Dobrý a zlý cholesterol

Obsah

    V poslednej dobe je obzvlášť dôležitá otázka, či je cholesterol tým, čím je. Pre niektorých je tento názov spojený s niečím škodlivým, ktorý sa vyskytuje v tukových potravinách a je nebezpečný pre zdravie. V skutočnosti je možné hovoriť o výhodách alebo rizikách cholesterolu iba vtedy, ak je lepšie poznať jeho odrody.

    Čo je cholesterol a jeho funkcie

    Cholesterol je organická zlúčenina potrebná na normálne fungovanie ľudského tela. Jeho štruktúra je tukovitá, nerozpúšťa sa vo vode. Cholesterol je užitočný pre normálne fungovanie mnohých vnútorných orgánov a systémov, jeho hlavné funkcie sú:

    • je časťou bunkových membrán vykonávajúcich ochrannú funkciu;
    • sa podieľa na výrobe vitamínu D;
    • je zodpovedný za produkciu určitých hormónov, najmä pohlavných hormónov: progesterónu, estrogénu a ďalších;
    • posilňuje nervový systém;
    • sa zúčastňuje na procesoch imunitného systému.

    Cholesterol sa nazýva aj cholesterol - jedná sa o dva vzájomne zameniteľné pojmy.
    Cholesterol vstupuje do tela dvoma spôsobmi:

    • Vyrába sa v pečeni . Chronické ochorenia pečene môžu ovplyvniť nesprávnu syntézu cholesterolových enzýmov. Ak je orgán zdravý, produkuje toľko lipoproteínov, koľko je potrebné.
    • Dodáva sa s jedlom . Cholesterol sa vyskytuje v mnohých potravinách, ale predovšetkým jeho koncentrácia v tukových potravinách - živočíšnych tukoch.

    Aj keď existuje veľa dôvodov, že hladina cholesterolu je zvýšená, sú všetky rozdelené do dvoch skupín: prvá je spojená s poruchami funkcie pečene, druhá s podvýživou. Vo viac ako 70% prípadov je prekročenie normy spojené s použitím tukových potravín vo veľkých množstvách. To znamená, že na udržanie ich množstva v norme je potrebné viesť správny životný štýl.

    Dobrý a zlý

    Zlý a dobrý cholesterol je podmienené rozdelenie všetkého cholesterolu v tele na dve skupiny. V krvi má táto látka formu rozpustných zlúčenín - lipoproteínov. Ich kvalita určuje, čo sa považuje za cholesterol:

    • HDL- lipoproteíny s vysokou hustotou. Sú považované za dobrý cholesterol, podieľajú sa na ochrane bunkových membrán, tvorbe vitamínu D a ďalších užitočných funkciách. Hlavné množstvo potrebné na normálnu aktivitu HDL je produkované v pečeni.
    • LDL- lipoproteíny s nízkou hustotou. Je to zlý cholesterol, ktorý vo veľkom množstve poškodzuje telo. Ak ich je málo, jedná sa o normu, pretože LDL je tiež súčasťou bunkových membrán a vykonáva niektoré ďalšie užitočné funkcie. Cholesterol s nízkou hustotou sa hromadí vo veľkých množstvách na stenách krvných ciev a vytvára aterosklerotické plaky.

    Uložené plaky v dôsledku nadmerného zvýšenia LDL v priebehu času, ktoré vedie k zúženiu lúmenu vo vnútri ciev a tepien
    .

    Tiež sa prideľuje veľmi zlý cholesterol, ktorý sa označuje ako VLDL, je to najagresívnejší typ, je tovzhľad rýchlo vyvoláva tvorbu plakov v krvných cievach a krvných zrazeninách.

    Ukazovatele normy

    Pri krvných testoch je možné určiť, či je hladina cholesterolu znížená, zvýšená alebo je v normálnom rozmedzí. Vyberie sa z žily, potom výsledok poskytne špecialista. V ideálnom prípade by sa v ľudskom tele mali nachádzať lipoproteíny s vysokou aj nízkou hustotou, ale prvé by malo byť oveľa viac.

