Je možné banány na gastritídu

Obsah

    V prípade gastritídy, ako u väčšiny iných chorôb tráviaceho ústrojenstva v tele, je predpísaná strava. Banány sú jedným z mála plodov, ktoré sa môžu jesť bez poškodenia zdravia. Avšak s rôznymi formami gastritídy existujú zvláštnosti ich použitia, veľa závisí od úrovne kyslosti. Je tiež dôležité správne si ich vybrať a jesť.

    Účinok banánov na žalúdočnú sliznicu

    Lekári, ktorí odpovedajú na otázku, či je možné jesť banány na gastritídu, venujú pozornosť zoznamu užitočných vlastností tohto výrobku, ktoré sú ocenené pri gastritíde, tj zápalu sliznice. podšívka žalúdka. Tieto zahŕňajú:

    • priaznivé účinky na pankreas;
    • pomoc pri normalizácii stolice, najmä v boji proti zápche, ako bežného príznaku gastritídy;
    • zrýchlenie metabolizmu - pri ich každodennom používaní sú procesy trávenia a vstrebávania potravín rýchlejšie;
    • obnovenie rovnováhy voda-soľ v dôsledku prítomnosti draslíka v kompozícii, čo sa obzvlášť cení pri príznakoch exacerbácie, ako je nevoľnosť a zvracanie;
    • normalizácia metabolizmu lipidov alebo tukov;
    • urýchlenie eliminácie toxínov a toxínov z tela.

    Keďže jedným z predispozičných faktorov pre vývoj gastritídy je častý stres, banán je tiež užitočný. Obsahuje horčík, ktorého vlastnosti sú podobné sedatívnym účinkom.

    Banány obsahujú veľa užitočných prísad, ako sú vitamíny.A, B, C, E, draslík, vápnik, železo a ďalšie, takže majú celkový posilňujúci účinok na organizmus.

    Je možné ich jesť

    Banány na gastritídu sú nielen možné, ale aj nevyhnutné, pretože majú priaznivý vplyv na žalúdok a iné orgány tráviaceho traktu ako celok a na tráviace procesy. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E tento produkt pomáha obnovovať steny žalúdka, ktoré sú ovplyvnené zápalovým procesom pri gastritíde.

    Odporúčané čítanie: Ako liečiť atrofickú gastritídu

    A výhody banánov vyplývajú aj z prísnej stravy. Ide o to, že slovo „diéta“ samo osebe vrhá veľa ľudí do stresu, najmä ak osoba nikdy predtým neregulovala a nejedla, čo chcel. Jedálny lístok pre gastritídu je vzácny pre sladké jedlá, takže veľa ľudí radi jedia sladké banány.

    Avšak s gastritídou ich nemôžete vždy jesť. Je to kvôli individuálnej neznášanlivosti produktu a alergiám. Aj keď sú zriedkavé, také prípady sú známe. Počas obdobia exacerbácie sa môžu vyskytnúť aj závažné obmedzenia výživy. Lekár vám môže odporučiť, aby ste jedli iba určité nízkokalorické potraviny, a preto je dôležité počúvať jeho odporúčania.

    Príčinou gastritídy sú často zlé stravovacie návyky, potom sa choroba vyvíja na pozadí obezity. Strava pre týchto pacientov je tiež zameraná na chudnutie. Z existujúcich plodov nie je banán s nízkym obsahom kalórií, takže lekár vám môže poradiťobmedzené na 1-2 kusy týždenne.


    Liečba gastritídy pri obezite má svoje vlastné výživové vlastnosti, v takých prípadoch by sa mali dodržiavať odporúčania gastroenterológa a odborníka na výživu
    . O výžive rozhoduje prísne ošetrujúci lekár.

    Charakteristiky konzumácie rôznych druhov gastritídy

    Existuje niekoľko druhov gastritídy a každá z nich si vyžaduje osobitný prístup k liečbe a výžive. Preto lekár rozhodne, či je možné banány na gastritídu, až po komplexnej diagnóze pacienta a určí druh choroby. Mnohé závisia od úrovne kyseliny a stupňa rozvoja zápalu žalúdočnej sliznice.

