Ako liečiť pálenie záhy doma

Obsah
    6. Pálenie záhy alebo pocit pálenia v hornej časti brucha sa často vyskytuje po jedle mastných, vyprážaných a hojne ochutených potravín. V tomto prípade zmeny v strave pomôžu odstrániť žalúdočné ťažkosti. Ale pálenie záhy je často signálom vývoja patologického procesu v tele, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku starostlivosť. Iba včasná kvalifikovaná lekárska starostlivosť zabráni progresii choroby a vzniku závažných následkov. Pred začatím liečby pálenia záhy, gastroenterológ vyšetrí pacienta, aby zistil príčinu nepohodlia po jedle.

    Správny prístup k liečbe

    Rozklad potravy sa začína v žalúdku vplyvom kyseliny chlorovodíkovej produkovanej žľazovými bunkami sliznice. Keď sa hrudka potravy pohybuje pozdĺž tráviaceho traktu, enzýmy a žlčové kyseliny sú súčasťou metabolických procesov. Ak v určitom štádiu dôjde k poruche, obsah žalúdka sa začne hádzať do pažeráka. Pretože pH v tejto časti je vždy zásadité, prienik kyslých nestrávených potravín vedie k poškodeniu tkaniva.

    V skutočnosti existuje niekoľko zrejmých dôvodov na zníženie funkčnej aktivity gastrointestinálneho traktu, a preto sa zvyčajne vyskytuje pálenie záhy:

    • zvierač medzi žalúdkom a pažerákom oslabuje, stráca schopnosť zabrániť spätnému toku kyslého obsahu. Táto podmienka nastanepri systémových chorobách tvorba benígnych alebo malígnych nádorov.
    • Membránová prietrž. Keď sa tvorí, srdcová časť žalúdka progreduje do hrudnej dutiny. Kontrakcia brušných svalov spôsobuje zvýšenie tlaku v tejto oblasti a kyslý reflux do pažeráka;
    • Zníženie tónu hladkého svalstva pažeráka. Výsledkom je spomalenie postupu zhlukovania potravy, zvyšuje sa pravdepodobnosť prenikania kyseliny lúhovej do tejto časti.
    • Zvýšený brušný tlak. U ľudí s nadváhou a tehotných žien sa často vyskytuje patologický stav.
    • Niekedy tlak v brušnej dutine stúpa pri množení parazitických červov v ľudskom tele. Pri nadmernej tvorbe plynu dochádza ku kompresii žalúdočnej dutiny, a preto nie je len pálenie záhy, ale aj nevoľnosť so zvracaním.

    Ako vidíte, všetky dôvody sú dosť závažné a vyžadujú konzervatívny av niektorých prípadoch chirurgický zákrok pacienta. Ak má osoba, ktorej strava obsahuje výlučne užitočné výrobky, pálenie záhy viac ako 2-krát týždenne, je čas poradiť sa s gastroenterológom. Mnoho ľudí zanedbáva návštevu u lekára a po jedle prehltne hrsť antikyselín. Štatistiky sú však sklamaním - nadmerná produkcia žalúdočnej šťavy v 70% prípadov vedie k vzniku zhubného nádoru.

    Základné zásady domácej liečby

    Pálenie záhy -častým spoločníkom gastritídy s vysokou kyslosťou a ulceróznymi léziami gastrointestinálneho traktu. Nepríjemné pocity a súvisiace zdravotné problémy môžete eliminovať nielen metódami konzervatívnej liečby, ale aj úpravou svojho obvyklého životného štýlu. Práve on sa stáva častou príčinou pálenia záhy. Čo by sa malo urobiť najskôr:

    • znížte obsah kalórií v dennom menu, aby ste sa zbavili nadmernej telesnej hmotnosti;
    • prestať fajčiť a piť alkohol.

    Pálenie záhy zapríčinené nesprávnou výživou sa dá rýchlo odstrániť zmenou denného menu

    .

    Ak sú príčinou nesprávnej funkcie gastrointestinálneho traktu sedavý spôsob života, gastroenterológovia odporúčajú fyzioterapiu alebo gymnastiku na dlhé prechádzky na čerstvom vzduchu. To normalizuje trávenie a peristaltiku, stimuluje optimálnu produkciu enzýmov a žalúdočnej šťavy. Pálenie záhy sa často objavuje u zdravého človeka, ak sa hneď po jedle venuje športu. Takéto školenie vyvoláva narušenie krvného obehu v tráviacich orgánoch, zvyšuje zaťaženie žalúdka a čriev.

