Ako vyčistiť panvicu od sadzí, mastnoty a hrdze?

Panvica na pečenie je prvým pomocníkom v domácnosti v kuchyni, riadom nevyhnutnej potreby, bez ktorého nedokáže riadiť ani jedna z najskromnejších domácností, a preto je obzvlášť dôležité ju udržiavať v čistote. Väčšina panvíc (najmä liatiny) často slúži v dome po mnoho rokov a jednotlivé kópie sa dokonca zdedia. Pri takomto dlhotrvajúcom použití a následkom nesprávneho alebo nedostatočného čistenia často zostáva čierne sadze, ktoré sú nielen estetické, ale tiež škodlivé pre zdravie, pretože obsahujú karcinogény. Ďalším bežným problémom žien v domácnosti sú ťažko odstrániteľné a pretrvávajúce mastné škvrny na povrchu panvy, ako aj hrdza, ktorá sa musí tiež odstrániť.
Nižšie sa dozviete o najúčinnejších metódach a ľudových trikoch, pomocou ktorých môžete rýchlo vyčistiť panvicu zo všetkých moderných materiálov.

Ako vyčistiť panvicu od sadzí?

Omáčka na panvici je oxidačný depozit, ktorý je výsledkom účinku vysokej teploty na tuk, ktorý sa zvyčajne smaží počas vyprážania.
Ak sa stále môžete pokúsiť utrieť čerstvé sadze tvrdým umytím a improvizovanými abrazívnymi výrobkami, budete musieť bojovať so zakoreneným.

7. Čistenieteflónovej panviceje ľahšie ako iné vzhľadom na to, že majú fluórplastový povlak, ktorý zabraňuje horeniu a tvorbe sadzí. Vonkajší povrch takejto misky však nie je touto vrstvou chránený, a preto je lepšie ju použiť na čisteniešpeciálne prostriedky na čistenie usadenín uhlíka. Na čistenie teflónových panvíc nepoužívajte železné umývadlá alebo hrubé brúsivá, ktoré by mohli poškodiť povlak. Najosvedčenejšie špeciálne nástroje sú Amway a Schumanit. Tiež sa oplatí používať na čistenie keramickej misky. Najlepšie je naniesť a umyť uhlíkové usadeniny podľa pokynov a pomocou mäkkej špongie.

Bude ťažšie vyčistiť liatinovú panvicu od sadzí. Ak sadze obsahujú silnú vrstvu, potom ju môžete opatrne očistiť nožom a potom použiť nástroje opísané nižšie.

Môžete použiť starú metódu (môžu dokonale vyčistiť starú panvicu) - variť vo vode niekoľko hodín s hrsťou pracieho prášku, sódy a trubicou lepidla, ktorá sa pridá do vody. Potom sa ložisko uhlíka dostatočne ľahko vzdiali od povrchu a bude možné ho vyčistiť železnou kefou.

Existuje ešte veľmi účinný spôsob, ako vyčistiť panvicu od spálenia:
riad by sa mal dať do ohňa, pridať k nemu pár polievkových lyžíc soli a naliať ocot, ktorý úplne zakrýva dno panvice. Zmes by mala byť uvarená, pridajte ¼ poháre na pečenie šálky a znížte teplo. Rýchlosť sa môže z tepla odstrániť, keď sa väčšina zmesi odparí. Môžete tiež skúsiť odstránenie škvŕn miernym bieliacim roztokom. Po spracovaní niektorou z týchto metód bude panvica ľahko čistiteľná pomocou konvenčného železného drezu so sódou.

Ak ste si kúpili novúliatinovú panvicua chcete tomu zabrániť.namáhavé čistenie v budúcnosti odporúčame, aby ste ho pred použitím vypálili bežnou kuchynskou soľou na vysokej teplote. Počkajte, kým soľ nezhnedne, a potom vyčistite povrch liatinovej panvy. Potom povrch rozotrite rastlinným olejom a dajte panvicu do rúry na kalcináciu. Po tomto ošetrení sa jedlo nelepí na povrch riadu a bude menej horieť.

