Ako odstrániť cookies v prehliadači Yandex

Obsah

    Súbory cookie sú povinnou súčasťou interakcie prehliadača používateľa so servermi alebo presnejšie so servermi. Sú to dočasné súbory, ktoré môžu ukladať údaje na autorizáciu (prihlasovacie údaje a heslá), nastavenia používateľa (vzhľad, jazyk rozhrania, časové pásmo, atď.) A osobné údaje (meno, identifikátor), platobné údaje, informácie o vybraných produktoch. (v internetových obchodoch).

    Cookies sa však za určitých okolností môžu používať na škodlivé účely. Napríklad neautorizovaní používatelia, ktorí majú prístup k vášmu počítaču, môžu pomocou uložených súborov cookie prihlásiť na svoje osobné stránky na sociálnych sieťach. Okrem toho môžu súbory cookie povedať veľa o vašich záujmoch na webe: aké dotazy vyhľadávací stroj urobil, aké webové stránky sa otvorili, čo stiahli atď. O tom všetkom sa môžu dozvedieť nielen ľudia, ktorí sú „zvedaví“ vo vašom prehliadači, ale aj špeciálne skripty, „chyby“ na navštívených stránkach.

    Preto v prípade jasného ohrozenia vašich súkromných údajov pri prehliadaní Internetu sa odporúča odstrániť súbory cookie na konci online relácie.

    V tomto článku podrobne preskúmame, ako sa zbaviť súborov cookie, zakázať ich ukladanie v prehliadači Yandex.

    Vymazanie všetkých súborov cookie

    Existujú aspoň dva spôsoby, ako vymazať všetky súbory cookie. Pozrime sa na ich implementáciu krok za krokom.

    Metóda číslo 1: prostredníctvom ponuky

    Tento spôsob „čistenia“ je dobrý, pretože neexistujú žiadne nástroje tretích strán vrátaneWindows štandardné funkcie, nemusíte priťahovať. Mali by ste sa však dobre orientovať v ponuke prehľadávača - vedieť, ako aktivovať čistenie. Aj keď to bude vyžadovať iba pár kliknutí myši. Nie je to vôbec ťažké.

    Pokračujme:
    1. V pravom hornom rohu kliknite na tlačidlo ponuky (tri stĺpce).

    2. Na rozbaľovacom paneli kliknite na položku „Nastavenia“.

    3. Prejdite na spodnú časť otvorenej stránky. Kliknite na položku Zobraziť rozšírené nastavenia.

    4. V časti „Osobné údaje“ kliknite na „Vymazať históriu ...“.

    5. V bloku nastavení kliknite na hodnotu v stĺpci „Odstrániť záznamy“.

    6. V rozbaľovacom zozname nastavte časové obdobie (ktoré súbory cookie sa majú vymazať podľa času uloženia). Ak chcete úplne odstrániť súbory cookie v prehliadači Yandex, nastavte hodnotu na „all time“.

    7. V zozname položiek, ktoré je potrebné vyčistiť, v položke „Cookies ...“ uveďte „vtáka“.

    8. Po dokončení nastavení kliknite na „Vymazať históriu“.

    Metóda č. 2: CCleaner

    Medzi výhody tejto metódy patrí efektívnosť a takmer automatický režim vymazania plus možnosť vyčistiť ďalšie prehliadače, niektoré programy a celý operačný systém. Najprv si musíte stiahnuť špeciálny čistiaci program s názvom CCleaner z miesta mimo pracoviska. Mimochodom, jeho nákup nie je potrebný. K dispozícii je bezplatná verzia.

    Po nainštalovaní CCleaner do počítača postupujte takto:
    1. Kliknite na časť „Čistenie“.

    2. Na karte Windows v časti „Systém“nastavte „vtáka“ do riadku „Dočasné súbory“ A tiež nastavte potrebné nastavenia v ďalších častiach kariet „Windows“ a „Aplikácie“ (prehliadače, Prieskumník atď.).