    Často je možné liečiť bolestivé pálenie záhy doma pomocou sedatív alebo infúzií liečivých bylín (medovka, oregano, valeriána, materská sladina). Lekári odporúčajú túto metódu liečby pacientom s depresiou a emočnou nestabilitou. Tento stav vedie k rozvoju gastritídy.neurogénny pôvod, ako aj syndróm dráždivého čreva - choroby, ktoré si vyžadujú dlhodobú komplexnú liečbu. V niektorých prípadoch je potrebná dokonca pomoc kvalifikovaného psychológa.

    Liečebná strava

    Toto je najdôležitejšia súčasť liečby pálenia záhy, ktorá vám umožňuje robiť bez použitia liekov s výraznými vedľajšími účinkami v počiatočných štádiách patologického procesu. Strava by mala obsahovať potraviny, ktorých použitie nevyvoláva rozvoj fermentácie a hniloby, ktoré nevyžadujú predĺžené trávenie. Denné menu by malo pozostávať z týchto výrobkov:

    Odporúčame vám prečítať si: Ako liečiť gastritídu
    • chudé mäso - králičie, teľacie, kuracie prsia (pokiaľ možno domáce);
    • ryby s nízkym obsahom tuku - ostriež, kapor, treska, treska;
    • kukurica, slnečnica, olivový olej;
    • zelenina - karfiolové alebo ružičkové kel, cuketa, uhorky, repa, mrkva;
    • sladké ovocie a bobule;
    • varené vajcia, omelety;
    • mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku bez farbív alebo príchutí;
    • rôzne obilniny.

    Správne varenie pomôže liečiť pálenie záhy navždy.

    Na trávenie vyprážaných potravín v žalúdku sa vždy vyrába väčšie množstvo kyseliny lúhovej. Preto nie je prekvapujúce, že po časti vyprážaných zemiakov, po 30 - 40 minútach, dochádza k páleniu záhy. Je potrebné uprednostniť iba jedlá, ktoré sú dusené, varené alebopripustené v malom množstve vody. A teraz o tom, čo je kategoricky zakázané:

    • sladké nápoje sycené oxidom uhličitým;
    • citrusové plody;
    • ​​
    • marinády pre domácnosť a obchod, kečupy, pikantná omáčka;
    • strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica), huby;
    • čierny a zelený čaj, káva;
    • mastné mäso a ryby;
    • plnotučné mlieko.

    Odborníci na výživu odporúčajú denne vypiť najmenej dva litre čistej stojatej vody, aby sa predišlo páleniu záhy. Môžete jesť ovocné nápoje, želé, kompoty, varené z nekyslých odrôd bobúľ a ovocia. Pálenie záhy a grganie je pozoruhodne eliminované zásaditou nesýtenou stolovou vodou - Slavyanovskaja, Smirnovskaja, Nagutskaja.

    Závažnosť pálenia záhy môžete znížiť pohárom stolovej minerálnej vody

    .

    Liečba počas tehotenstva

    Pálenie záhy počas pôrodu sa vyskytuje u viac ako polovice žien. Príčinou nepohodlia je zvýšenie hladiny progesterónu v systémovom obehu.

    Tento pohlavný hormón uvoľňuje tón vlákien hladkého svalstva gastrointestinálneho traktu, spomaľuje priebeh potravy a spôsobuje jej stagnáciu. Rovnako ako sa zvyšuje maternica a hmotnosť dieťaťa, dochádza k kompresii žalúdka a čriev.

    Ťažké pálenie záhy nie je možné liečiť počas tehotenstva a užívanie drog môže byť obzvlášť nebezpečné. Počas tehotenstva gastroenterológ predpisuje tieto lieky:

    • Maalox;
    • Smectu;
    • Phosphalugel.

