Ako šúpať a krájať ananás

Ananás je šťavnaté, aromatické a veľmi zdravé tropické ovocie, ak sa konzumuje čerstvé. Obsahuje jedinečné organické kyseliny, ktoré pomáhajú tráviť, odbúravajú bielkovinové potraviny a spaľujú prebytočný tuk.

Ak pravidelne jete ananásy, budete nielen tenší, ale aj zdravší, pretože obsahujú látky, ktoré znižujú viskozitu krvi, a tým znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb. Ananásy sú tiež dobré pre pečeň, obličky, svaly a kĺby. Ovocie bohaté na vitamíny pomáha v boji proti vírusovým infekciám a nachladnutiu.

Dlho môžete hovoriť o výhodách ovocia, ale vedeli ste, aké dôležité je vybrať si správne ovocie a vedieť, ako odlúpať ananás? Inak trochu od neho zmysel. Naopak, pri nesprávnom výbere plodu a jeho nesprávnom spracovaní môžete náhodne poškodiť svoje zdravie (poškodiť sliznicu alebo spôsobiť rozrušenie).

Znaky kvality

Odporúčame vám prečítať si:

Ako vyčistiť chobotnicu

Zrelé ananásy sa kazia veľmi rýchlo, nepodliehajú skladovaniu, takže plody určené na prepravu sa zbierajú nezrelé. Čím dlhšie trvá preprava, tým sú plody rezané zelenšie. Bohužiaľ, dozrievaním, už viac nie sú šťavnaté, voňavé a zdravé ako ich bratia vo svojej vlasti.

Vzhľadom na to by sa malo snažiť uprednostniť výrobky, ktoré sa dodávajú letecky (lietadlom), a nie po mori alebo po súši. Vskutku, v prvom prípaderýchlejšie. Týmto spôsobom okamžite rozlíšíte kvalitné výrobky dodávané - budú to stáť podstatne viac. Len buďte opatrní - medzi týmito výrobkami môžu byť prezreté vzorky, ktoré by ste nemali jesť.

Pri výbere tropického ovocia venujte pozornosť vrcholom - malo by sa mierne vysušiť. Ak je príliš zelený a čerstvý - ananás môže byť nezrelý, ak je suchý a spadne, môže to znamenať, že ovocie je prezreté. Zápach tiež záleží. Mal by byť hmatateľný, ale nie príliš silný, pretože to môže znamenať, že ovocie je prezreté a začalo kvasiť. Na dotyk by ananásová kôra mala byť trochu mäkká, ale elastická. Môžete klepnúť na plod - nudný zvuk je dobrým znamením: je zrelý.

Príprava na použitie

Lúpanie ananásu nie je také ťažké. Hlavná vec je vziať veľký, široký a ostrý nôž. Najprv musíte odrezať vrcholy a spodný okraj ovocia, aby bolo vhodné umiestniť ho vertikálne na dosku. Potom, od zhora, musíte odstrániť šupku vo zvislých pruhoch, aby „oči“ zostali. Môžu sa rezať nožom na šúpanie zemiakov jednotlivo alebo v radoch v špirále. Toto je hospodárny spôsob. Okamžite môžete kožu dostatočne olúpať, aby boli oči úplne preč.

Potom musíte z ananásu odstrániť jadro - obsahuje látky, ktoré môžu spáliť sliznicu. Sú to veľmi tenké zubné skloviny. Podľa recenzií tí, ktorí sa zaviazali olúpať ananás sami a zabudli vyrezať jadroboli nespokojné s chuťou ovocia, ktoré ho prvýkrát ochutnali, pretože v tomto prípade je mierne horké a lepí sa do úst.

Existuje niekoľko spôsobov, ako odstrániť jadro:

  • Ananás sa nakrája na štyri časti a prebytok sa odstráni vertikálnym rezom.
  • Ovocie nakrájajte na kruhy a jemne odstráňte stred malým nožom.
  • Použitím zvislých plátkov oddeľte buničinu od jadra vrstvami.
  • Akonáhle to urobíte, môžete ananás nakrájať na plátky a servírovať.

Chuť k jedlu!