pankreasu znamená zníženie obsahu tuku v strave v dôsledku ťažko stráviteľných nasýtených tukov. Najbohatšími z nich sú jahňacie, kačacie, vaječné žĺtky, syr amaslo. Toto sa však nevzťahuje na analógy prírodných produktov - rôzne nátierky, syry a tvarohové výrobky. Niektorí výrobcovia dokonca nahrádzajú živočíšne tuky rastlinnými tukmi a pridávajú ich do kyslej smotany alebo kefíru.

    Dôležitou súčasťou výživy v ktoromkoľvek štádiu cukrovky je dostatočné množstvo vitamínov a minerálov. Obzvlášť významná je vitamín B1 alebo tiamín, ktorý sa aktívne podieľa na metabolizme uhľohydrátov.

    Zoznam užitočných a škodlivých výrobkov

    Strava pre choroby pankreasu zahŕňa tieto druhy výrobkov:

    • chudé mäso - králičie, teľacie, kuracie, morčacie a domáce jedlá na párky;
    • varené, pečené a aspické ryby;
    • vajcia s mäkkým varom alebo proteínová omeleta;
    • nenávistné polievky z obilnín, mlieka, rýb, zeleniny a ovocia;
    • mliečne výrobky a syry s nízkym obsahom tuku;
    • čerstvá zelenina - mrkva, uhorky, paradajky, zelenina;
    • varená a pečená zelenina - cuketa, zemiaky, tekvica, karfiol, cibuľa;
    • ovocie a iné ako ovocné bobule - jablká, hrušky, melóny, broskyne, marhule, melóny;
    • med, marmeláda, cukríky, hrozienka, sušené marhule, sušené slivky.

    Medzi zakázané výrobky patria:

    • mastné mäso a údené mäso, droby a konzervy;
    • rybie ikry a morské plody;
    • vyprážané a pevne uvarené kuracie vajcia, s kameňmi v žlčníku nemôžete jesť vajcia v surovej forme;
    • vývary a polievky bohaté na mäso, strukoviny (fazuľa, hrášok), okroshka a kapustová polievka s kyslou kapustou;
    • smotanové, plnotučné mlieko, korenené a mastné syry;
    • cibuľa, cesnak, reďkovka, reďkovka, špenát, šťaveľ, huby, repa;
    • všetky strukoviny;
    • huby, nakladaná zelenina a nakladaná zelenina, marinády;
    • orechy, zmrzlina, čokoláda, koláče, pečivo, zákusky.

    Lahodné recepty na každý deň.

    Pacienti, ktorí musia dodržiavať šetrnú stravu, sa často sťažujú na čerstvú chuť potravín. Mnohým chýba obvyklá cibuľa a cesnak, soľ, korenie a iné korenie. V tomto ohľade sa môžu skutočnou spásou stať rôzne prírodné koreniny, ktorých použitie strava nezakazuje.

    Korenie obchodu je absolútne nevhodné, pretože obsahuje rôzne doplnkové látky. Kurkuma, oregano, majoránka, rozmarín a kôpor pomôžu vylepšiť chuť jedla. Nahradiť cibuľu cesnakom je celkom možné pod mocou orientálneho korenia zvaného asafoetida. Toto korenie je schopné aktívne ovplyvňovať trávenie a pomáha vstrebávať ťažké jedlá. V Indii sa predpokladá, že pomocou asafoetidy môže telo dokonca tráviť nechty.


    Pri chorobách pankreasu sa odporúca polievka rozdrobená: vo fáze remisie môžete jesť pravidelné zeleninové polievky s obilninami a cestovinami

    Pri ochoreniach tráviaceho traktu bude jedlo ochutené asafoetidou zmierniť nadúvanie, grganie a zlepšenie chuti do jedla. Papriky môžu byť úspešne nahradené muškátovým orieškom.

    Aby sa uľahčilo prispôsobenie sa jedlu podľa nových pravidiel, je lepšie pripraviť si menu vopred na týždeň. Upozorňujeme na niekoľko receptovjedlá odporúčané stravou č. 5. Ľahko sa pripravujú, sú užitočné pre tráviaci trakt a sú veľmi chutné.

    Omeleta parných bielkovín je skvelou alternatívou k vyprážaným vajciam. Dá sa pripraviť na raňajky alebo večeru iba s použitím vaječných bielkov. Najskôr musíte akýmkoľvek pohodlným spôsobom oddeliť bielkovinu od žĺtka: napríklad pomocou špeciálnych zariadení - oddeľovač, silikónová žiarovka alebo vaječná pištoľ. Môžete to urobiť ručne rozbitím vajíčka tupou stranou noža.

    K bielym nápojom pridajte trochu soli, rozotrite a pridajte odtučnené mlieko a potom nalejte zmes do dvojitého kotla. Čas varenia - 20 minút, pripravená omeleta sa môže posypať bylinkami alebo muškátovým orieškom.

    Zeleninové polievky môžu byť veľmi chutné, ak poznáte tajomstvá ich prípravy. Na panvici prevarte liter vody, dajte ½ zemiakov a trochu nakrájanej kapusty do vriacej vody. Miernu mrkvu mierne prelejte na panvici, podľa potreby pridajte ochutenie asafoetidy a sójovú omáčku. Nalejte mrkvu s rozbitým vajcom a výslednú ingredienciu vložte do vriacej polievky. Hotovo! Zostáva iba pridávať jemne nasekané bylinky a 10% kyslá smotana.

    Vzorové menu môže vyzerať takto:

    • raňajky - ovsené vločky s prísadami na výber: sušené marhule, hrozienka, med alebo jablko; kastrol tvaroh, čaj;
    • obed - mäso soufflé, kompot;
    • obed - rezancová polievka, parné kurča, príloha z varených zemiakov, šalát z uhoriek, vývar z ruží;
    • popoludňajší čaj - pečené jablko,broskyňová šťava;
    • večera - koláče z parných rýb v kyslej smotane, varená ryža so zeleninou, čaj s mliekom;
    • v noci - kefír alebo bifilín.

    Strava č. 5 je váš verný pomocník v boji za zdravie. Ak bolí podžalúdková žľaza, strava sa musí dodržiavať rovnako starostlivo ako pri užívaní liekov. Presné dodržiavanie všetkých pravidiel pomôže zabrániť exacerbáciám a urýchli zotavenie.