Melón na cukrovku

Obsah

    Diabetes mellitus je pomerne častá porucha endokrinologického systému. Pre toto ochorenie je typická metabolická porucha s nesprávnym príjmom glukózy.

    Patológia je sprevádzaná chronickým zvýšením hladiny cukru v krvi a vyžaduje, aby pacient dodržiaval určitú terapeutickú diétu. Môžem jesť melón s cukrovkou? Je toto ochorenie pri tejto chorobe zakázané? Budeme o tom hovoriť.

    Glykemický index produktu

    Liečba cukrovky zahŕňa nielen užívanie liekov, ale aj dodržiavanie určitých stravovacích zásad. Sacharidy by mali byť úplne vylúčené z ponuky a konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom (GI) by mala byť výrazne obmedzená.

    Dôležité!GI je ukazovateľom účinku uhľohydrátov v potravinách na hladinu cukru v krvi. Čím je vyššia, tým je vyššia.

    Vyhýbanie sa potravinám s vysokým GI pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čo v konečnom dôsledku znižuje mieru komplikácií diabetes mellitus, najmä poškodenie cievneho systému. Z diéty diabetika je potrebné úplne vylúčiť potraviny, ktorých GI presahuje 50 jednotiek.

    Výrobky, ktorých GI patrí do rozsahu 50–69 jednotiek, sa môžu zahrnúť do ponuky najviac dvakrát týždenne. Norma nie je vyššia ako 100 gramov. Potraviny s GI vyšším ako 70 jednotiek sú prísne zakázané, pretože to môže spôsobiťrozvoj hyperglykémie (prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi) a zhoršenie stavu pacienta.

    Existuje aj ďalší pojem vyjadrujúci hodnotenie vplyvu potravín na hladiny cukru v krvi. Toto je glykemická záťaž (GN). Pomáha identifikovať zoznam potravín, ktoré môžu zvýšiť koncentráciu glukózy počas dlhšieho obdobia.

    Potraviny obsahujúce 100 gramov uhľohydrátov viac ako 100 gramov sú pre diabetikov najnebezpečnejšie. Priemerná hladina GN je 11–20 gramov uhľohydrátov a nízka hladina je nižšia ako 10 gramov. Ak chcete zistiť, či jesť melón pre rôzne typy cukrovky, musíte poznať jeho základné výživové ukazovatele.

    • Glykemický index je 75 jednotiek.
    • Glykemická dávka - 4 gramy uhľohydrátov na 100 gramov.
    • Obsah kalórií - 38 kcal na 100 gramov buničiny.

    Pri cukrovke typu 2 je preto najlepšie odmietnuť melón. Úplný zákaz sa však týka iba nekompenzovanej alebo zle kompenzovanej choroby. Ak sa pacientovi podarí udržať cukor normálny, potom si môže dovoliť vychutnať si tento bobule. Meloun pre diabetikov prvého typu je cenovo dostupnejší. Osoba potrebuje iba správne vypočítať dávku inzulínu.

    Výhody melónu

    Priaznivé vlastnosti melónu sú dôsledkom jeho zloženia. Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky. Kvôli vysokému obsahu tekutín bobule dokonale uhasia smäd a veľké množstvo vlákniny v nej významne zlepšuje tráviaci trakt.(gastrointestinálny trakt).

    Jednou z najčastejších komplikácií tohto ochorenia je rozvoj edému. Z tohto dôvodu diuretické vlastnosti melónu pomôžu pri odstraňovaní prebytočnej tekutiny z tela. Použitie bobúľ pomáha posilniť imunitnú obranu v dôsledku prítomnosti kyseliny askorbovej v nej. Osoba sa stáva menej citlivou na rôzne typy infekcií a foriem patogénnej mikroflóry.

    Vitamín B6 (pyridoxín) urýchľuje priebeh metabolických procesov, takže vodný melón prispieva k chudnutiu. Niacín (vitamín B5) pomáha znižovať krvný tlak rozširovaním lúmenu krvných ciev. Karotény sú silné prírodné antioxidanty, spomaľujú proces starnutia tela a odstraňujú z neho škodlivé látky.