Existuje niekoľko spôsobov, ako vyčistiť hliníkovú nádobu:

  • Ľahké sadze sa dajú čistiť takto: zoberte 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej, naplňte vodou, nalejte zmes na panvicu a povarte ju. Nechajte vodu chvíľu stáť, potom ju vylejte a riady opláchnite čistou vodou.
  • Vezmite 10 g boraxu, naplňte ho pohárom teplej vody a pridajte trochu amoniaku. Navlhčite špongiu v zmesi a použite na čistenie povrchu. Uistite sa, že panvica je vypláchnutá veľkým množstvom vody, aby zmes nevnikla do potravín.
  • Spálené škvrny na hliníkovej panvici sa môžu očistiť rezom z jabĺk.

Ako vyčistiť panvicu tuku

  • Tieto metódy vám pomôžu zbaviť sa starého tvrdohlavého tuku na panvici:
  • Naneste niekoľko kvapiek čistiaceho prostriedku na povrch studenej panvice, naplňte ju horúcou vodou a dôkladne ju vyčistite nylonovou špongiou. Potom opláchnite riad teplou vodou a utrite. Použite čistič rúry - nastriekajte ho na panvicu zvnútra a von (absorbuje satukové škvrny). Potom panvicu zabalte do plastového vrecka a nechajte ju 12 hodín. Po panvici dôkladne opláchnite teplou vodou a saponátom a utrite dosucha.
  • Ak ešte stále máte krúžky z povrchu tekutín (omáčky, pečené pečivo atď.), Môžete ich odstrániť naplnením panvice na 12 hodín zmesou celej citrónovej šťavy a vody;
  • Ak je okolo drážok na držadlách starý tuk, je vhodnejšie vyčistiť ho zubnou kefkou a pracím práškom;
  • Hliníkovú panvicu tuku je možné očistiť pomocou kaše s vodou a sódou (použiť mäkkú špongiu) - takáto zmes vytvorí povrchový tuk a dobre ho vyčistí bez poškodenia povrchu. Na odstránenie silnejšieho tuku použite zmes amoniaku, sódy a kvapaliny na umývanie riadu. Uistite sa, že panvica dôkladne opláchnite a niekoľkokrát opláchnite čistou vodou.

Ako vyčistiť panvicu od hrdze

Na kovových a liatinových panviciach, ktoré boli dlhodobo v kontakte s vodou, sa objavuje hrdza. Na čistenie misky od nej môžete použiť nasledujúce recepty:

  • Biely ocot nanášajte na poškodené oblasti pol hodiny (na dosiahnutie dobrého účinku je najlepšie to urobiť niekoľkokrát);
  • Použite zmes vápna a soli, posypte soľou na povrch panvice a do nej nalejte limetkovú šťavu. Na udržanie takejto zmesi v hrdzavých oblastiach by malo byť najmenej 3 hodiny;
  • Môžete tiež použiť zmes citrónovej šťavy a bóraxu, na ktorú sa musí použiť priamohrdzavé škvrny a niekoľko hodín držte.

Po použití všetkých týchto výrobkov panvicu opláchnite vodou a utrite dosucha čistou utierkou.

Aby sa nezaoberalo únavným a dlhotrvajúcim odstraňovaním sadzí v budúcnosti, je najlepšie sa o pokrmy starostlivo starať. Obzvlášť dôležité je ihneď po použití zmyť všetok tuk z povrchu a utrieť ho horúcou vodou a nylónovým drezom - predídete tým tvrdohlavým škvrnám. Liatinovú panvicu neumývajte v umývačke riadu - môže to poškodiť.

Ak sa opatrne staráte o panvicu, starostlivo ju očistite, berúc do úvahy zvláštnosti materiálu, z ktorého je vyrobený, potom vám bude verne slúžiť niekoľko rokov.