Ako priniesť chyby v obilninách

Obsah

    Po objavení hmyzu v potravinách sa ženy v domácnosti začali paniť. Dokonca ani horliví ochrancovia čistoty nie sú imunní proti výskytu chýb v kuchyni. Ak neprijmete opatrenia na vyhubenie parazitov, šíria sa nielen v skriniach, ale aj na stenách, záclonách, v podlahe.

    7. V prípade, že sa chrobáky usadia: metódy ich zisťovania

    Pred začatím boja proti hmyzu je potrebné najskôr zistiť, kde je najviac. Najčastejšie sa hnedé, čierne a biele chyby objavujú v:

    • múka;
    • orechy;
    • korenie;
    • cookies;
    • obilniny;
    • drobky;
    • čaj a káva;
    • sušené kvety;
    • krmivo pre domáce zvieratá.

    Chrobáky neopovrhujú omietkou z červenej papriky alebo horčice. Preto je použitie ľudových liekov s horiacim korením proti nim neúčinné. Mali by sa skontrolovať aj škatule so zeleninou. Chrobáky často navíjajú cibuľu. Z tohto dôvodu sa stáva mäkkou a nepoužiteľnou.

    Ak nie je možné nájsť „domov“ chrobákov, môžete chodiť po podlahe, okenných parapetoch a stenách pomocou handry namočenej do bielidla alebo ošetriť povrch parou. Škodcovia okamžite vyskočia a ocitnú sa. Táto metóda nefunguje, ak je v kuchyni navinutý mlynček. Cíti sa dobre v 50-stupňovom horúčave aj v chladnom počasí pri -15 stupňov.


    Chyby sa vyskytujú v najrôznejších výrobkoch

    Najmä hmyz miluje fazuľa, preto je potrebné často a starostlivo kontrolovať výskyt chýb. Pochopte, že sa v ňom usadili chyby,možné na tmavých škvrnách a dierach na zrnách. Výrobok môžete chrániť, ak ho umiestnite do mrazničky. Toto nepoškodzuje jeho kvalitu a chuť.

    Je chybou sa domnievať, že celofán alebo lepenková škatuľa poskytujú spoľahlivú ochranu pred škodcami. Croup chyby môžu nahlodať všetko, vrátane fólie. Otvory, ktoré robia, sú veľmi malé, takže je ťažké ich vidieť.

    Ak nájdete jeden hmyz v obale, musíte sa ho zbaviť. Prítomnosť chrobáka je dôkazom infekcie produktu larvami. Už nie je vhodný na spotrebu. Stojí za to skontrolovať nielen zhora, ale aj pod výrobkami. Napríklad mlynčeky na chlieb sa často „usadzujú“ na samom dne obalu. Ak zahodíte cereálie, ospravedlňujeme sa, môžete ju preosiať odstránením dospelých. To však nezaručuje, že larvy v produktoch nezostanú. Kontaminované jedlo vyhoďte ihneď na ulicu. Ak ho vložíte do koša, chrobáky môžu utiecť a znova sa usadiť v kuchyni.

    Ako ušetriť obilniny s škodcami

    Výrobky susediace s infikovanými sa dajú uložiť nasledujúcim spôsobom. Musíte ich naliať na plech na pečenie, dať ho na 1 hodinu do rúry s teplotou 50 stupňov. Je vhodné pripraviť spracované obilniny čo najskôr. V chladnom období môžete na balkón položiť obilniny alebo múku na pár dní alebo ich poslať do mrazničky na niekoľko dní.

    Dôležité!Konzumácia potravín kontaminovaných chrobákmi môže spôsobiť alergiu alebo otravu.

    Nasledujúca metóda pomôže obnoviť vhodnosť obilnín. Zadná časť je umytáslaná voda, zatiaľ čo všetky chyby plávajú na povrch. Sú vytiahnuté, obilie sa naleje studenou obyčajnou vodou a vysuší sa. Po tomto postupe ho môžete bezpečne variť a zjesť.


    Ak existuje podozrenie, že sa chrobáky objavili v múke, musí sa preosiať cez jemné sito

    Po odstránení rozmaznaných výrobkov je potrebné vykonať všeobecné čistenie skriniek, v ktorých sa nachádzajú. Osobitná pozornosť by sa mala venovať rohom a trhlinám. Na uľahčenie môžete použiť vysávač. Úspešne „nasáva“ otvory chrobákov, ich vajíčka a odpad. Po tomto postupe by sa malo vrecko na odpad z vysávača vymeniť za nové alebo starý, ktorý by sa mal dezinfikovať zmrazením na 3 dni v mrazničke. Zabráni sa tým opätovnému výskytu chýb.

    Po vysávaní choďte po skrinke handrou namočenou do mydla na pranie. Nie je zbytočné utierať police octovým roztokom alebo roztokom kyseliny boritej.

    Nádoba, v ktorej sa obilnina nachádza, by sa mala dobre umyť čistiacim prostriedkom a vysušiť. Môžete ho chvíľu nechať pri nízkej alebo vysokej teplote. Ak sa v piesku rozbehne kŕmna múka, je potrebné miestnosť vetrať. Okno je vhodné nechať otvorené niekoľko dní.