    Smecta sa odvoláva naadsorbenty, ktoré viažu metabolické produkty a toxické zlúčeniny na svojom povrchu. Maalox a Fosfhalugel tvoria film na sliznici žalúdka, ktorý chráni tkanivo pred negatívnymi účinkami kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu. Ľudové lieky na pálenie záhy sa používajú iba po dohode s lekárom. Čerstvo vylisované šťavy z mrkvy a zemiakov, odobraté 0,3 šálky pred jedlom, sú vhodné na poruchy trávenia. Čo ešte lekári odporúčajú na liečbu pálenia záhy u tehotných žien:

    • neklamať bezprostredne po jedle, ale chodiť na krátke prechádzky;
    • piť dostatok čistej vody;
    • nejesť mastné, údené, vyprážané potraviny;
    • nenosia nadmerne kompresívne odevy;
    • sa po jedle nekĺzajú.

    Bylinné infúzie, ktoré zlepšujú trávenie, sa nepoužívajú na liečbu pálenia záhy počas tehotenstva. Chemické zloženie rastlín obsahuje veľké množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie.

    Zbavenie sa pálenia záhy počas tehotenstva pomôže konzumovať mrkvovú šťavu pred jedlom

    Recepty tradičných liečiteľov

    Ak je príčinou pálenia záhy iracionálna výživa alebo sedavý spôsob života, môžete odstrániť nepríjemné pocity ľudovými prostriedkami. Neutralizujte žieravé orechy žalúdočnej šťavy - lieskové orechy, kešu, vlašské orechy. Ihneď po jedle zjedzte niekoľko jadier a pitepohár vody. Skvelý liek na liečbu a prevenciu pálenia záhy je zázvorový čaj. Môže sa pripraviť takto:

    1. Polievkovú lyžicu nasekaných koreňov nalejte do keramickej kanvice a nalejte 0,5 l horúcej vody (nie vriacej vody!).
    2. Uchovávajte na kryte po dobu 7-10 minút, kmeň.
    3. Voňavý čaj pite po malých jedlách po jedle 3-krát denne.

    Pridanie čajovej lyžičky hustého medu pomôže zlepšiť chuť čaju za predpokladu, že dospelému alebo dieťaťu nie je diagnostikovaná gastritída s vysokou kyslosťou alebo žalúdočnými vredmi. Tradičný liečitelia odporúčajú žuvanie a prehltnutie kúska kriedy alebo bieleho ílu, keď dôjde k páleniu záhy, v ktorých nie sú žiadne ďalšie prísady - farbivá alebo konzervačné látky. Ľanové semená pomôžu vyhnúť sa dyspeptickým poruchám. Ako sa dajú použiť:

    • Nalejte pár polievkových lyžíc rastlinného materiálu pohárom vriacej vody a nechajte asi päť hodín. Kmeň a vziať 2 lyžice. polievkové lyžice infúzie pred raňajkami, obedom a večerou.
    • Ľanové semená pridajte iba do zeleninových a ovocných šalátov, príloh a obilnín.

    Zabraňuje páleniu záhy spôsobenému jedlom čerstvo vylisovanej šťavy pred jedlom bez pridania cukru alebo soli:

      91) uhorka;
    • zeler;
    • mrkva;
    • zemiaky;
    • cvikla.

    Liečba pálenia záhy doma pomocou zeleninových štiav vyplýva z jedného až troch mesiacov. Dĺžka liečebného cyklu závisí od diagnostikovaných chorôb a stupňa poškodenia orgánov.gastrointestinálny trakt. Tradičné liečitelia odporúčajú pri liečbe pálenia záhy používať infúzie a čaje z kvetov, koreňov a bylín liečivých rastlín. Tu sú niektoré z najpopulárnejších receptov:

    • Nalejte čajovú lyžičku citróna a oregana do keramickej kanvice, nalejte 2 šálky vriacej vody. Trvajte asi hodinu, filtrujte a vezmite 0,5 šálky trikrát denne, bez ohľadu na čas jedla.
    • Vložte 3 lyžice do termosky. polievkové lyžice kalamitu, nalejte 2 šálky vriacej vody a nechajte tri hodiny. Kmeň, trvať 3 lyžice. lyžice nápoja pred každým jedlom.
    • Do čajníka nalejte 2 lyžice lyžicu paliny a nalejte pohár horúcej vody. Ponechajte kryté 40 minút, filtrujte. Nápojová infúzia 2 lyžice. lyžica pred raňajkami, obedom a večerou.

