Ako sa zbaviť horkosti uhoriek

Obsah

    Čerstvé, mierne solené a nakladané - uhorky sú v akejkoľvek forme dobré! Uhorka je jednou z najpopulárnejších zeleniny. Je milovaný nielen chuťou a radom užitočných látok a vitamínov, ale aj ľahkosťou kultivácie.

    Uhorky sú jednou z najnáročnejších zeleninových plodín, navyše dozrievajú jednu z prvých v záhrade. Zdá sa, že táto zelenina nemá nedostatky, ale nie je tomu tak. „Fly in the masť“ je horkosť, ktorú pociťujete pri hryzaní čerstvej uhorky.

    Mnoho žien v domácnosti si rozmýšľa, ako odstrániť horkosti z uhoriek pred rezaním šalátu alebo valivých konzerv s konzerváciou.

    Prečo je uhorka horká

    Dôvody výskytu horkosti uhoriek sú pre záhradkárov zaujímavejšie. Znalosti pomôžu predchádzať chybám pri pestovaní zeleniny. Látka zodpovedná za zvýšený stupeň horkosti sa nazýva kkurbitacín glykozid.

    Mnohí sú presvedčení, že nepríjemná chuť varuje pred poškodením plodu. Toto pravidlo sa nevzťahuje na horké uhorky. Zelenina s horkými zadkami má choleretický a protizápalový účinok.


    Nedostatočné množstvo draslíka a dusíka v pôde môže spôsobiť horkú uhorku
    . Aby boli vaše uhorky sladké a chutné, musíte vziať do úvahy tieto pravidlá:
    Odporúčame prečítať si: Ako šúpať ananás
    • Pravidelne zalievajte kríky uhoriek. Príliš časté alebonepravidelné zalievanie je dôvodom, prečo sa u plodu objavuje horkosť.
    • Horkosť sa hromadí v dôsledku nedostatočnej vlhkosti. Príliš zriedkavé zalievanie nepriaznivo ovplyvňuje nielen chuť, ale aj vzhľad ovocia.
    • Ak sa kríky vysádzajú v zatemnenej oblasti, je pravdepodobné, že plody porastú skrútené a horké. Uhorky sú veľmi radi slnečnému žiareniu. Na výsadbu semien uhoriek vyberte iba dobre osvetlené plochy.
    • Horké uhorky často rastú v skleníku. Dôvodom je skutočnosť, že v uzavretej miestnosti je ťažké upraviť úroveň vlhkosti a zabezpečiť dostatočné množstvo slnečného svetla.
    • Aby plody neboli horké, musíte im poskytnúť potrebnú výživu, najmä v prvých mesiacoch rastu. Zvýšené hladiny cucurbitacinu môžu byť spôsobené nedostatočným množstvom dusíka a draslíka v pôde.
    • Posledný uvedený dôvod zahŕňa množstvo faktorov nezávislých od jednotlivca. Horkosť uhorky sa môže objaviť v dôsledku dlhodobého sucha alebo počas silných dažďov s ostrým ochladením alebo zvýšením vonkajšej teploty.

    Po zbere alebo kúpe uhoriek určených na morenie je dôležité vedieť, ako sa zbaviť nepríjemnej horkosti, ktorá kazí všetko potešenie z jedenia čerstvého šalátu alebo uhoriek.

    Ako odstrániť horkú dochuť

    Horkosť sa musí odstrániť pred morením. Bez podniknutia akýchkoľvek krokov riskujete zbytočnú prácu. Hodiny strávené na uchovávaní varenia budú premrhané, pretožeže horký produkt je nemožný.

    Existuje niekoľko spôsobov, ako sľúbiť, že sa zbavia horkosti.

    Namočte do studenej vody

    Pred solením namočte zeleninu v studenej vode po dobu 10-12 hodín. To sa dá urobiť vo veľkej umývadle, vedre alebo dokonca v kúpeľni (ak plánujete „vysporiadať sa“ s veľkým počtom uhoriek naraz). Pred namočením neodrežte zadok a šupku. Po namočení ošúpajte zeleninu, v prípade potreby ju nasekajte a vložte do pohárov. Pred zrolovaním je vhodné pridať trochu suchej horčice (1 lyžička na liter pohára) a 2 chrenové segmenty (je možné nahradiť listami).

    Namáčanie v slanej vode

    Ďalším bezpečným spôsobom, ako „vyhnať“ horkosť z uhoriek pred valcovaním, je namočenie do slanej vody. Na tento postup nie je potrebné čakať 12 hodín, stačí 40 minút. Vložte zeleninu do misky, naplňte studenou vodou a pridajte trochu soli (1 polievková lyžica do 2 litrov vody). Počas "soľného kúpeľa" uhorky dávajú šťavu, spolu s ktorou horkosť opustí ovocie. Takáto zelenina sa nemôže použiť na výrobu čerstvého šalátu. Sú vhodné na morenie alebo solenie.

    Trenie plátku

    Jediným spôsobom odstraňovania horkosti z čerstvej zeleniny je trenie plátku. Okurku umyte pod tečúcou vodou a odrežte „zadok“ (širší okraj, na ktorom stonka rástla). Je potrebné nielen olúpať, ale aj urobiť jeden rez. Na jednej strane zoberte celú uhorku a na druhej strane odrežte zadok. Rez nakrájajte rýchlo rezaným kúskom ovocia. čoskoroformy bielej peny. To znamená, že ste na správnej ceste: spolu s penou z uhoriek prichádza všetka horkosť. Po 1 minúte uhorku ochutnajte. Táto metóda je veľmi obľúbená v reštauráciách a kaviarňach, takže návštevníci necítia horké tóny čerstvého šalátu.

    Prevencia horkosti

    Pre tých, ktorí nakupujú uhorky na trhu alebo v obchode, stačí vedieť, ako odstrániť horkosť z šťavnatého ovocia. Ak však pestujete zeleninu, je dôležité vedieť, ako pestovať zdravú a sladkú uhorku.

    Základné pravidlá pestovania chutných uhoriek bez horkosti:

    Kríky pravidelne zalievajte vodou

    Na zavlažovanie používajte teplú vodu. Pretože rastliny sú napojené večer, voda v hadici sa zahrieva sama. Ak chcete skontrolovať, či rastliny majú dostatok vody, musíte kopať pôdu v záhrade. Musí byť navlhčený najmenej 15 cm.

    Aplikujte hnojivo do pôdy

    Uhorky milujú dusičnan draselný a dusík. Nedostatok minerálov je možné chápať podľa stavu rastliny. Listy sa začínajú krútiť alebo meniť farbu. Hnoj a humus by sa nemali pridávať do pôdy.

    Výber osiva by sa mala venovať osobitná pozornosť

    Mali by sa nakupovať iba na dôveryhodných miestach. Poradca v obchode s osivom vám na požiadanie poradí a pomôže vám vybrať „sladkú“ odrodu. Väčšina moderných odrôd má špeciálny gén. Zabraňuje hromadeniu kkurbitacínu v plode.

    Pestovanie uhoriek je jednoduchý proces, vyžaduje si však znalosti a implementáciu.určité pravidlá. Ak ste pripravení postupovať podľa odporúčaní skúsených záhradkárov, na stole budú sladké šťavnaté uhorky.