    Účinné prostriedky nápravy

    Kuchynskí škodcovia sú odolní voči rôznym chemikáliám pre domácnosť - práškám na pranie, bielidlám, čpavku a výrobkom na báze chlóru.

    Odporúčame vám prečítať si: Tlmič pachov v chladničke

    Aby sa zbavil nepriaznivého stavu, dá sapoužiť najlacnejšie a najznámejšie prostriedky - „Dichlorvos“. Rýchlo zabije všetok hmyz z kuchyne.

    Pred striekaním majte na pamäti, že budete musieť niekoľko dní opustiť kuchyňu, kým chemická látka nezmizne.

    Zabíjajte chrobáky maskou a okuliarmi. Všetko jedlo by sa malo vybrať z miestnosti a nádoby s potravinami by sa mali pred tým umyť a vypláchnuť vriacou vodou - larvy sa tým usmrtia.

    Môžete použiť ľudové lieky. Spoľahlivou ochranou pred chrobákmi budú tieto koreniny: ošúpané strúčiky cesnaku, bobkový list, mätová guma. Stačí ich položiť na vrch zŕn. Na nalepenú omietku môžete naliať trochu muškátového orecha a vložiť do skrinky. Na ten istý účel môžete použiť klincový alebo oceľový drôt. Dôležitý bod: nedajú sa umyť, inak jedlo poškodí hrdza. Môžete ich iba vyčistiť suchou handrou. To všetko je rozložené nielen v nádobách, ale aj na policiach skrinky.

    ​​

    Levanduľa, medovka, citrusové plody a mäta tiež pomôžu odstrániť chyby z obilnín. Je potrebné zvlhčiť tkanivo v infúziách týchto rastlín a nechať ho v skrinke, kde hmyz pravdepodobne žije

    . Skontrolujte, či malé drobné chyby zostali po ich odstránení nasledujúcim spôsobom. Doštičky zo slnečnicového oleja sú umiestnené na polici skrinky. Ak hmyz prežije, vyliezú sa na neho a hodia sa do tekutiny. Môžete použiť ďalšiu návnadu - zmes bóraxu s cukrom. Rozkladá sa na papier v pomere 1: 1. Pasce sa vymieňajú každý deň. Tiež v obchodochFeramónové pasce, ktoré priťahujú hmyz, sa predávajú.

    Predchádzanie škodcom

    Aby ste sa v budúcnosti nestretli s problémami, mali by ste postupovať podľa niekoľkých jednoduchých pravidiel:

    • Potraviny by sa mali skladovať v kovových, plastových alebo sklenených nádobách. Musia byť vždy zatvorené. Tým sa vylúči nielen pravdepodobnosť vniknutia chrobákov, ale aj ich distribúcia. Balenie korenín možno uzavrieť bežnými sponkami na papier.
    • Ak skladujete jedlo v chladničke, obilné škodce v ňom nezačnú.
    • Aby sa vylúčila možnosť infekcie, nie je potrebné do budúcnosti zásoby výrobkov skladať niekoľko mesiacov vopred. Optimálne - nakupujte obilniny v malom množstve, aby ste ich mohli okamžite použiť. Ich skladovanie po dobu dvoch alebo troch mesiacov zvyšuje riziko hmyzu.
    • Najprv sa musíte zbaviť starších (otvorených) obilnín a až potom - z čerstvo nakúpených.
    • Pri nákupe obilnín by sa mala skontrolovať integrita balenia a čas výroby. Nie je zbytočné otočiť balík vo vašich rukách, aby ste videli prítomnosť chýb.
    • Malý hmyz sa objaví, keď je znečistený. Kuchynské police musia byť vždy udržiavané v čistote a uistiť sa, že sa v nich nezhromažďujú drobky a zvyšky. To platí najmä pre skrinky s krmivom pre zvieratá. Nádoby, v ktorých sú výrobky skladované, sa musia najmenej raz mesačne umyť a vyčistiť v ich blízkosti.
    • Najlepšie nádoby na skladovanie obilnín sú vrecia z plachtoviny. Najprv ich musíte variť v soľnom roztoku pol hodiny, potom stlačiť,suchý a železný. V takýchto vreciach sa chyby zvyčajne nezačínajú.
    • Čerstvo nakúpené obilniny by sa mali na pár dní okamžite vložiť do mrazničky. Takže si môžete byť istí, že uvarená kaša nebude nepríjemným prekvapením.
    • Ak vyššie uvedené metódy nefungovali a chyby v zátvorke boli znovu spustené, mali by sa preskúmať ďalšie miestnosti. Možno práve v nich sa nachádza distribúcia.
    • Ak vás nič neuchráni pred nepriazňou osudu, existuje len jedna cesta, ako sa obrátiť na špecialistov na kontrolu škodcov.

    Dôležité!Stojí za to kúpiť obilniny nie podľa hmotnosti, ale v balení. Hoci sú drahšie, pravdepodobnosť výskytu škodcov v nich je menšia.

    Vynájsť chyby v kuchyni nie je také ťažké, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Správna starostlivosť o kuchynské vybavenie a výrobky zaručuje čistotu a poriadok v dome.