    Ako a kedy môžete jesť melón pri cukrovke

    Existuje niekoľko odporúčaní, ktoré vychovávajú diabetikov o tom, ako jesť melón:

    Odporúčané čítanie: Čo liečiť cukrovku?
    • S rozvojom cukrovky typu 1 (forma závislá od inzulínu), keď je pacient nútený kontrolovať hladinu inzulínu pomocou injekcií, sa melón melie po častiach. Hmotnosť jedného kusa nie je vyššia ako 200 gramov. Zároveň je žiaduce rozdeliť tento objem na niekoľko recepcií, aby sa zabránilo prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
    • Pri cukrovke typu 2 sa môže rýchlosť buničiny z melónu zvýšiť na 300 gramov. Potom je však potrebné úplne vylúčiť výrobky, ktoré obsahujú rýchle sacharidy.
    • Potrebný je Berryjesť v nedotknutej forme, odmietajúc používať melónový med, džús alebo kandizované ovocie. Takéto výrobky obsahujú príliš vysoký objem glukózy pre diabetikov, čo môže vyvolať rozvoj hyperglykémie.
    • Dužina bobule môže zvýšiť chuť do jedla, čo môže spôsobiť obžerstvo. Aby sa predišlo priberaniu na váhe, mal by sa melón pri cukrovke jesť ako dezert. V ideálnom prípade je lepšie kombinovať ho s plátkom hnedého chleba. Pomôže to predchádzať rozvoju hladu.

    Pri cukrovke sa môže do potravín pridávať trochu nerafinovaný olej získaný zo semien melónu. Pomôže to normalizovať priebeh tráviacich procesov a stimulovať črevnú motilitu. Ak má jesť melón s cukrovkou 2. typu alebo nie, musí sa rozhodnúť sám pacient.

    Pritom musí zohľadniť stupeň kompenzácie choroby a individuálnu reakciu tela na tento produkt. Keďže vodný melón sa stáva príčinou zvýšenia hladiny glukózy v krvi, odporúča sa ho zahrnúť príležitostne a nie viac ako 100 gramov na porciu v jedálnom lístku.

    Recepty

    Melóny sa spravidla konzumujú čerstvé. Vyrábajú tiež džús, med, kuchársky džem a kandizované ovocie, ale tieto možnosti cukrovky sú úplne kontraindikované. Existuje celý rad receptov, ktoré používajú dužinu bobule. Jedlá zároveň nespôsobujú rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi a budú užitočné pre ľudské telo.

    Ovocný šalát

    Dobrá možnosť zákusku. Zloženie:

    • Melónová buničina - 100gramov;
    • kyslé jablká - 50 gramov;
    • hruška - 50 gramov;
    • ​​
    • prírodný jogurt.

    Ovocie by sa malo nakrájať na malé kúsky, naliať na jogurt a jemne premiešať.


    Nízkokalorický šalát sa môže pripraviť z melónu

    Prílohy pre mäso

    Meloun môže slúžiť ako príloha pre hlavné jedlá a najmä pre mäso. Iba v tomto prípade musíte uprednostniť trochu sladkých odrôd. Môžete si tiež vybrať nezrelé ovocie. Zloženie:

    • mrkva - 1 malá koreňová plodina;
    • zeler - 100 gramov;
    • mäso melónu - 50 gramov;
    • rastlinný olej - 1 lyžica. l.

    Mrkva sa musí umyť a nastrúhať. Strihajte zelerové stonky a melón na malé kúsky. Jemne premiešajte zložky a ochutte rastlinným olejom. Prílohy sú užitočné pri nadváhe, ktorá je typická pre druhý typ cukrovky.

    Osviežujúci nápoj

    Nápoj dokonale uhasí smäd a glukózu príliš nezvyšuje. Zloženie:

      65) studená minerálna voda - 100 ml;
    • šťava z melónu - 50 ml;
    • jablková šťava - 50 ml.

    Je potrebné primiešať šťavy a do zmesi naliať ochladenú minerálnu vodu. Aby bol nápoj chutnejší, vložte doň pár listov čerstvej mäty. Predtým je potrebné listy jemne zamiesiť, aby tráva dávala lepšiu chuť.

    Dôležité!Počas dňa sú povolené najviac dve porcie osviežujúceho nápoja.

    Recepty obsahujúce melón môžete do ponuky zahrnúť iba na stabilnej úrovni.hladina glukózy v krvi. Ak je cukrovka zle kompenzovaná a pacient má prudký skok v hladinách glukózy, je vhodné ju odmietnuť. Inak môžete zhoršiť svoje zdravie a vyvolať rozvoj hyperglykémie.

    Kontraindikácie

    Meloun by sa mal úplne vylúčiť z ponuky v prípade určitých chorôb a stavov. Jedná sa o:

      76) akútna forma pankreatitídy;
    • obličkové kamene a /alebo mechúr;
    • porucha stolice;
    • kolitída;
    • ulcerózne patológie žalúdka a dvanástnika;
    • zlepšené splyňovanie.

    Diabetes mellitus je závažné ochorenie, ktoré si vyžaduje prísne dodržiavanie lekárskej stravy. Do ponuky môže zaradiť melón, ale len na svoje vlastné nebezpečenstvo a riziko.