Ako rýchlo vyčistiť panvicu od uhlíkových usadenín

Obsah

    Sadze, sadze a hrdza sú bežné problémy, ktorým domácnosti v domácnosti čelia. Dokonca aj pri tých svedomitých a uprataných manželkách bude panvica skôr alebo neskôr zarastená silnou vrstvou sadzí alebo pokrytá nepríjemným povlakom. Nie je ľahké ho vyčistiť, ale nič nie je nemožné. Deje sa tak s použitím chemikálií, ako aj podľa ľudovej múdrosti.

    Najčastejšie sú staré panvice na liatinové účely znečistené „plášťom“ starých tukov a horením. Po získaní dedičstva od starej mamy si často rozmýšľate o tom, ako umyť panvicu z uhlíkových usadenín, aby nenarušila vzhľad kuchyne. Vonkajšia strana nádoby je tvorená paličkou, pretože pri stálom umývaní sa jej vnútornému priestoru venuje väčšia pozornosť. Keramický alebo teflonový riad nie je náchylný na hrubý čierny povlak. Ich použitie je pohodlnejšie.

    Ako sa tvorí popálenina

    Pred vstupom do boja musíte zistiť všetko o svojom súperovi. Nagar je upečený tuk, ktorý sa objavuje znovu a znovu na vonkajšej strane kuchynského riadu. Po každom varení kvapky tuku, ktoré padli na steny riadu, horia a jedia na svoj povrch. Škála formulárov, ktoré nemožno zmyť bežnou špongiou. Zvonka je tento syndróm vyhorenia drobivý a vo vnútri má hustú skamenenú štruktúru. Čím skôr si všimnete, že riad je špinavejší a špinavejší, tým ľahšie bude čistenie stlačeného tukového tuku.

    Liatina

    Liatinová panva je vždy „klasická kuchyňa“by mal byť v každej kuchyni. Liatina je náchylnejšia na tvorbu dlhodobých horiacich usadenín. Ak sa staráte o riad a nespustíte jeho vzhľad, je pripravený vám slúžiť celé desaťročia.

    Na rozdiel od moderných mäkkých materiálov sa liatina nebojí „tvrdého“ čistenia kovovými kefami a špongiami. Vo zvlášť zanedbaných prípadoch môžete dať riadu manželovi, aby ho mohol vyčistiť zvonku pomocou špeciálnej dýzy na brúske.

    Po takomto očistení je potrebné kalcinovať. Za týmto účelom sa do nej naleje piesok a na 1 hodinu sa zapáli malý oheň. Môžete odstrániť všetky plastové prvky a vypaľovať riad z rúry.

    Ak chcete umývať vnútro misky, úplne ju zakryte chloridom sodným a nalejte ocot. Nechajte to stáť asi pol hodiny. Potom panvicu položte na pomalý oheň a po varení pridajte 100 g sódy. Dosť päť minút varu, aby dno a steny boli rovnako dobré ako nové. Pri vykonávaní tohto postupu otvorte všetky okná v dome a nevdýchnite pármi octu.

    Varenie v roztoku silikátového lepidla, pracieho mydla a sódy pomáha odstraňovať vyhorenie.

    Bude odrezávať celú tyčinu hnedého pracieho mydla, 100 g sódy a silikátového lepidla. Do misky vriacej vody pridajte všetky uvedené zložky. Nezabudnite otvoriť okná, zapnite kapotu, pretože vyparovanie lepidla poškodzuje zdravie ľudí. Umiestnite do nádrže s vriacim roztokompanvicu, vyberte rukoväť z nej, ak je vyrobená z plastu alebo dreva. Aby sa ľahko vyčistili usadeniny uhlíka, mali by sa pokrmy variť asi 2-3 hodiny.

    Hliník a nehrdzavejúca oceľ

    Tieto materiály sú na druhom mieste medzi tými, z ktorých sa riad pripravuje. Použitie z nehrdzavejúcej ocele je náladové, pretože jedlo na takúto vrstvu rýchlo horí, sú na nej viditeľné škrabance a odreniny. Nerezovú oceľ je možné očistiť od horenia pomocou týchto látok:

    • Soľ. Nalejte pohárik soli na spodok mokrého riadu, nechajte ho uvariť. Rozkladá tuky tukov, ktoré pokrývajú steny a spodok.
    • Soda. Soda, podobne ako soľ, vykazuje slušné výsledky pri umývaní riadu. Je to vynikajúci sorbent. Po niekoľkých hodinách trvalého nánosu sa usadeniny začali rýchlo strácať zo stien a spodku ako stará peelingová farba.
    • Ocot a kyselina citrónová. 50 g octu a 2 lyžičky. kyseliny sa musia rozpustiť vo vode a výsledná zmes sa varí v miske počas 30 minút vo vetranom byte.

    Vyššie uvedené metódy pomáhajú čistiť uhlíkovú vrstvu iba vo vnútri a vonkajšia strana dna a stien by sa mala umývať špongiou s jemným abrazívom s použitím čistiaceho prostriedku na umývanie riadu. Hliníkové náčinie sa nesmie umývať kyselinou, pretože na ňom zostanú tmavé škvrny a nepríjemný biely povlak.

    Teflón

    Teflónové misky sa nedajú variť, umývať kefami a práškom. Je pôvodne vyrobený z materiálu, ktorý nie je náchylný na plaky a usadeniny. Avšak, takéjedlá sa môžu pokaziť (zapnite sporák a zabudnite naň panvicu s ohrevom potravín). Existuje len jedna možnosť pre jej spasenie - nalejte vrúcu vodu na riad. Dajte trochu čistiaceho prostriedku do vody a nechajte ho uvariť najmenej 40 minút. Po uplynutí tejto doby spálené jedlo zmäkne a zoškrabanie nebude ťažké.

    Takéto výrobky by sa mali umývať iba mäkkými špongiami. Je absolútne zakázané používať prášky alebo gély s obsahom prášku. Ak chcete zachrániť nepriľnavú panvicu pred sadzami, dbajte na jej čistotu po každom použití.

    Keramika

    Keramická panvica sa ťažko horí, niekedy sa to však stáva. Hladký povlak pripomína štruktúru teflónu. Potraviny sa počas varenia nelepia na taký povrch. Použitie je však veľmi náladové. Výskyt malých škrabancov povedie k častému spáleniu jedla.

    Vzhľadom na krehkosť takýchto jedál nie sú vhodné spôsoby ich čistenia soľou, sódou alebo varom. Silné usadeniny na keramických tanieroch sa môžete zbaviť iba pomocou špeciálneho nástroja, ktorý jemne rozpúšťa tuk.

    Panvice s akýmkoľvek stupňom kontaminácie je možné uložiť doma. Ak vám ľudové metódy nemôžu pomôcť, môžete použiť špeciálne čistiace prostriedky. Čistič rúry je vynikajúci. Rýchlo rozpúšťa aj starý tuk.