Ako rýchlo olúpať cesnak z plev

Obsah

    Cesnak je zdravá rastlina, ktorá dáva miske zaujímavú príchuť. Jeho jedinou nevýhodou je zložité čistenie. Znáte tajomstvá profesionálnych kuchárov, môžete si s touto úlohou poradiť už za pár minút.

    Rýchle a ľahké metódy čistenia

    Obzvlášť ťažké je šúpať mladý cesnak. Tenké, bez časov na stvrdnutie priečok. Za starých čias bola rastlina čistená malým nožom, dlhá a starostlivo odstraňovala plevy. Teraz existujú rýchlejšie a efektívnejšie spôsoby čistenia, ktoré šetria čas.

    Kulinárski špecialisti používajú na rýchle odlupovanie cesnaku zo šupín v reštauráciách nôž a doštičku. Ak je potrebné korenie vo forme drveného alebo prechádzajúcim lisom, konce oboch strán sa odrezajú na klinček, položia sa na dosku a nôž sa umiestni do vodorovnej polohy hore. Stláčajte nástroj, kým nezaznie kliknutie. To znamená, že šupka odpadla, a preto si ruky musíte odstrániť pokožku.

    Metóda je dobrá v tom, že odhaľuje aróma rastliny, je však nepohodlná vzhľadom na to, že je potrebné vykonať dodatočnú úpravu. Cesnak bude mať sploštený vzhľad, takže ak je jeho integrita dôležitá, je lepšie zvoliť iný spôsob čistenia. Táto metóda sa nazýva „Oliverova metóda“ na počesť kuchára, ktorý ju vymyslel.


    Najbežnejší spôsob šúpania cesnaku

    Ak je rastlina sušená, môžete použiť nasledujúcu metódu. Hlava je rozdelená na segmenty, zopár klinčekov a votrite si dlane alebo dosku, dosku. pohybemusí byť energický. Všetky plevy zostanú v rukách. Mínus metódy je v štipľavej vôni, ktorá „prilnie“ k prstom.

    Ak je veľa cesnaku, táto metóda je vhodná. Sušený cesnak sa umiestni do pohára alebo panvice a prikryje sa vekom. Nádoba sa intenzívne pretrepáva niekoľko minút. Po týchto manipuláciách si bude hosteska musieť vybrať iba šúpané klinčeky z plevy.

    Dôležité!Strúčiky môžete od seba rýchlo oddeliť, ak si položíte hornú plochú čepeľ širokého noža a stlačíte ju rukou.

    Ďalším originálnym spôsobom - môžete vložiť korenie medzi dve kovové alebo plastové platne. Dôkladne ich pretrepte 10-15 minút. Zasiahnutím tvrdých povrchov sa cesnak zbaví plevy. Sušený cesnak sa najľahšie olúpa. Dôležité: taniere musia mať rovnakú veľkosť. Aby všetko fungovalo, musíte vyvinúť fyzickú silu. Namiesto misiek si môžete vziať banku s pevne uzatvoreným vekom. Ak nie sú niektoré klinčeky úplne vyčistené, postup sa musí opakovať.

    Alternatívne metódy

    Stáva sa, že cesnak je vlhký. Toto sa stane, ak ho uložíte v chladničke. Vyššie uvedené metódy na takejto rastline nebudú fungovať. Ale obyčajná studená voda pomôže. Musíte ho naliať do hlbokého taniera, umiestniť klinčeky a nechať ich pol hodiny. Po uplynutí tejto doby sa stupnice vzdialia od cesnaku.

    Odporúčame vám prečítať si: Ako čistiť varené krevety

    Počas prípravy polotovarov na zimu alebo uhorky môžuPotrebujem veľa cesnaku. Pre hromadné čistenie je táto metóda vhodná.

    Cesnak sa delí na klinčeky, na niekoľko minút sa naleje vriacou vodou. Po vypustení vody, keď korenie vychladne - stláčajte klinčeky, až kým sa neodstránia šupiny.

    Malo by sa pamätať na to, že tenký film stále zostane - budete sa musieť pohladiť.

    Namiesto vriacej vody sa môže použiť mikrovlnná rúra. Klinčeky sa umiestnia do misky, ktorú vložia do rúry na 20 sekúnd. Cesnak ošetrený týmto spôsobom sa ľahko olúpa. Nevýhodou tejto metódy je, že rastlina stráca svoje užitočné vlastnosti a pri horúcich zuboch môžete spáliť ruky. Ak potrebujete čerstvý cesnak v miske, je lepšie zvoliť inú metódu.


    Modernou metódou na rýchle čistenie cesnaku je silikónová rohož
    .

    Niektoré ženy v domácnosti používajú na čistenie špeciálne náradie. Silikónový koberec je najnovší vývoj, ktorý uľahčuje proces prípravy zariadenia na použitie. Vyzerá to ako trubica dlhá 10 cm. Predáva sa aj silikónová fólia, ktorú musíte zložiť. Ich cena je nízka. Na čistenie rastlín pomocou zariadenia musíte strúčiky strúčiky vložiť dovnútra a rolovať rohož na stôl a rozdrviť ju dlaňou. Náhradou za špeciálny koberec môže byť bežný silikón pre rúru.

    Užitočné tipy

    Aby ste dostali presne to, čo od varenia s korením očakávate, musíte dodržiavať určité pravidlá:

    • Zabráňte tomu, aby vám cesnakový džús dostal do tváre.
    • Po manipulácii srastlín zbaviť zápach, ktorý potrebujete umyť ruky slanou vodou. Ostrá aróma zmizne. Ak metóda nepomohla, môžete do vody pridať sódu alebo chemický produkt pre domácnosť.
    • Lúpané by mali byť iba zrelé hlavy cesnaku. Ak sa na nich vytvorili klíčky, znamená to, že významná časť prospešných a chuťových vlastností už bola stratená.
    • Na predĺženie trvanlivosti cesnaku ho vylúpte a ošúpaný výrobok vložte do pohára. Musí byť chladený. Je lepšie skladovať cesnak v pohári s nylonovým uzáverom - tak nebude šíriť zápach na ďalšie výrobky.
    • Ak sa má z klinčeka odstrániť silná ostrosť, malo by sa odstrániť jeho jadro.
    • Ak si holými rukami olúpate veľa cesnaku, môžete popáliť. Je lepšie to robiť s rukavicami.
    • Citrónová šťava alebo kávový vývar pomôžu zbaviť sa zápachu v rukách. Musíte uvariť prírodnú kávu a opláchnuť si dlane.
    • Ošúpané korenie rýchlo schne a uvoľní tekutinu. Musíte ho okamžite použiť na varenie, inak môže stratiť arómu a chuť.

    Dôležité!Niektoré odrody cesnaku sa ľahšie šúpajú ako iné. Napríklad odroda Rocambole nespôsobí ťažkosti so spracovaním. Môže sa predávať pod iným menom, preto je lepšie sa na to opýtať predajcu.

    Keď viete, ako šúpať cesnak z pliev, môžete zrýchliť proces varenia a zabudnúť na nepríjemný zápach na rukách.