    • Pre gastritídu so zvýšenou kyslosťou . Odporúča sa jesť ovocie pred jedlom, 30 - 60 minút. Tentoraz im bude stačiť, aby sa asimilovali a mali priaznivý vplyv na žalúdok. Vytvára sa hlien, ktorý ho obklopuje a poskytuje ochranný účinok. Neodporúča sa jesť viac ako jeden banán, aby nevyvolával pocit ťažkosti, nepohodlia.
    • Pre gastritídu s nízkou kyslosťou . Aby sa banány lepšie vstrebali, musíte ich jesť vo veľmi zrelej alebo dokonca prezretej forme. Niektorí lekári tvrdia, že týmto spôsobom sa stráca časť ich prospešných vlastností, ale nezrelé plody s nízkou kyslosťou sú nebezpečnejšie. A tiež ich treba žuť opatrne a pomaly jesť.
    • S erozívnou gastritídou , Pri erózii sa rany vytvárajú na stenách gastrointestinálneho traktu, takže obaly a ďalšie užitočné vlastnosti banánov budú obzvlášť užitočné. Pri ich konzumácii je dôležité vyhnúť sa ich prejedaniu a dôkladnému prežúvaniu.
    • Pri atrofickej gastritíde . Je to závažná forma choroby, pri ktorej pacient vyžaduje hospitalizáciu. Prvých pár dní, ktoré nemôžete jesť vôbec, zostaví menu pre každý deň ošetrujúci lekár. Banány s atrofickou formou gastritídy sa zvyčajne nedajú jesť, sú povolené iba po chvíli, po pozitívnej dynamike liečby.

    Pravidlá týkajúce sa konzumácie ovocia

    Aby bolo jedlo prospešné, musí sa konzumovať správne. Odporúčajú sa tieto pravidlá:

    • vzdať sa banánov počas obdobia exacerbácie, keď je v žalúdku silná bolesť;
    • do jednej hodiny od ich použitia tekutinu, dokonca aj vodu, zlikvidujte;
    • je lepšie ich jesť pred jedlom, najlepšie pred raňajkami a /alebo obedom;
    • , aby sa lepšie absorbovali, môžete ich prerušiť mixérom;
    • odporúča sa umyť šupku, aj keď ju odstránite;
    • ​​
    • je lepšie jesť vnútorné vlákna plodu;
    • vyhnúť sa prejedaniu;
    • nenahrádzajú banány za úplné raňajky, obedy alebo večere, je lepšie ich používať ako desiatu.

    Mliečne koktaily sú obzvlášť užitočné - obaľujú steny žalúdka, vyživujú telo užitočnými látkami

    Ako si vybrať vysoko kvalitný produkt

    Tento účinok sa odhalil, keď majú byť banány prospešné.zo všetkých užitočných zložiek, ktoré tvoria ich zloženie, je dôležité zvoliť kvalitné ovocie. Hlavné znaky dobrého plodu sú:

    • zjednodušený, t.j. nie rebrovaný tvar;
    • hladká, matná šupka;
    • ak existujú čierne bodky, sú malé a zaberajú najviac 10–20% celého povrchu šupky;
    • nedostatok sivého odtieňa (príznak skorého zmrazenia produktu);
    • jasne žltá farba;
    • Veľkosť plodu nie je dôležitá.

    Aby ovocie nestrácalo svoje prospešné vlastnosti, odporúča sa ich uchovávať vo zväzkoch, nie jednotlivo, v chladničke pri teplote najviac 10 stupňov. Jesť nezrelé banány sa neodporúča ani zdravému človeku. Obsahujú škrob škodlivý pre žalúdok. Aby plody dozrievali, môžu sa umiestniť do podmienok s teplotou 10–13 stupňov. V chladničke dozrievajú.

    Banány - užitočný produkt, ktorý je jedným z produktov s povolenou gastritídou. Má veľa užitočných vlastností, vrátane tých, ktoré obalujú, to znamená, že chráni žalúdočnú sliznicu, iné gastrointestinálne orgány, má priaznivý vplyv na trávenie a asimiláciu potravín. Aby priniesol také výhody, musíte ho jesť v zrelej forme a vybrať si správny produkt. Pri exacerbácii gastritídy a niektorých jej komplikovaných foriem (atrofických, eróznych) je potrebná prísnejšia strava, ovocie je zakázané.