    Hlavným parametrom výsledku krvných testov je celkový cholesterol, meria sa v mmol /L. Platné hodnoty sa líšia podľa veku a pohlavia. U mužov sú mierne vyššie ako u žien. Za normálny sa považuje aj nárast prijateľných ukazovateľov s vekom. Nižšie uvedená tabuľka ukazuje spriemerované údaje pre mužov:

    ] ] ] ] ] ] ] ]
    Vek Celkový cholesterol LDL HDL
    5–10 2,95–5,25 4,63–3,34 0,98–1,94
    10–20 3,08–5,10 1,66–3,37 0,96–1,63
    20–30 3,16–6,32 1,71–4,27 0,78–1,63
    30–40 3,57–6,99 2,02– 4,90 0,72–160
    40–50 3,91–7,15 2,25–5,23 0,70–1,66
    50–60 4,09–7,15 2,31–5,26 0,72–1,84
    60–70 4,12–7,10 2,15–5,44 0,78–1,94
    staršie ako 70 rokov 3,73–6,86 2,49–5,34 0,80–1,94

    V nasledujúcej tabuľke sú uvedené priemerné údaje o ženách:

    [100 ] [110 ] [115 ] ] [125 ] ] ]
    Vek celkový cholesterol LDL HDL
    5–10 2,26–5,30 1,76–3,63 0,93–1,89
    10–20 3,21–5,18 1,76–3,55 0,96–1,91
    20 - 30 3,16 - 5,75 1,48–4,25 0,85–2,15
    30–40 3,37–6,27 1,81–4,45 0,93–2,12
    40–50 3,81–6,86 1,92–4,82 0,88–2,25
    50–60 4,20–7,77 2,28–5,44 0,96–2,35
    60–70 4,45–7,85 2,59–5,72 0,98–2,48
    Viac ako 70 4,48–7,25 2,49–5,34 0,85–2,38

    Uvedené ukazovatele normy vysvetľujú, prečo je rozdelenie cholesterolu na dobré a zlé podmienené: v krvi sa musí nachádzať tak LDL, ako aj HDL. Hlavným ukazovateľom je celkovo. Je to odchýlka od toho, ktorá naznačuje, že množstvo cholesterolu v tele sa musí zvyšovať alebo znižovať.

    Test na cholesterol

    Na stanovenie hladiny cholesterolu u pacienta sa predpisuje krvný test. Vyberá sa zo žily, postup si vyžaduje určitú prípravu. Analýza je predpísaná na ráno, odovzdá sa na lačný žalúdok. Od posledného jedla by malo uplynúť 12 - 14 hodín. Príprava začína niekoľko dní pred darovaním krvi, pacienti dostávajú nasledujúce odporúčania:

    • nejesť mastné, ťažké potraviny, vyhnúť sa prejedaniu;
    • večer, v predvečer analýzy, je žiaduca ľahká večera zeleniny, malé množstvo bielkovinového jedla;
    • vzdať sa alkoholu;
    • odkladá intenzívnu fyzickú aktivitu za deň.

    Je dôležité povedať lekárovi, ktorý vám dal odporúčanie na vykonanie krvného testu, o tom, ktoré tablety užívate pravidelne.Základom. Užívanie niektorých z nich, napríklad diuretík, perorálnych kontraceptív, sa bude musieť na chvíľu zrušiť.

    Laboratóriá používajú rôzne metódy krvného testovania, najbežnejšie sú:

    • titrometrický;
    • gravimetrický;
    • nefelometrický;
    • chromatografický;
    • polarografický;
    • sú enzymatické.

    V dôsledku vykonávania akejkoľvek techniky pacient dostáva vo svojich rukách výsledok, ktorý naznačuje ukazovatele LDL, HDL, celkový cholesterol.

    Dôvody zvýšenia

    Vysoký cholesterol v krvi môže byť spojený s mnohými dôvodmi. Niektoré z nich nevznikajú bez zavinenia osoby, iné sú spojené s jeho životným štýlom. Prvá skupina obsahuje:

    • genetická predispozícia: ak je ateroskleróza diagnostikovaná u rodičov, dieťa od útleho veku môže mať problémy, pri ktorých je potrebné znížiť cholesterol;
    • diabetes mellitus;
    • zhoršená funkcia obličiek a /alebo pečene;
    • choroby endokrinného systému;
    • hormonálne poruchy v tele (častejšie u žien).

    Napriek tomu je často príčinou zvýšenia cholesterolu zlé návyky a nesprávny životný štýl osoby. Sú to:

    • podvýživa, zneužívanie nezdravých potravín;
    • alkoholizmus;
    • fajčenie;
    • sedavý spôsob života;
    • s nadváhou a obezitou.

    Účinky nezdravého jedla sú postupné: vklady cholesterolu môžuzačať odkladať v mladosti, budú sa cítiť po 40 rokoch

    Často, aby ste odstránili prebytočný cholesterol, stačí upraviť stravu, cvičiť a vzdať sa zlých návykov. Hrozí nebezpečenstvo, že symptomatológia patológie nebude výrazná. Pacienti zvyčajne chodia do nemocnice s následkami dlhodobých hladín cholesterolu - ochoreniami kardiovaskulárneho systému, aterosklerózy a ďalších závažných patológií.

