Diéta pre diéty po odstránení žlčníka

Obsah

Po odstránení žlčníka potrebuje telo zmeny, ktoré súvisia so skutočnosťou, že sa nikde neuchováva žlč. Ak nezmeníte obvyklú stravu, môžete poškodiť žalúdok a jeho sliznice, čo je spojené s komplikáciami.

Strava, ktorá sa má dodržiavať, nie je konštantná, jej hlavným cieľom je hladko preniesť všetky funkcie, ktoré vykonáva žlčník do žlčovej cesty, a potom môžete pokračovať v bežnom jedle. Proces adaptácie trvá asi dva mesiace a vo väčšine prípadov je sprevádzaný nielen obmedzením výrobkov, ale aj metódami ich prípravy, množstvom potravín a oveľa viac.

8. Princípy výživy

Strava po odstránení žlče je pomerne prísna a musí sa dodržiavať. Môže byť sprevádzaný liekmi, ktoré urýchľujú vylučovanie žlče. Aby ste pochopili, ako plánovať diétu, musíte sa oboznámiť so základnými zásadami stravovania:

  • čiastočné jedlá - 5-6 krát denne, v malých porciách s intervalom 2 až 3 hodiny;
  • jedlo by malo byť prísne načasované, pretože to spôsobuje zvyk silného vylučovania žlče v konkrétnom čase;
  • jedlo by malo byť čo najmenšie;
  • Jesť možno iba teplé jedlo, pretože teplo a chlad stimuluje sekréciu žlče;
  • Zakázané polo vlhké jedlá počas prvého a pol mesiaca po operácii.

Niekoľko z týchto obmedzení sa potom zníži, ale niektorézostaň na celý život. Prispôsobenie sa novému režimu a stavu môže trvať celý rok, počas ktorého je potrebné dodržiavať diétu.

Čo sa dá a nemôže jesť?

S cieľom porozumieť reakcii tela na určité potraviny sa musí do stravy pridávať každý výrobok každý deň. Ak dôjde k negatívnym zmenám, je potrebné ich opustiť o krok späť. Ak nie, môžete pridať ďalší produkt.

Väčšina stravy pozostáva zo zdravých potravín. Jedlo by malo obsahovať mäso: kuracie, morčacie, teľacie, králiky a hovädzie mäso. V potrave by sa mali nachádzať aj ryby: pstruh, šťuka, morský vlk a ďalšie odrody s nízkym obsahom tuku. Medzi obilninami je možné rozlíšiť niekoľko polo viskóznych možností - ovsené vločky, jačmeň, ryža, vajcia a pohánka.

Ak chcete jesť tvrdý syr, musí byť nesolený a tiež s nízkym obsahom tuku.

Aby sa zabránilo poruchám v tele, je potrebné úplne opustiť vyprážané a mastné potraviny, obmedziť sa iba na varené, dusené a pečené jedlo. Samozrejme, pre človeka, ktorý už veľa rokov jedol všetko, sa bude zdať strava chudá, ale v priebehu času sa telo prispôsobí a môžete sa čiastočne vrátiť k obvyklej strave.