Letné prerezávanie

Obsah

    Na každom záhradnom pozemku vidíte aspoň pár kríkov ríbezlí: čiernych alebo červených a menej často bielych. Je to kvôli množstvu prospešných vlastností. Len dvadsať bobúľ vyhovuje dennej potrebe ľudského tela na vitamín C. Použitie čerstvého ríbezle zvyšuje imunitu a je preventívnym opatrením proti srdcovým, pečeňovým a obličkovým chorobám. Aby ste získali čo najväčší úžitok, musíte jesť čerstvé, čerstvo zozbierané bobule z kríka.

    Veľké bobule ríbezlí majú intenzívnejšiu arómu, jasnú chuť a zalievanie v ústach. Aby vám Bush mohol dať veľké šťavnaté bobule, treba mu venovať pozornosť a starostlivosť.

    Starostlivosť spočíva vo výbere správneho sadenice, dodržiavaní pravidiel pre výsadbu, pravidelnom zalievaní, aplikácii potrebných hnojív a ochrane proti škodcom. Ďalším predpokladom pre zdravý vývoj krovia je včasné a správne prerezávanie.

    Prečo kríky rozrezávať

    Odborníci radia prerezávanie kríkov na jar alebo na jeseň. Mnohí skúsení záhradníci sú však presvedčení, že v lete je tiež potrebné rezať ríbezle. Celkovo sa rozlišujú dva typy orezania:

    • formatívne;
    • Sanitárna technika.

    Tvarovacie prerezávanie sa vykonáva s cieľom vytvoriť pravidelnú zaoblenú korunu, aby sa zabránilo nadmernému vetveniu puzdra. V 5. roku po výsadbe by sa krík mal skladať z 3 štvorročných, troch trojročných, 4 dvojročných a 5 jednoročných vetiev. príhodnýodstránenie starých vetiev vyvoláva rast mladých plodníc. Táto udalosť sa koná na jar, keď sa Bush po zime prebudil a šťava prenášaná živinami nevytiera v stonkách.

    Sanitárne prerezávanie sa vykonáva na „vyčistenie“ kríkov z odpadkov: odstráňte staré choré vetvy, odrežte všetky sušené listy. Rastlina im dodáva časť sily a snaží sa dodávať živiny. Vysušené a choré výhonky však už nikdy neprinášajú ovocie. Suché konáre na ríši ríbezlí - návnada na rozmnožovanie hmyzích škodcov a spór húb. Zasiahnutím jednotlivých častí sa hmyz alebo choroba čoskoro rozšíri do celého kríka.

    Prášková pleseň často postihuje červený a čierny ríbezle. Táto choroba útočí iba na upravené, zarastené kríky. Riziko poškodenia rastlín spórami múčnatky môže byť znížené odstránením starých „mŕtvych“ vetiev, suchých listov a prezretého zberu (ak existuje). Puzdro by malo byť dobre vetrané a otvorené na slnečné svetlo. Podujatie by sa malo konať v lete, bezprostredne po žatve (v júni alebo júli).

    Výber správnych nástrojov

    Každá rastlina je živý organizmus. Neopatrné odtrhávanie výhonkov a zber lístia je pre ríbezle stresom. K procesu prípravy sa musí pristupovať so zvláštnou pozornosťou. Je dôležité nielen študovať teoretickú časť problému, ale aj postarať sa o praktickú stránku. Výber nástroja ovplyvňuje výsledok operácie.

    • Pravidlo č. 1. Aby boli plátky čo najhladšie a najpresnejšie, musíte použiť ostrý prerezávač alebo pílku. Najhoršie zo všetkých je, že rastlina reaguje na prestávky. Krík musí minúť časť energie, ktorú môže minúť na dozrievanie plodiny, aby uzdravil „rany“.
    • Pravidlo č. 2. Záhradné náradie by malo byť čisté. To musí prijať každý záhradník. Choroby sa ľahko šíria záhradou pomocou špinavých nástrojov. Záhradnícke nožnice, píly, delibre a nožnice by sa mali vždy dôkladne umyť po ukončení rezania kríkov alebo stromov.

    Ako rozoznať choré vetvy

    Na zlepšenie krovia musíte niekedy znížiť počet desiatok zbytočných výhonkov. Nedá sa urobiť chyba: odstránenie zdravej vetvy oslabí rastlinu a iba jedna chorá vetva môže zničiť celý ker. Ako zistiť, ktoré výhonky už ríša ríbezlí nepotrebuje?

    Prečítajte si tiež: Pravidlá prerezávania malín
    • Najprv musíte odrezať všetky hnedé konáre škvrnami sivého plaku. Mladé konáre sú pokryté svetlou, jasne zelenou kôrou.
    • Ak prakticky neexistujú žiadne prírastky na vetve, obličky sú zle vyvinuté alebo úplne chýbajú, musí sa odstrániť.
    • Ak existujú príznaky choroby alebo poškodenia hmyzom, okamžite strieľajte. Prítomnosť chorôb je indikovaná deformáciou alebo sfarbením listov (kučeravé listy, škvrny, vyschnutie), svetlými alebo tmavými škvrnami na stonke (zvyčajne pri spodnej časti).
    • Keď ker rastie nadmerne (o4-5. Rok), dolné konáre ležia na zemi. Počas prerezávania musia byť odstránené, aj keď aktívne prinášajú ovocie. Bobule, ktoré sú v kontakte s pôdou, nedozrávajú a rýchlo hnijú. Nemôžu sa jesť. Odrežte „ležiace“ vetvy, aby ríbezľové kríky nevynakladali energiu na „prázdnu prácu“.
    • Odstráňte všetky zakrivené a príliš dlhé konáre. Niekedy rastú dve vetvy paralelne, v úzkom kontakte. V takom prípade sa odstráni slabší záber.

    Tieto pravidlá sa vzťahujú na tvorbu kríkov červeného a čierneho ríbezle.


    Voška žltohnedá

    Letné prerezávanie bielych a červených ríbezlí

    Na kríkoch červeného a bieleho ríbezle je väčšina bobúľ priviazaná k dvojročným a trojročným vetvám. V 4. roku prudko klesne objem úrody. Po zbere plodov odrežte 3 staré kostrové vetvy pri základni. Takto uvoľníte dostatok priestoru pre rast nových bazálnych výhonkov. Z nich nechajte 3 najsilnejšie vetvy, zvyšok odstráňte na jar.

    Plodina nedozrie na bočných vetvách (bobule nie sú svetlé). Po zbere sa musia odstrániť. Rez tiež vertikálne rastúce výhonky. Bočné vetvy je potrebné skrátiť o 15 - 20 cm a mladé bočné vetvy je možné rezať, iba ak sú príliš husto usporiadané.

    Letné prerezávanie čiernych ríbezlí

    Orezávanie čiernych ríbezlí má svoje vlastné rozdiely, pretože prináša plody pre mladé výrastky. Najväčší počet bobúľ je spojený s mladým rastom dvojročných vetiev.

    Po zbere vyrezajte staré konáre so slabým rastom pod koreňom. Odstránia sa tiež slabé výhonky hlavných vetiev, ktoré nedávajú bohatú úrodu.

    Letné prerezávanie je nevyhnutnosťou pre zdravú úrodu budúcu sezónu. Nestačí prerezávať konáre skoro na jar. Je to v lete, kedy je zrejmé, ktorá vetva je chorá alebo príliš tmavá, a preto nedáva úrodu a výhonky, ktoré aktívne prinášajú ovocie.