Ako umyť spálenú smaltovanú panvicu?

Obsah

Kuchynský riad so smaltovaným poťahom je veľmi obľúbený v kuchyniach všetkých hostesiek. Jeho hlavnými výhodami sú nízka cena, dobrá tepelná vodivosť a nenáročnosť na prevádzku. Nevýhodou je však zrejmá - je ťažké vyčistiť od spálených miest. Aj pri neustálej a starostlivej starostlivosti sa steny a spodok panvice zakryjú nepríjemným žltkastým povlakom. A ak ste to nevideli a spálilo sa v ňom mlieko alebo džem, potom pranie čierneho povlaku nebude ľahké.

Pamätajte, že každé jedlo musí byť chránené od prvého dňa. Záleží len na vás, či stratí bezchybný vzhľad alebo sa opotrebuje, nudí a nudne. Smaltované jedlá po zakúpení musia byť zakalené, čím sa zabezpečí jej dlhá životnosť. Postup je jednoduchý: hrniec naplňte po okraj slanou vodou a prevarte. Neskladajte soľ - 2 polievkové lyžice na 1 liter vody. Keď soľanka vrie, nevypúšťajte ju z nádoby, ale nechajte ju vychladnúť. Toto je prvé pravidlo, ktoré by ste mali dodržiavať pri starostlivosti o riad.

Aký spôsob čistenia zvoliť

Hlavným pravidlom boja proti spálenému jedlu na panvici nie je odkladať ho na neskôr. Čím dlhšie zostanú uhlíkové usadeniny na stenách alebo spodnej časti misiek, tým ťažšie bude s nimi zaobchádzať a žlté škvrny, ktoré zostanú na jeho mieste, sa nedajú vôbec zmenšiť. Druhé pravidlo - nikdy sa nepokúšajte odtrhnúť mokré zvyšky spáleného jedla. Je lepšie ponoriť panvicu do teplej vody na dlhú dobu a väčšina usadenín uhlíka samo zmizne. Zvyšokpodľahnite špongii saponátom. Pamätajte však, že môžete použiť iba mäkké uteráky, žiadne železo alebo tvrdé špongie, pretože smaltovaný povlak spolu s sadzami očistíte.


Na umývanie používajte iba mäkké špongie

Ak ste urobili všetko podľa pravidiel (nasiakli panvicu, čakali, pokúsili sa umyť sadze špongiou), ale nefungovalo to, musíte hľadať „tvrdšiu“ metódu. Nechcem ísť do obchodu so špeciálnym výrobkom, ktorý je dnes ďaleko od centu. V každodennom živote nie je problém, ktorý by nebolo možné vyriešiť pomocou ľudovej múdrosti. Nezúfajte, ak z nejakého dôvodu je vaša panvica spálená, pretože existuje asi tucet účinných spôsobov, ako ju vrátiť do súčasného stavu.

Soda

Každá žena v domácnosti vie, že v každodennom živote bez sódy nikde. Tento liek „zje“ stopy mastnoty za pár minút, čím sa šetrí panvica. Ak ste dusili alebo varili niečo, ale v nesprávnom čase a boli ste rozptýlení a obsah duseného jedla vyhorel, vyhoďte pokazené jedlo, nalejte vodu do riadu a pridajte pol balenia sódy. Roztok sódy by mal byť položený na sporák a uvedený do varu pri nízkej teplote. Variť po dlhú dobu nestojí za to, len pár minút. Po vypnutí vodu nevypúšťajte sódou, nechajte ju „okysliť“, kým úplne nevychladne. Na odstránenie spáleného jedla stačí pár ľahkých pohybov špongiou. Môžete dokonca umyť spálený džem, ktorý sa upečie a zmení sa na čierny „karamel“.


Odstránenie vonkajších sadzí

Ak jedlo nie je iba spálené, aledošiel, zanechávajúc stopy nielen vo vnútri, ale aj na vonkajšej strane steny, musíte variť panvicu v roztoku s sódou. Postihnutý musí byť umiestnený na dne väčšej panvice, naliať vodu do strán a naliať celé balenie sódy (asi 0,5 kg). Potom, čo voda vrie, znížte teplotu a povarte ju asi hodinu. Pred týmto postupom odstráňte všetky plastové prvky. Ak sú prilepené pevne, potom vodný kúpeľ nie je možnosťou na uloženie vašich pokrmov zvonku. Varenie v sódy pomôže zbaviť sa nielen sadzí, ale aj mnohých rokov.

