Ako pestovať hrozno: tipy od skúsených záhradníkov

Ak ste kúpili alebo zdedili dom, chalupu s dokončenou záhradou, hrozno, máte šťastie. Pretože ak dobre skrátite staré hrozno, budúci rok si úrodu užijete. V tom čase vyrastú mladé odrody (ak ich chcete pestovať).

3. Hrozno sa môže rezať na jar alebo na jeseň. Výhodou ošetrenia rastliny pred zimovaním je to, že na jar sú miesta rezov sprísnené a hrozno „nezačne plakať“ na začiatku toku miazgy.

Prečo to musíte urobiť

Správne prerezávanie hrozna vedie k vynikajúcim výsledkom:

  • Kefy hrozna sa zväčšujú, bobule sa nalievajú viac a sú chutnejšie a šťavnatejšie.
  • Zber hroznového hrozna dozrieva oveľa rýchlejšie.
  • Rastlina zostáva zdravá, toleruje silné mrazy a plodina na nej sa počas obdobia zrenia nezhorší.
  • Korunu si môžete vytvoriť podľa cieľa: urobte ju krásnou alebo sa pripravte na zimné balenie. Môžete sa tiež zamerať na pohodlie ťažby - nie každý má rád štafle alebo stromy v okolí.

Základy

Nie je potrebné stať sa botanikom, aby bolo možné rozhodnúť, ako hrozno správne rezať; Napríklad mladé hrozno sa neprerezáva, kým neprežije zimu. Ak plánujete zabaliť hrozno, potom hlavný kmeň (alebo shtamb) nenechajte viac ako pár centimetrov od zeme. Vinice, ktoré prežili 2 zimy v rade, je lepšie odstrániť - je ich málozmysel len odoberajú energiu z elektrárne.

Na to, aby ste odišli na úrodu, potrebujete novú vínnu révu, ktorá lepšie rastie bližšie k stonke. To je nevyhnutné, aby sa skrátila cesta pohybu šťavy z koreňového systému, potom sa zhluky vylejú, nie oslabia.

Na spracovanie hrozna na rezanie výhonkov jedným pohybom určite použite ostré a odolné nožnice na strihanie. Potom sa nelámajú a rastlina v budúcnosti neochorí (koniec koncov, prerezávanie je pre neho stresom). Týmto spôsobom navyše utratíte menej materiálu na spracovanie.

Strihanie hrozna sa môže líšiť: krátke (4-5 očí), stredné (6-10), dlhé (až 20). Veľa záleží na odrode a veku rastliny. Hlavná vec, ktorú treba brať do úvahy, je, že v zime môže krík čiastočne zamrznúť, takže hrozno nechajte o 30% viac, ako je potrebné. Mnoho odrôd nemusí vyprodukovať prvé 4 oči, ale iba od 5. alebo dokonca 8.. Ak ste nevideli zelené hrozno (chata odišla koncom jesene) a nedokážete určiť, ktoré vetvy sú najlepšie vľavo, potom ich „prerezaním“ neuneste: buď nechajte až 50% hrozna, alebo nechajte nápad až do jari. Po zime môžete prácu dokončiť - všetko bude jasne viditeľné.

Ako pestovať hrozno na jar

Jarné prerezávanie sa zvyčajne uskutočňuje na mladých kríkoch, ktoré ešte nezískali ovocie. Na jar sú rezané aj niektoré odrody, ktoré nevyžadujú zimné balenie, aby lepšie prežili zimu. Robia to po tom, čo púčiky už kvitli - počas tohto obdobia sa tok miazgy znižuje a hrozno „plače“ menej. No a samozrejmelepšie vidíte, kde žijú obličky.

Čo čistíme? Extra vetvy, ktoré bránia iným v raste. Necháme tých najsilnejších a tých najslabších (aj tých najkrajších zelených) odstraňujeme bez ľútosti, pretože naším cieľom je pozberať, nie letné baldachýny z listov komárov, však?

Ako sa starať o hrozno

Odporúčame vám prečítať si:

Ako odstrániť hogweed zo záhrady
[[PDN 22]

Aby boli zoskupenia veľké, je potrebné počas obdobia kvitnutia odstrániť nadmerné kvetenstvo, pričom na vetvu zostane asi 1 - 2. Je vhodné otvoriť prístup na slnko. Za týmto účelom môžete zovrieť listy, ktoré ich pokrývajú. Aby sa šťavy nedostali do rastúcich výhonkov, po poslednom kvetení ich môžete rozobrať na 3-4 listy.

V dôsledku spracovania by hrozno malo vyzerať riedko, všetky vetvy by mali byť voľné, to znamená, že si navzájom nezasahujú. Asi každé 2 týždne až do polovice leta budete musieť odstrániť slabé mladé výhonky, aby sa Bush nezalesnil a budúce zhluky nejdú príliš hlboko do tieňa.

Počas sucha hrozno vyžaduje zalievanie - približne 3 vedrá na priemernú krík týždenne. Je lepšie kŕmiť staré hrozno - zem pod ním sa postupne vyčerpáva. A nový miluje hnojivá. Kŕmne hrozno je oveľa sladšie. Nezabudnite uviazať konáre tak, aby klastre neklesli na zem.

Ak si chcete vychutnať chuť a vôňu sladkého šťavnatého hrozna, budete musieť trochu času venovať náležitej starostlivosti. A ak ho nemáte, nierozčuľovať sa, kyslé malé hrozno tvorí dobré domáce víno, práve včas na Valentína!

Ako vyzerá krásna hroznová réva? Pozri tu: