Ako prerezávať hrozno na jeseň

Správnou starostlivosťou o ovocné dreviny môžete nielen predĺžiť ich životnosť, ale aj zvýšiť množstvo plodiny. Súčasťou starostlivosti je aj včasné prerezávanie, ktoré okrem iného prispieva k rýchlemu dozrievaniu bobúľ, zlepšuje ich chuť a tiež veľmi uľahčuje starostlivosť o rastliny. Hrozno patrí medzi ne. Ale ako znížiť hrozno na jeseň takým spôsobom, aby bolo prospešné a škodlivé?

Predtým, ako sa pustíte do tohto delikátneho procesu, musíte určiť cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Koniec koncov, prerezávanie viniča sa uskutočňuje v rôznych ročných obdobiach a rôznymi metódami. Napríklad sa niekedy robí na jar alebo v lete, aby sa chránila pred chorobami, uľahčila sa väčšia dostupnosť slnečného svetla do zhlukov alebo aby sa zvýšila ventilácia v kríkoch.

Jesenné prerezávanie - prečo a ako?

Jesenné obdobie je ideálne na prerezávanie hrozna. Existuje niekoľko dôvodov. Jedným z nich je, že prispieva k hojnému plodeniu. Okrem toho správne prerezávanie pomôže zachovať kríky, ktorých kultivácia si vyžiadala veľa času a úsilia.

Prerezávanie hrozna na jeseň sa vykonáva v dvoch etapách a vyžaduje si určitú postupnosť krokov:

  1. Na začiatku septembra je potrebnéodstrániť mladé výhonkyz viacročných rukávov, ktoré nie sú vyššie ako 50 cm od zeme, a práve v tejto vzdialenosti je pripojený prvý drôt. tj je potrebné odstrániť výhonky, ktoré rastú pred ňou;
  2. Uvýhonky, ktoré narástli na druhý drôt, je potrebnéodrezať vrcholy(asi desatinu dĺžky celého výhonku), ako aj prerušiť všetky bočné procesy;
  3. K nasledujúcemu prerezávaniu dochádza v polovici októbra po ukončení listov, ale pred silnými mrazmi (optimálna teplota pre prerezávanie nie je nižšia ako -3 ° C);
  4. Tentoraz sa odrežú najväčšie výhonky. Na spodku zostávajú asi 4 oči a asi 10 na vyšších (ovocné šípky). Podľa pravidielby počet ocelí nemal byť menší ako priemer výhonku , je však žiaduce ponechať niekoľko ocelli;
  5. Potom sa konáre odstránia z mreží, položia sa v smere, v ktorom rastie vinič, pripájajú sa k zemi a prikryjú sa plachtou alebo filmom.

Hrozno nemusí byť ľahké pestovať na jeseň prvýkrát, ale v priebehu rokov získate skúsenosti a naučíte sa, ako to rýchlo urobiť.

Malé odporúčania

Aby proces prípravy výhonkov na zimu prebiehal s najmenšími stratami, pokúste sa orezať tak, aby sa rezy nachádzali na vnútornej strane výhonkov. Je to predovšetkým potrebné, aby zarastali rýchlejšie a tiež aby nič nebránilo toku miazgy a aby bola plodina vysoká. Nezabudnite tiež, že plátky by mali byť čo najhladšie.

Video, ktoré ukazuje, ako hrozno odrezať na jeseň:

Teraz, keď vieme, ako hrozno odrezať na zimu, môžete k tomu bezpečne pristupovať nielen na prvý pohľad, ale nevyhnutne.proces. A budúci rok úroda a stav vinice ukážu, aké úspechy by ste mohli dosiahnuť!