    Byliny zahŕňajú triterpentíny, organické kyseliny, triesloviny a flavonoidy. Tieto zlúčeniny urýchľujú metabolické procesy, zlepšujú trávenie a peristaltiku, majú priaznivý vplyv na žalúdočnú sliznicu.

    Najčastejšie používaným domácim liekom na liečbu pálenia záhy je roztok jedlej sódy. Po použití dochádza k redoxnej reakcii, ktorá neutralizuje pôsobenie žieravej šťavy žalúdka. Použitie roztokov sódy na odstránenie pálenia záhy spôsobilo u mnohých ľudí poškodenie pažeráka. Jedným z produktov chemickej reakcie je oxid uhličitý, ktorý dráždi sliznice. Ale nielen to je nebezpečenstvo „terapie“ sódou. Po 15 minútach prestávky žalúdok reagujepo vniknutí zásady sa začne vyrábať kyselina chlorovodíková s pomstou. Jeho vysoká koncentrácia vedie k ulcerácii slizníc všetkých orgánov tráviaceho traktu.

    Antacidá môžu rýchlo a účinne eliminovať pálenie záhy a iné dyspeptické poruchy

    Liečba liekmi vo farmácii doma

    Zriedkavo gastroenterológovia predpisujú enterosorbenty - aktívne uhlie, Polyfán, Polysorb - na liečbu pálenia záhy. Tieto lieky sú vhodnejšie pre prvú pomoc, keď je pálenie záhy veľmi silné a potrebné lieky nie sú po ruke. Ak sa pálenie záhy vyskytne zriedkavo, je možné užiť antacidá iba po konzumácii ťažkých potravín:

    • Almagel;
    • Maalox;
    • Rennie;
    • Gastala;
    • Phosphalugel.

    Lieky rýchlo a účinne odstraňujú pálenie záhy a vytvárajú silnú membránu na vnútornej stene žalúdka, čím ju chránia pred negatívnymi účinkami pepsínu, patogénnych baktérií a kyseliny chlorovodíkovej. Antacidá sa nemôžu užívať neustále, aby sa zmiernili nepohodlie, pretože neovplyvňujú základnú príčinu choroby. Neustále odstraňovanie príznakov iba zhoršuje zápalový proces, prispieva k jeho šíreniu do zdravých tkanív.

    Ak sa pálenie záhy stáva častým klinickým prejavom gastritídy akejkoľvek genézy alebo ulceróznych lézií, lekár predpisuje pacientom inhibítory protónov.čerpadlo. Na rozdiel od antacíd, táto skupina liekov ovplyvňuje príčinu patológie. Účinné látky liečiv ovplyvňujú enzýmy zodpovedné za produkciu kyseliny chlorovodíkovej. Užívanie inhibítorov protónovej pumpy 30 minút pred jedlom vám umožňuje zastaviť nadmernú sekréciu žalúdočnej šťavy a pepsínu. Aké lieky môžu eliminovať pálenie záhy:

    • omeprazol (Ultop, Omez);
    • Rabeprazol (Zolispan, Khairabesol, Bereta);
    • Esomeprazol (Emanera, Nexium);
    • pantoprazol (kyslá kyselina, kontrola, nolpáza);
    • Lansoprazol (Lantsid, Epicurus, Lanzap).

    Ak pálenie záhy doslova mučí a vyvíja sa po každom jedle, potom je jeho príčinou často nedostatok tráviacich enzýmov v gastrointestinálnom trakte. V tomto prípade gastroenterológ vykonáva substitučnú terapiu. Zahŕňa lieky obsahujúce tráviace enzýmy identické s enzýmami, ktoré produkujú pankreas. Takéto lieky zahŕňajú Festal, Enzistal, Pankreatin.

    Aby sa nikdy nevedelo, čo je pálenie záhy a ako by sa malo liečiť, treba pozorovať umiernenosť v potrave, zbaviť sa zlých návykov a včas podstúpiť lekársku prehliadku. Ak sa však každý týždeň objavia nepríjemné pocity, musíte vyhľadať lekársku pomoc. Čím skôr je choroba diagnostikovaná, tým skôr dôjde k úplnému uzdraveniu.