Ako čistiť spálenú nerezovú panvicu

Obsah

    Spálená panvica je najčastejšou poruchou v kuchyni. Stačí sa na sekundu otočiť a vec je hotová. V osobitne zanedbávaných prípadoch ženy v domácnosti vyhodia svoje obľúbené pokrmy, pretože ich už nie je možné uložiť. Mnohí to však robia omylom, pretože nepoznajú efektívny spôsob, ako vrátiť kuchynský riad do pôvodného vzhľadu.

    Pri výbere spôsobu čistenia riadu je potrebné zohľadniť nielen stupeň horenia, ale aj materiál, z ktorého je vyrobený. Nie každý povrch sa môže trieť brúsnou špongiou alebo hliníkovou žínkou, pretože by to mohlo poškodiť sklovinu.

    Niektoré nátery samy osebe odmietajú cudzie materiály, takže postačí jednoduché namáčanie vodou. V prípade lacnejších a modernejších jedál budete musieť „drotáriť“ pomocou metód „babičky“ (napríklad varenie).

    Nerezová oceľ

    Riad z nehrdzavejúcej ocele (nehrdzavejúca oceľ) získal koncom 20. storočia uznanie profesionálnych kuchárov a jednoduchých žien v domácnosti. Je to kvôli ľahkému použitiu a trvanlivosti. Okrem toho sú také jedlá veľmi pekné: zvnútra a zvonka je vyrobené z lesklého striebra a veko je vyrobené z tepelne odolného silného skla, ktoré vám umožňuje sledovať proces varenia.

    Dno takýchto kvetináčov získalo osobitné uznanie. Je viacvrstvový, čo prispieva k dlhodobému ukladaniu tepla. Čím viac vrstiev ocele, tým menšia je pravdepodobnosť, že jedlo pri varení zhorí. Čo robiťak sa to stalo? Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako obnoviť kvetináč do jeho bývalého lesku a naďalej ho používať v kuchyni.

    Ako umývať panvicu

    Nezúfajte, ak niečo náhodne horí v panvici z nehrdzavejúcej ocele. Tento materiál sa nebojí vystavenia účinkom detergentov, varu alebo spracovaniu rôznymi látkami. Výber spôsobu čistenia závisí nielen od stupňa sadzí, ale aj od výrobkov, ktoré sa nedodržiavajú.

    Spálený džem alebo mlieko sa najťažšie odstraňujú.

    Na boj proti horeniu na riade z nehrdzavejúcej ocele použite:

      23. namáčanie;
    • bod varu;
    • aktívne uhlie;
    • srvátka;
    • ocot;
    • sóda;
    • mydlo;
    • špeciálne detergenty.

    Namáčanie

    Keď ukladáte spálený hrniec pred vyhorením, použite pravidlo: „Čím skôr, tým lepšie.“ Odstránenie starej vysušenej vrstvy z povrchu riadu je veľmi problematické. Ak potrebujete vyčistiť vnútornú časť nádoby, pomôže jej namáčanie vodou.

    Ihneď po „incidente“ naplňte panvicu vodou po okraj. Nechajte pôsobiť pol hodiny. Potom vypusťte vodu a vypálené dno veľkoryso posypte silnou vrstvou chloridu sodného. Misky nechajte tri hodiny „soľ“. Po uplynutí stanoveného času je možné spálenú vrstvu ľahko odstrániť pomocou bežnej špongie bez saponátu.

    Niektoré ženy v domácnosti nechajú na panvici solený roztok.To však nie je možné: soľ vedie k vzniku žltých škvŕn na vnútorných stenách misiek. Tieto škvrny nebudete schopní odstrániť ani s najagresívnejšími čistiacimi prostriedkami.

    Varenie

    Ak je horenie iba na dne hrnca, pomôže mu vriaca voda s prídavkom sódy. Ihneď po odstránení zvyškov potravín nalejte do riadu toľko vody, aby pokryla celú spálenú vrstvu. Pridajte 3 lyžice. sóda a necháme kyslú najmenej hodinu. Potom dajte panvicu na sporák a varte roztok sódy 10 minút. Riad vypusťte a umyte zvyčajným spôsobom. Nagar bude odstránený bez problémov.

    Ak sa džem alebo mlieko prevarili a panvica je na vonkajšej strane pokrytá spálenou vrstvou, vyžaduje sa „agresívne“ varenie. Ak to chcete urobiť, pozrite sa na obrovský kontajner, ktorý je možné umiestniť na plynový sporák. Vložte zafarbenú panvicu dovnútra a naplňte ju vodou (voda by mala spáleného „trpiaceho“ zakrývať 3 cm). Roztok sódy sa pripravuje s výpočtom 100 g sódy na 1 liter vody.

    Po varení znížte teplotu. Primeraný čas varu - najmenej 2 hodiny. Po vypnutí plynu nevypúšťajte vodu, ale počkajte, kým úplne nevychladne. Po takomto postupe sa všetky spálené stopy bez námahy vymývajú z vnútornej a vonkajšej strany riadu.

    Ocot

    Toto je jeden z najjednoduchších spôsobov čistenia popálenín. Stačí naplniť dno misiek z nehrdzavejúcej ocele octom, zavrieť veko a nechať pôsobiť 1 hodinu. Nie je potrebné používať ocot. Môže sa nahradiť citrónovou šťavou alebo silným roztokom.kyselina citrónová. Po 60 minútach sa uhlík rozpustí pod vplyvom kyseliny a ľahko sa vymýva bežnou špongiou.

    Sérum

    Keďže srvátka je kyselina, môže sa použiť na rozpustenie spálených potravín. Tento proces však bude dlhší ako zvyšok. Kastról naplnený sérom by mal stáť najmenej 24 hodín. Keď nalejete tekutinu, popáleniny za vločkami zostanú. Musíte iba opláchnuť riad špongiou s čistiacim prostriedkom. Nemusíte sa silno trieť, aby ste na lesklom povrchu nezanechali škrabance.

    ​​

    Pracie mydlo

    Hnedé pracie mydlo nestratilo popularitu a po desaťročiach je tiež nevyhnutné v každodennom živote. Nastrúhajte polovicu mydlovej tyčinky alebo nasekané nožom. Nalejte vodu do panvice 2 cm nad spálenou vrstvou. Po pol hodine vriacej mydlovej vody je možné spálenú hmotu ľahko odstrániť obyčajnou špongiou. Pracie mydlo je možné nahradiť pracím prostriedkom na umývanie riadu, ktorý je známy svojou schopnosťou korodovať tuk.

    Špeciálne čistiace prostriedky

    V špecializovaných obchodoch s chemikáliami pre domácnosť sa nachádza akýkoľvek špecializovaný čistiaci prostriedok. Pred výberom si prečítajte pokyny na obale. Náradie by malo byť vhodné pre nehrdzavejúcu oceľ. Toto je najrýchlejší spôsob, ako vyčistiť špinavé riady.

    Nezúfajte, ak ste na sekundu stratili ostražitosť v kuchyni a táto sloboda sa na jedlách zmenila na vyhorenie. Existuje veľa jednoduchých a účinných spôsobov, ako obnoviť krásu panvice.