Ako brusnice ovplyvňujú tlak

Obsah

    Kritické zvýšenie a zníženie krvného tlaku (BP) sú v modernej spoločnosti bežné problémy. Odborníci odporúčajú upraviť čísla na tonometri zmenou životného štýlu, normalizáciou fyzickej aktivity a stravovania, ako aj užívaním liekov. Existujú však ľudové lieky, ktoré môžu zvýšiť účinnosť tradičných metód liečby.

    Tento článok sa zameriava na liečivé rastliny, ako sú brusnice. Je užitočné pochopiť, ako brusnice ovplyvňujú tlak, pri akých ukazovateľoch krvného tlaku by sa mali brať. Ďalej nájdete príklady účinných receptov na báze bobúľ, ktoré sa používajú na úpravu krvného tlaku.

    O rastline a jej chemickom zložení

    Brusnice sú zástupcom skupiny kvitnúcich rastlín vresovej rodiny. Brusnicové bobule sa široko používajú v potravinárskom priemysle a pri varení. Rastlinu predstavuje popínavý vždyzelený ker so striedajúcimi sa vejárovitými alebo podlhovastými listami. Brusnicové ovocie má guľový, elipsoidný alebo vajcový tvar, červenej farby.

    Priaznivé vlastnosti bobúľ sú vysvetlené jeho bohatým chemickým zložením:

    • sacharidy (fruktóza, sacharóza, glukóza);
    • triesloviny - prispievajú k hojeniu rán a slizníc, majú antibakteriálny účinok;
    • flavonoidy - látky s antioxidačným účinkom, ktoré spomaľujú proces starnutia v rtelo a zlepšenie stavu stien krvných ciev;
    • vitamíny - bobule sú bohaté na kyselinu askorbovú, vitamíny série B, vitamín K;
    • makro a mikroelementy - sú zastúpené draslíkom, fosforom a vápnikom, železom, mangánom a molybdénom. Okrem toho sú brusnice bohaté na jód, horčík, nikel, striebro a chróm, zinok atď .;
    • pektíny - látky, ktoré stimulujú aktivitu metabolických procesov, prispievajú k eliminácii „zlého“ cholesterolu a znižujú hladinu cukru v krvi;
    • organické kyseliny.

    Vlastnosti bobúľ

    Vďaka veľkému množstvu kyseliny askorbovej sa brusnice používajú na posilnenie obranyschopnosti tela, boj proti vírusovým chorobám a nachladnutiu. Prítomnosť flavonoidov a pektínov pomáha urýchľovať metabolické procesy, znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Výsledkom je znížené riziko rozvoja aterosklerózy, hypertenzie a iných patologických stavov, ktoré môžu viesť k infarktu myokardu alebo srdcovému ochoreniu.

    Systematické používanie bobúľ tiež zabraňuje objaveniu sa kŕčových žíl a tvorbe krvných zrazenín vo vaskulárnom lôžku. Brusnice majú priaznivý vplyv na stav gastrointestinálneho traktu, bránia rozvoju peptického vredu a ničia tiež patogénne mikroorganizmy, ktoré majú negatívny vplyv na steny žalúdka. A liečivá rastlina je známa svojím výrazným diuretickým účinkom.

    Zvyšuje alebo znižuje Cranberry tlak?

    Pochopiť, či znižuje alebo zvyšujePokiaľ ide o hladinu brusnicového tlaku u ľudí, uskutočnilo sa niekoľko klinických štúdií. Do experimentu sa zapojili muži a ženy, ktorí pili 1 liter brusnicovej šťavy alebo ovocného nápoja denne v niekoľkých dávkach. Účelom tejto štúdie bolo potvrdiť alebo vyvrátiť hypotenzný účinok brusnicového ovocia. Hodinu po každom nápoji sa zaznamenal krvný tlak u subjektov. Výsledky potvrdili, že brusnice sú schopné znížiť počet tonometrov kvôli diuretickému účinku.

    Pokus bol založený na objasnení okamžitého účinku plodov liečivých rastlín, ktoré by umožnili použitie činidla na zmiernenie pohody pri hypertenzii. Brusnice však mierne znižujú úroveň tlaku, čo potvrdzuje potrebu dosiahnuť kumulatívny (kumulatívny) účinok. Ak brusnicovú šťavu alebo šťavu beriete pravidelne dlhší čas, môžete udržiavať hladinu krvného tlaku na prijateľnej úrovni a znižovať riziko komplikácií zo srdca a krvných ciev.

    Ďalší experiment uskutočňovaný americkými vedcami bol založený na stanovení účinku rastlinných plodov na ľudské telo všeobecne. Subjekty konzumovali pohár šťavy denne po dobu 2 mesiacov. Výsledky štúdie ukázali, že priemerný denný krvný tlak u účastníkov experimentu sa znížil o 10 - 15 mm RT. Umenie, znížená hladina lipoproteínov s nízkou hustotou, stav opuchu (ktorý bol prítomný) úplne zmizol.

    Dôležité! Výsledky klinických štúdií potvrdzujú, že brusnicové plody znižujú krvný tlak, posilňujú cievny tonus, obnovujú mikrocirkuláciu krvi a majú diuretický účinok.

    Malo by sa rozumieť, že diuretický účinok brusníc je miernejší ako užívanie liečivých diuretík, pretože plody rastlín neodstraňujú z ľudského tela veľké množstvo draslíka. Draslík je mikroelement, ktorý sa priamo podieľa na regulácii srdcového rytmu.

    Používanie slučkových diuretík je sprevádzané vylúhovaním draselných solí, čo si vyžaduje dodatočné vymenovanie panangínu alebo asparkamu. Pri použití výrobkov z brusníc vysokého tlaku sa pozoruje draslík šetriaci účinok, ktorý je pre pacientov mimoriadne dôležitý.