Aktívne uhlie

Metóda aktívneho uhlia sa považuje za „núdzovú“, pretože šetrí aj veľmi spálené kuchynské potreby pred spálením. Miesta zo spáleného mlieka sa považujú za najťažšie odstrániteľné, ale uhlie s nimi bojuje. Vezmite dve alebo tri tablety a dôkladne ich rozdrobte do práškového stavu. Čierny prášok nalejte husto na spálené dno a nechajte ho pol hodiny. Po uplynutí stanoveného času naplňte riad vodou a nechajte ho variť ďalších 30 minút. Začnite prať bežným čistiacim prostriedkom a výsledok vás prekvapí.

Kyselina citrónová

Vrecká s kyselinou citrónovou sú ďalším spôsobom, ako odstrániť škvarky zo stien alebo spodnej časti kuchynského náradia. Aj keď ste vyčistili hlavnú časť spáleného jedla, musíte sa zbaviť tmavého náteru, ktorý zostáva na miestach popálenia. Za týmto účelom rozpustite obsah dvoch vreciek kyseliny citrónovej vo vode a varte nie dlhšie ako 15 minút. Čierne plakové vločky budúmeškanie a plávanie vo vode. A to, čo samo o sebe nezaostáva, sa musí umyť špongiou a práškom.

Sérum

Domáca srvátka, ktorá sa často používa na výrobu okroshky, pomôže čistiť riad so smaltovanou vrstvou. Sérum je potrebné naplniť do strán a nechať ho na teplom mieste na jeden deň. Sérum obsahuje veľa kyselín, ktoré rozpúšťajú škváru a pomáhajú zbaviť sa žltnutia.

Ocot

Tento spôsob čistenia jedál od sadzí je veľmi efektívny, ale tiež veľmi „voňavý“. Na spálený a stmavený spodok nalejte ocot 1-2 cm a nechajte ho niekoľko hodín. Všetky spálené usadeniny sa rozpustia a tmavé alebo žlté škvrny s tým zmiznú. Po tomto postupe musíte v panvici uvariť 2 litre vody.

Mydlo

Domáce mydlo má najpriaznivejšie recenzie, ale na umývanie rúk môžete použiť akékoľvek tekuté mydlo alebo bežný umývací prostriedok. Zmiešajte 100 ml tekutého mydla alebo nastrúhajte pol baru mydla na pranie s vodou a mydlovú zmes povarte 15 minút. Po takomto „mydlovom kúpeli“ sa smaltovaná panvica ľahko čistí bežnou špongiou. Nepokúšajte sa čistiť silne spálený riad. Táto metóda sa považuje za šetrnú.

Šupka jabĺk

Neoplachujte jablká, šúpané džemy, kakao alebo mlieko pomocou šupiek jabĺk, ale ak vklady uhlíka nie sú kritické, môžete skúsiť túto metódu. Kôra troch jabĺk, pokiaľ možno kyslých odrôd, sa musí naliať do vody a 15 minút variť na príslušných jedlách.

Kôra obsahuje kyselinu, ktorá bojuje proti usadeninám uhlíka. Táto metóda je veľmi šetrná a nepodlieha jej vážnemu znečisteniu.

Bezpečnostné opatrenia

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete čistiť panvicu z vnútornej strany, nezabudnite ju dôkladne umyť. Odporúča sa v nej variť vodu dvakrát, aby zvyšné látky nevnikli do tela s jedlom. Jediným bezpečným spôsobom je variť jablkovú pokožku. Potom si už nemôžete robiť starosti a umývať riad.

Ak je jedlo z dôvodu nedbanlivosti stále spálené, nedotýkajte zasiahnutý hrniec až zajtra. Čím dlhšie stojí vo vzduchu, tým ťažšie je vysporiadať sa s popáleninami. Okrem toho bude okolo bytu prenášaný nepríjemný zápach horenia, ktorý sa absorbuje do tylu, nábytku a kobercov. Ak nie je dostatok času na umývanie, spálené riady naplňte vodou a zakryte vlhkou handrou. Voda zmäkne horenie a uterák alebo handra udrží nepríjemný zápach.


Vyhnite sa náhlym zmenám teploty

Dávajte pozor na svoje jedlá, pretože poradie a čistota v kuchyni sú indikátorom vašej presnosti a čistoty. Kuchyňa je „tvárou“ hostesky. Ak sa o pokrmy postaráte včas, nebudete ich musieť uložiť. Metóda kyseliny citrónovej sa môže použiť ako profylaxia približne každé 2 mesiace.

Smaltované riady sú veľmi trvanlivé, ale tento zákon je nerozbitný iba s náležitou starostlivosťou: nedovoľte, aby sa škála použila, nenechávajte prázdne nádoby v ohni aVyvarujte sa náhlym zmenám teploty.