Ako umyť liatinovú panvicu a obnoviť jej lesk a krásu

Obsah

    Bez ohľadu na to, koľko noviniek sa objaví na pultoch obchodov, každá kuchyňa má stále starú liatinovú panvicu. Je to kvôli dlhej sérii faktorov, ale hlavným je nepopierateľná pravda: jedlo uvarené v takýchto jedlách je chutnejšie a má bohatšiu chuť. Jedinou nevýhodou je otázka, ktorá znudila všetky ženy v domácnosti o tom, ako vyčistiť liatinovú panvicu od čiernej keratinóznej vrstvy tuku a vodného kameňa produkovaného kovom. Tieto ložiská uhlíka sa tvoria veľmi rýchlo, takže sa musíte bez problémov zbaviť.

    Prečítajte si tiež: Ako odstrániť mastné škvrny na džínsoch?

    Moderné panvice sú vybavené nepriľnavými povlakmi vyrobenými z materiálov, ako sú keramika alebo teflón. Problém je však: nemôžu na nich uvariť tak chutné pokrmy. Aj keď neexistujú žiadne sťažnosti na ich opustenie: nič nespáli, vrstva tuku sa nelepí, teflónovú panvicu nie je ťažké vyčistiť. Niektoré ženy v domácnosti tvrdia, že tieto povlaky sú nezdravé, najmä ak náhodou poškriabate panvicu. Mnohí sa domnievajú, že vzhľadom na akékoľvek mechanické poškodenie teflónovej vrstvy by mali misky ísť na skládku.

    Liatinové panvice starej mamy budú s akoukoľvek starostlivosťou čierne. Nemysli si, že si zlá pani, keď si kladieš svoje mozgy na to, ako vyčistiť spálenú vrstvu. Je ľahké zbaviť sa dlhodobých sadzí zvnútra aj zvonka. Snaha o umytie špongiou za to nestojí. Ako výsledok, dostanetepotrhaná špongia, premrhaná nádoba saponátu a pár rozbitých nechtov. Je lepšie okamžite sa uchýliť k ťažkému delostrelectvu ľudových metód. Doma môžete staré jedlá „oživiť“ bez vynaloženia veľkého úsilia.

    Kontrola uhlíkových depozitov mechanickými a chemickými účinkami

    Špecializované výrobky, ktoré sa nedávno stali ešte drahšími, môžu umyť spekaný tuk, spálené kúsky jedla, ale nemôžu sa zbaviť vrstvy horenia. V tejto veci budú oveľa užitočnejšie „sovietske“ rady ľudí. Takéto postupy sú hlavne varom alebo vystavením vysokým teplotám.

    Obrábanie

    Prvý spôsob, ako vyčistiť liatinové náradie, sa neobíde bez nevyhnutnej pomoci mužov. Samozrejme, ak máte skúsenosti s hrubou prácou a nebojíte sa práce, potom sa sami môžete pustiť do práce. Na tento účel potrebujete vŕtačku so špeciálnou dýzou, ktorú váš asistent odstráni usadeniny zo všetkých povrchov. Tento postup by sa mal vykonávať výlučne v garáži. Hlavná vec je, že človek pracuje so všetkými bezpečnostnými predpismi. Po takomto drsnom, ale účinnom postupe bude ťažké zistiť panvicu. Hustá pečená vrstva tuku sa nahradí žiarením a leskom.

    Ak tento postup nemáte k dispozícii, choďte na trh a vyhľadajte špeciálnu kovovú kefu na čistenie usadenín uhlíka. Bude si to vyžadovať veľa času a úsilia. Ruka po takejto operácii spadne. Ak ste príliš leniví na vydrhnutie panvice, potom ju jednoducho vezmite na trh. čistenievýrobky z liatiny nie sú také drahé.

    Roztok PVA lepidla a pracieho mydla

    Toto je starý sovietsky spôsob šetrenia liatinového riadu. Jeho výhodami sú efektívnosť a nízke náklady. Na rozdiel od mnohých iných postupov, týmto riešením budete umývať panvicu nielen vo vnútri, ale aj vonku. Zložky „magického lektvaru“ sú pohár PVA lepidla (od 100 do 150 g) a tyčinka klasického hnedého pracieho mydla (s nápisom 72%). Mydlo musíte nastrúhať na hrubom strúhadle alebo jednoducho rezať nožom na malé kocky.

