Ako sa zbaviť červov v húb

Obsah

    Huby sú obľúbenou pochúťkou nielen ľudí, ale aj rôznych druhov hmyzu. Mnohí sa zaujímajú o otázku, či je možné jesť ovocie prírody rozmaznané škodcami. Ak odstránite červy z húb a po ich správnom vyčistení sa môžu použiť ako jedlo.

    Znaky, druhy, príčiny objavenia sa červov v hubách

    Červy parazitujúce v húb sú larvy z vajíčok rôznych húb a komárov. Často môžete vidieť husté červy - luskáčkové chrobáky alebo drôty červy. Ovplyvňujú ovocie bez ohľadu na typ, teplotu a vlhkosť. Iba niektoré druhy nie sú citlivé na parazity.

    Larvy múch a komárov sa živia mäsom a súčasne plnia dôležitú úlohu - prenášajú spóry do pôdy. Prispieva to k sviežej plodine. Jeden druh húb predstavuje približne 300 druhov hmyzu.

    Dôležité!V suchom a teplom počasí sa aktivuje hmyz, ktorý znáša vajcia v ovocí, preto sa neodporúča zbierať ich v súčasnosti.

    Ak plodnice vyzerajú zdravo a krásne, ale objavujú sa v nej charakteristické diery, nie je to dôvod na jej vyhodenie. V priemysle sa verí, že huby sa môžu jesť, ak je menej ako polovica infikovaná parazitmi. Nie je možné otráviť ovocie červami (pokiaľ nie sú jedovaté a nie prehnité). Ale málo ľudí chce podávať jedlo larvám - nevyzerá esteticky príjemne. Ak ovocie nie je zhnité, môžete mu dať prijateľný vzhľad.

    Huby

    Huby roztriedte na zdravé a červivélepšie priamo v lese. Červovité časti sa musia okamžite odrezať a vyhodiť. Ak zostanú v koši, červy sa presunú k susednému neinfikovanému plodu. Červovité telo môže byť nasekané - spóry sa budú šíriť vo vzduchu a budúci rok dôjde k veľkorysej úrode.

    Prvá vec, ktorú treba urobiť, je zabezpečiť, aby sa červy skutočne nachádzali v ovocí. Môžete to overiť rozrezaním po celej dĺžke na dve časti.


    Stáva sa, že červovitá je iba noha. Potom môžete klobúk odrezať a zobrať si ju domov

    Najcitlivejšie na olejovky. Už druhý deň dorastu začínajú jesť larvy. Ak máte pochybnosti o tom, či je med agarový červ, musíte mu skrátiť nohu kratšiu. Zvyčajne sa pohyby končia pod klobúkom - takúto hríbu je možné jesť. V lesných hubách sa parazity takmer nikdy nenájdu.

    Červy sú v pražené alebo dusené ovocie takmer neviditeľné. Ale ak uvaríte vývar, je možná nepríjemná situácia, preto je vhodné ho pred podávaním namáhať.

    Ako odstrániť namáčaním

    Vyplatenie červov v hubách sa oplatí hneď po ich zozbieraní. Na to je potrebné ich rozrezať na veľké kúsky. Najprv sa od tela odreže noha, trubicová vrstva viečka sa odstráni a noha sa odreže na polovicu. Časti sa umiestnia na niekoľko hodín do chladnej slanej vody. Na 5 litrov vody musíte vziať 1 šálku soli. Po snímaní soli sa červy dostanú von. Takto všetky larvy opúšťajú ovocie. Zostáva už len ich dobre opláchnuť a odstrániť stopyprítomnosť škodcov. Potom môžete začať variť.


    Hlavnou vecou pri namáčaní nie je solenie vody. Ak je voda príliš slaná, červi zomrú a zostanú vo vnútri

    Malo by sa pamätať na to, že huby rôznych druhov majú rôznu hustotu. Zvláštnosťou prípravy ceps na použitie je to, že by sa mali držať vo vode dlhšie ako ostatné - 3-4 hodiny. Prsia by mali ležať vo vode najmenej 24 hodín. Russula a ošípané sa môžu držať na pár hodín.

    Dôležité!Ak sú plody príliš rozmaznané, zhnité alebo zhnité, nemá zmysel ich uchovávať - ​​v nich nie je nič užitočné.

    Ak červy jedia iba malú časť tela, môžete poškodenou časťou jednoducho odrezať nožom. Hlavná vec je, že plod nemá známky rozkladu. Ošúpaná huba môže byť vyprážaná, nakladaná, varená, solená.

    Škodcov odstraňujeme sušením

    Rovnako účinnou metódou je sušenie ovocia. Pod vplyvom slnka, keď stratia vlhkosť, všetky červy opustia svoje bydlisko. Môžete ich vysušiť dvoma spôsobmi. Huby sa nakrájajú na tenké plátky, navlečú sa na niť a zavesia sa. Podlaha je pokrytá novinami alebo papierom. Po dni sa všetky červy dostanú von.

    Odporúčame vám prečítať si: Ako odstrániť červy z čerešní

    Druhým spôsobom, ako odstrániť parazity, je rozrezať huby na taniere, dať ich na kovové sito a vložiť do rúry. Spodok môžete vložiť plech na pečenie. Teplota musí byť nastavená na najmenšiu. Potom, čo ovocie musí byť vylúpané z červov,ktoré sa plazia počas sušenia na polovicu.

    Namiesto rúry môžete použiť sporák alebo elektronickú sušičku. Sušené ovocie sa najlepšie skladuje v sklenených nádobách tesne uzavretých vekom. Takže ich životnosť sa predĺži na dva roky - larvy „neprijdu“ a neobjavia sa nové parazity.


    Pred sušením húb nie je potrebné ich umyť. Je potrebné ich očistiť od podstielky, odrezať korene, odrezať nohy z klobúkov. Ak je klobúk príliš veľký, je nastrihaný

    Existuje ďalšia „lenivá“ verzia sušenia, ktorá zbaví larvy. Ošúpané huby sa položia na papier a umiestnia sa na spodnú policu chladničky. Po dvoch týždňoch sa dajú vybrať a uložiť na suchom mieste. Ak sušíte ovocie týmto spôsobom, ukáže sa chutnejšia chuť.

    Dôležité!Nie je potrebné vyhodiť červy, ktoré padli z húb. Toto je skvelé jedlo pre akvarijné ryby.

    Vyhýbanie sa hubám červov

    Na zníženie pravdepodobnosti odhalenia červov v húb je potrebné postupovať podľa niekoľkých jednoduchých tipov:

    • Kúpu si oplatí iba čerstvé ovocie. Varenie by sa malo začať okamžite, pred uplynutím 3 hodín. Čím dlhšia je doba použiteľnosti, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa tam parazity objavia.
    • Huby zozbierané v daždi sú obzvlášť citlivé na červy. Po montáži sa musia okamžite vyčistiť, prevariť alebo zhasnúť.
    • Ak nie je možné huby okamžite zahriať, musia sa vložiť do vody.
    • Najlepšie je zbierať huby na konci leta, na začiatku prvého prechladnutia. Je to takčas hromadného vypustenia škodcov z ovocia. Netrvá to dlho - iba 1 - 2 týždne, takže musíte mať čas na návštevu obľúbených húb.

    Nájdenie dokonalej huby bez stopy prítomnosti červov je ťažké. Ak sa plod stal parazitom domovom, nie je to dôvod vyhodiť ho z koša. Hubári vedia: z červeného ovocia si môžete uvariť aj lahodnú pochúťku.