    Kontraindikácie

    Brusnice nielen znižujú krvný tlak a majú celý rad ďalších prospešných vlastností, ale môžu mať aj negatívny vplyv na celý rad orgánov a systémov tela. Je dôležité poznať podmienky, za ktorých je konzumácia bobúľ zakázaná:

    Odporúčame vám prečítať si: Je možné piť kávu s vysokým obsahom cholesterolu
    • Individuálna precitlivenosť na zložky. Tento stav sa prejavuje žihľavkou, svrbením a začervenaním kože. Práve kvôli možnosti vyvolania alergických reakcií sa ovocie neodporúča ženám počas dojčenia.
    • Urolitiáza, najmä v prítomnosti veľkých kameňov.Diuretický účinok môže vyvolať pohyb kameňov v močovom systéme a spôsobiť útok koliky, objavenie krvi v moči.
    • Zápal žalúdka a peptického vredu. Najmä počas zhoršovania chorôb je použitie bobúľ prísne zakázané kvôli prítomnosti veľkého množstva kyselín v kompozícii.
    • Zápalové choroby ústnej dutiny a narušenie integrity zubnej skloviny.

    Odporúčania na použitie

    Brusinky pod tlakom môžu byť zahrnuté do ponuky v akejkoľvek forme: čerstvé bobule posypané cukrom, džúsom alebo ovocným nápojom, kokteil s mliekom alebo inými bobuľami. Odborníci odporúčajú zahrnúť brusinky do hlavných jedál, šalátov, dezertov. Dôležitá vec nie je množstvo, ktoré človek zje naraz, ale koľko bude produkt pravidelne používať.

    Ak sa rozhodlo variť bobule, je dôležité pamätať na to, že počas tepelného spracovania sa strácajú užitočné vlastnosti, takže proces varenia by mal byť krátky. A brusnice s medom budú užitočné aj pri hypertenzii. Takáto zmes nielen vráti normálne čísla na tonometri, ale tiež posilní obranyschopnosť tela.

    Dôležité!Brusnice sa môžu konzumovať aj pri zníženom tlaku, ale iba ak sú v rámci prijateľných limitov.

    ​​

    Recepty na vysoký krvný tlak

    Nasledujú účinné recepty, ktoré podľa byliniek ľudia pred niekoľkými desaťročiami zmiernili.

    Šťava

    0,5 kg čerstvého alebomrazené ovocie, nalejte pohár teplej prevarenej vody. Pomocou tlačného alebo paličkového drviča mleté ​​suroviny, potom pretlačte tenká a vytlačte koláč. Môže sa mierne osladiť medom a konzumovať po celý deň.


    Brusnicová šťava je nápoj, ktorý dodáva telu energiu a povzbudzuje ho

    Morse

    Tento druh nápoja má najbohatšie chemické zloženie, pretože sa nezískava do budúcnosti. Receptúra ​​je nasledovná:

    1. Na triedenie bobúľ dôkladne umyte a mieste v nádobách lyžičkou alebo vidličkou.
    2. Výslednú šťavu vytlačte do sklenenej misky.
    3. Zostávajúci koláč preneste na panvicu, pridajte trochu vody a niekoľko minút povarte.
    4. Výsledný produkt sa ochladí a prefiltruje. Potom tekutú časť skombinujte so šťavou a pridajte trochu medu.

    Brusnicová šťava s prídavkom ruží

    Brusnicové ovocie sa spracúva rovnakým spôsobom, ako je opísané vyššie (bod „Morse“). Paralelne sa pripravuje infúzia ruží. Suroviny sa na tento účel preosejú, premyjú a vylejú do termosky vriacou vodou. Je lepšie pripraviť ružovú infúziu večer, aby sa ráno mohol užiť zdravý a obohatený nápoj.

    Ďalej sa brusnicový džús a infúzia šípky zmiešajú v rovnakých pomeroch. Podiel je možné meniť podľa chuti. Pretože obe zložky nápoja ovplyvňujú krvný tlak, je lepšie sa pred použitím poradiť s odborníkom. Neodporúča sa piť pacientom s nízkym krvným tlakom.

    S medom

    Ovocie sa nechá prejsť mlynčekom na mäso alebo sa naseká na homogénnu hmotu pomocou mixéra. Potom pridajte med. Pôvodná receptúra ​​uvádza, že množstvo medu by malo zodpovedať hmotnosti bobúľ, ale to je prípustné iba vtedy, ak pacient nemá problémy s hladinou glukózy v krvi.

    Môžete pridať toľko medu, ako to umožňuje zdravotný stav pacienta (ale nie viac ako 1: 1). Vezmite polievkovú lyžicu pol hodiny pred každým jedlom. Kurz je 2 mesiace, môžete ho opakovať až po prestávke s podobným trvaním.

    Sušené bobule

    Recept:

    1. Pripravte pohár vriacej vody, pridajte do neho bobule a blanšírujte najmenej 30 sekúnd.
    2. Ovocie skladajte na site a položte na plech.
    3. Pošli do predhriatej rúry na 70 stupňov po dobu 4 hodín.

    Ako si vybrať a uložiť

    Najväčšie množstvo živín je obsiahnuté v ovocí, ktoré sa zozbieralo od septembra do prvého mrazu. Je lepšie zvoliť elastické červené bobule. Brusnice si môžete skladovať v mrazenej forme alebo v pohári, naliať brusnicovú šťavu alebo cukrový sirup. Ak sa plody zozbierali po nástupe mrazu, je lepšie ich skladovať iba v zmrazenej forme. Konzumujú sa okamžite po rozmrazení.