    Dôvody na zníženie

    Znížený cholesterol je menej častý ako vysoký. Dôsledky tejto patológie sú srdcové choroby, mozgová porážka a duševné poruchy. V dôsledku nízkeho cholesterolu je človek konfrontovaný s neustálym rozkladom, depresívnymi stavmi a inými duševnými poruchami. Preto je nesprávne domnievať sa, že nebezpečný je iba vysoký cholesterol a že nízky cholesterol vyžaduje aj neodkladnú liečbu.

    Hlavné príčiny nízkej hladiny cholesterolu v krvi súvisia s podvýživou. Často je to dôsledkom dodržiavania nesprávnej diéty na chudnutie, napríklad pri mono-diéte, keď sa 1-2 výrobky používajú dlhšiu dobu. Niekedy príčiny nesúvisia s podvýživou, provokujúce faktory môžu byť komplikácie po infekčných chorobách, anémii a iných patologických stavoch.

    Ako udržiavať normálny

    Aby sa zabezpečilo, že pomer LDL k HDL je normálny, odporúča sa postupovať podľa týchto jednoduchých pravidiel:

    Odporúčame tiež prečítať: Koľkocholesterol kreviet?
    ​​
    • Jedzte správne. Pokúste sa živočíšne tuky nahradiť čo najviac rastlinnými tukmi. To neznamená, že mäso je zakázané, musí byť prítomné v potrave, ale odrody s nízkym obsahom tuku. Obmedzte použitie soli, cukru, cukroviniek, múky, korenín, údeného mäsa.
    • Prestať fajčiť. Tento zlý zvyk nepriaznivo ovplyvňuje pečeň - orgán, ktorý syntetizuje cholesterol a ďalšie vnútorné orgány. A tiež tabakový dym pomáha spomaľovať metabolizmus, ktorý urýchľuje rast a vývoj cholesterolových plakov.
    • Obmedzte svoje pitie. Táto otázka je nejednoznačná, niektorí odborníci povoľujú trochu alkoholu v miernych dávkach. Je však žiaduce, aby išlo o suché víno (nie viac ako 150 - 200 ml za deň). Lacný alkohol nízkej kvality je úplne neprijateľný.
    • Choďte na šport. Fyzická aktivita aktivuje metabolické procesy, má ďalší priaznivý účinok na organizmus. Môžete si vybrať ten správny šport pre akýkoľvek vek. Obzvlášť užitočné sú beh, chôdza, plávanie.

    Každý rok je potrebné urobiť krvný test na biochémiu, aby sa zistili akékoľvek odchýlky v čase

    Dodržiavanie týchto pravidiel pomôže nielen udržať normálny cholesterol, ale tiež zabráni mnohým iným chorobám a zvýši celkové zdravie.

    Liečba

    Ak krvný test odhalí porušenie cholesterolu, lekár rozhodne, čo robiť na základeukazovatele kritickosti. Ak norma nie je príliš prekročená, je predpísaná prísna strava, uvádzajú sa ďalšie odporúčania týkajúce sa spôsobu stravovania a bývania všeobecne. Zvyčajne je možné dosiahnuť normalizáciu ukazovateľov po niekoľkých mesiacoch.

    Ak diétna terapia nepriniesla výsledky alebo ukazovatele sú kritické, začala sa rozvíjať ateroskleróza alebo iné komplikácie a predpisovali sa lieky. Liečebný režim vyberie ošetrujúci lekár individuálne. Hlavnou skupinou liekov sú statíny: lieky, ktoré stimulujú tvorbu dobrého cholesterolu v pečeni a pomáhajú znižovať zlé hladiny.

    Okrem statínov sa predpisujú lieky založené na kyseline listovej, vitamínových komplexoch a imunotvorných látkach. Niektorí efektívne používajú ľudové lieky, najmä bylinné recepty. To sa však dá dosiahnuť len po dohode s ošetrujúcim lekárom.

    Zlý a dobrý cholesterol je podmienené rozdelenie celkového cholesterolu v krvi. Zjednodušene povedané, nadmerné množstvo tejto látky je zlé, nebezpečné pre krvné cievy, kardiovaskulárny systém a ďalšie vnútorné orgány. Odporúča sa pravidelne kontrolovať množstvo cholesterolu darovaním krvi zo žily, aby sa v prípade potreby mohla liečba začať včas.