    Do veľkej kovovej nádrže alebo veľkej panvy vložte „postihnuté“ riady, naplňte ich po okraj vodou a pridajte hobliny z lepidla a mydla. Varte najmenej 2 hodiny pri veľmi malom ohni a postupne pridávajte vodu. Po takomto „kúpeli“ bude neuveriteľne ľahké vyčistiť vrstvu sadzí: bude sa odlupovať pod vplyvom špongie.

    Roztok mydlovej sódy

    Tento spôsob čistenia riadu je podobný predchádzajúcemu, ale na prípravu roztoku existuje viac zložiek. Mydlo a lepidlo je potrebné doplniť 250 g stolovej sódy. Počas varenia sa čierne kúsky začnú samy samy zrútiť a spadnú na dno panvice. Po ochladení je stále potrebné byť drsnou špongiou, aby povrch panvice žiaril.

    „Skúška ohňom“

    Oheň veľmi dobre zvláda sadze. Je zrejmé, že táto metóda nie je dostupná pre rezidenčných obyvateľov. Keď idete na grilovanie alebo do krajiny, zoberte s sebou panvicu a spracujte ju na otvorenom ohni, ale dlhšie.Takéto ohnivé postupy pomáhajú zbaviť sa silných vkladov: odlupuje sa a padá na kúsky. Pre tých, ktorí chcú robiť podobné operácie v byte, je tu možnosť s rúrou. Zakryte spodnú časť rúry fóliou, nastavte teplotu na 250 stupňov a nechajte misku zohriať (hlavnou vecou je to, že je bez plastových prvkov). Vôňa v kuchyni a po celom byte vás nepoteší, takže otvorte všetky okná a zapnite kapotu. Po vypnutí rúry a ochladení panvice ju vložte do octového roztoku na 3 hodiny.

    Piesok alebo soľ

    Sadze sa môžete zbaviť na vnútornom povrchu (pražením) „pečením“ piesku. Potrebujú naplniť panvicu až po okraj a nechať ju 3 hodiny na miernom ohni. Potom nebudete musieť umývať riad. Po vyliatí piesku si všimnete, že sadze sa odtiahli. Stačí ich opláchnuť studenou vodou a môžete začať variť. Výrazné mínus - vonkajšia časť panvy zostane čierna. Piesok je možné nahradiť bežnou stolovou soľou. Počas procesu vyprážania sa pred našimi očami začaruje a absorbuje nečistoty.

    Ako sa zbaviť hrdze

    Ďalším výskytom hrdze je mínus liatinový riad, ktorý neohrozuje moderné materiály, z ktorých sa kuchynský riad vyrába. Červené škvrny však možno odstrániť bez väčších ťažkostí as pomocou ľudových metód. Prvým spôsobom je ošetrenie sódou. Špinavé škvrny posypte sódou, choďte cez ne štetcom alebo špongiou z kovového drôtu. Môžete skúsiť nahradiť sódu soľou.Ak je prípad zanedbaný, môžete sa uchýliť k použitiu špeciálnych nástrojov na boj proti hrdzi. Napriek nákladom poskytujú vynikajúci výsledok. Po úplnom očistení od hrdze je vhodné vykonať postup vypaľovania doma.

    Panvicu je potrebné mastiť rastlinným tukom. Akýkoľvek iný olej ako olivový olej je skvelý. Miska by sa mala umiestniť do rúry hore nohami a nechať hodinu pri teplote 177 stupňov Celzia. Rúru prikryte fóliou na odkvapkávanie tuku. Tento postup sa nazýva „paľba“, zabraňuje vzniku hrdze.

    Čistota jedál ovplyvňuje nielen estetickú krásu v kuchyni, ale aj zdravie celej rodiny. Nezačínajte svoju starú panvicu tak, aby vyššie uvedené metódy boli bezmocné. Po každom varení tukovú panvicu dôkladne umyte teplou vodou a saponátom. Suché jedlá uterákom. Vyššie popísaný postup vypaľovania šetrí nielen hrdzu, ale aj sadze, takže nový výrobok z liatiny sa musí určite spracovať pri vysokej teplote. Je oveľa jednoduchšie dodržiavať pravidlá starostlivosti o riad ako stráviť hodiny extrémnymi postupmi šetrenia kuchynského riadu.