    3. Kliknite na položku Analyzovať.

    4. Po skenovaní aktivujte príkaz „Clean“.

    Vymazanie na aktuálnej webovej stránke

    Selektívne vymazanie aktuálnej (otvorenej) stránky je veľmi užitočné, ak nepotrebujete „rušiť“ cookies iných stránok (prípadne otvorené). na priľahlých kartách). Tento postup je pomerne jednoduchý:

    1. Skontrolujte, či je otvorená potrebná stránka. Potom na pravej strane panela s adresou kliknite na ikonu „hrad“ alebo „zemeguľa“ (schematické označenie).

    2. V bloku možností v prvej časti kliknite na „Podrobnosti“.

    3. Kliknite na odkaz „... cookies pre túto stránku“.

    4. Pomocou myši vyberte dočasné súbory, z ktorých sa musíte zbaviť.

    5. Postupne kliknite na tlačidlá „Odstrániť“ a „Dokončiť“.

    Rada!Odstránením súborov cookie na aktuálnej stránke môžete odstrániť chybu „web sa presmeroval príliš veľakrát“.

    Zákaz ukladania súborov cookie

    Prehliadač má nastavenia, ktoré vám umožňujú úplne vypnúť ukladanie súborov cookie na všetkých otvorených stránkach. Ako však ukazuje prax používateľov, ide o „chôdzu po tenkom ľade“. Bez cookies môže byť funkčnosť stránok narušená: nastavenia sa neuložia, môžu sa vyskytnúť informácieproblémy s autorizáciou, vkladaním údajov atď.

    Toto nastavenie by ste preto nemali aktivovať bez osobitnej potreby. Ale kedy to môže byť užitočné? Po prvé, pri prezeraní neznámych stránok (nie sú stiahnuté žiadne dočasné údaje, uložené v adresári Yandex, a preto ich nemožno zobraziť, preto ich nemožno).

    Ak chcete zabrániť ukladaniu súborov cookie:

    1. V ponuke prehľadávača Yandex otvorte: Nastavenia → Rozšírené ... → Osobné údaje → Nastavenia obsahu.

    2. Kliknite na nastavenie „Povoliť webovým stránkam ukladať údaje“ a potom kliknite na „Dokončiť“ (tlačidlo v pravom dolnom rohu).

    Pre flexibilnejšie nastavenie blokovania je možné vytvoriť výnimky pre dôveryhodné webové zdroje (napríklad VKontakte, Odnoklassniki atď.). Ak to chcete urobiť:

    kliknite na „Spravovať výnimky“;

    zadajte názov domény;

    vyberte akciu „Povoliť“ alebo „Na jednu reláciu“;

    Kliknutím na tlačidlo „Dokončiť“ uložíte nastavenia.

    Môžete tiež nastaviť surfovanie po webe „bez súborov cookie“ pomocou režimu „inkognito“ - zodpovedajúcej položky v hlavnej ponuke prehliadača.

    Po aktivácii sa otvorí nové okno. Ikona „okuliare“ na hornom paneli znamená, že je zapnuté „inkognito“ a súčasne sa neuloží história návštev a súbory cookie.

    Toto sú všetky spôsoby zakázania a vymazania súborov cookie. Na konci internetovej relácie je lepšie odstrániť súbory cookie a pred návštevou sporných stránok je lepšie sa ich zbaviť. Obzvlášť ak ste hovorilisociálnych sietí, hral online hry, nakupoval a potom hľadal potrebné informácie na „neznámych teritóriách“.

    Ak však po zákaze ukladania súborov cookie dôjde k chybám, problémom na stránkach (ktoré predtým, ako bolo toto nastavenie neaktivované), je lepšie vrátiť možnosti na pôvodné hodnoty v časti „Nastavenia obsahu“. To znamená, že povolíte nastavenie „Povoliť ukladanie miestnych údajov“.

    Bezpečné surfovanie po internete na celom webe!