Ako a v akom ročnom období sa oplatí strihať hrozno

Obsah

    Orezávanie je nevyhnutné poľnohospodárske opatrenie na zabezpečenie životne dôležitých funkcií vašej záhrady. Životnosť stromov a kríkov, ako aj množstvo a kvalita budúcej plodiny závisia od správneho vykonania tejto operácie. Ak chcete pestovať produktívne kríky hrozna, musíte vedieť, ako sa o ne správne postarať. Mnohí nevedia, že prerezávanie hrozna v lete sa považuje za vhodnejšie ako na jeseň alebo na jar. Ak je v prvých dvoch alebo troch rokoch správne starať sa o mladé sadenice, potom môžete zlepšiť mnohé procesy: štepenie kríkov, čas ich vstupu do prvého plodenia a čo je najdôležitejšie, množstvo a kvalita budúcej plodiny.

    Každý, kto má rád hrozno: sladké, šťavnaté, výživné a voňavé bobule sú nielen veľmi chutné, ale aj neuveriteľne zdravé. Rovnako užitočné sú čerstvé bobule, vylúpané z trsov a čerstvo vylisovaná hroznová šťava. Hrozno sa samozrejme považuje za jedno z najviac kalórií, pretože obsahuje obrovské množstvo fruktózy. Napriek svojej výživovej hodnote nájdete okrem cukru v šťave a dužine hrozna aj celý sklad minerálov a vitamínov skupiny B, A, C potrebný pre zdravie

    .

    Nevyhnutná starostlivosť o mladé kríky

    Aby mladé sadenice hrozna rástli a premieňali sa na silné, vysoko produktívne kríky, ktoré budú veľkodušne prinášať ovocie, mala by sa im venovať starostlivosť v prvom roku vegetácie.


    Mladé hroznové kríky

    Po výsadbePôda okolo rastliny sa musí starostlivo načechrať a zabezpečiť, aby počas leta zostala pôda uvoľnená a zbavená buriny. Keďže v prvom roku vegetačného obdobia sa výhonky na mladom hrozne vyvíjajú nerovnomerne, skúsení pestovatelia vykonávajú zelené operácie - štiepanie nevlastných synov. Inými slovami, oddeľuje zbytočné výhonky.

    Prečítajte si tiež: Ako pestovať orchideu?

    Na posilnenie koreňového systému je potrebné zbaviť kríky koreňových výhonkov pod zemou. Tento proces sa nazýva katarizácia. Mladé výhonky koreňov sú odrezané záhradníckymi nožnicami alebo nožnicami. Prvá katarovka musí byť vyrobená na jar. Na ochranu rastlín pred silným vetrom sa výhonky viažu na kolíky.

    V druhom a treťom roku sa začína základná starostlivosť o rastliny. Budete sa musieť vysporiadať s prerezávaním, trhaním a odlamovaním výhonkov, správnym obrábaním pôdy, kŕmením zeme užitočnými minerálmi a bojom proti nepríjemným škodcom. V prípade dvojročného hrozna bude potrebné nainštalovať špeciálnu mriežku pre rastliny. Výber mreží závisí od typu formovania kríka:

    • bezstavové puzdro;
    • štandardné vytvorenie puzdra.

    Kedy pestovať hrozno

    Medzi vinármi existuje názor, že výhonky viníc by sa mali na jar a na jeseň orezávať. Je však potrebné zvážiť, že rezanie výhonkov závisí od odrody hrozna a od klimatických podmienok, v ktorých pestujete „bobule vína“. Hlavnou chybou začínajúcich pestovateľovverí sa, že stačilo rezať hrozno na jeseň, a tak ho pripraviť na zimu a zabrániť tak „jarnému plaču“. O rastlinu sa musíte starať tri po sebe nasledujúce obdobia: na jar, v lete a na jeseň.


    Jesenné prerezávanie hrozna

    Prečo musíme vinič rúbať každý rok? S cieľom dať rastlinám silu a stimulovať aktívny rast mladých výhonkov. Krík musí mať tiež potrebný tvar, inak bude rásť v rôznych smeroch a bude vyzerať ako divé kríky. A nielen krásny vzhľad, ale aj ovocná kvalita závisí od správnej formy.

    Na jeseň existujú tri hlavné druhy prerezávania hrozna:

    • vytvorenie puzdra bez ventilátora;
    • prerezávanie plodov;
    • Štandardné vytvorenie puzdra.

    Starostlivosť o pestovanie letného hrozna

    Letné prerezávanie hrozna nie je často diskutovanou témou, je však nevyhnutné aj pre zdravý vývoj kríkov. Fóra vytvorená skúsenými pestovateľmi majú podrobnú schému letnej starostlivosti o kríky. Letné prerezávanie sa považuje za jemnejšie, vykonáva sa bez použitia záhradníckych strojov, ale je to skôr úprava rastliny. Starostlivosť o rôzne odrody hrozna v lete pozostáva z niekoľkých fáz.

    „Suchý podväzok“

    Staré výhonky, ktoré zostali po páde, by sa mali pripevniť k mreži a nasmerovať na stranu rastu. Vo viac južných krajinách (Gruzínsko, Ukrajina) sa tento postup môže uskutočniť koncom mája, ale v Rusku (s výnimkou južných krajín).oblasti) je správnejšie to urobiť v júni. Hlavným pravidlom je absolútne vylúčenie možnosti ľahkých mrazov. Musí sa to však urobiť skôr, ako mladé výhonky porastú.

    Rozbitie výhonkov

    Tento proces spočíva v odrezaní nerozvinutých a nezrelé výhonky. Procedúra sa vykonáva potom, ako začnú kvitnúť mladé púčiky. Musíte sa tiež uistiť, že dva výhonky nerastú z jedného oka. Menší je potrebné oddeliť. Všetky zostávajúce výhonky dlhé 20 centimetrov musia byť pripevnené k mreži.

    štípanie

    Tento postup je potrebný na to, aby pomohol rastúcej rastline, ako aj na získanie šťavy a sladkosti plodov. Aby budúce hrozno dostalo potrebné množstvo živín, musíte skrátiť vrchnú časť viniča. Za týmto účelom odrežte špičku výhonku za anténami a po druhom zväzku nechajte 5 listov hrozna. Sledujte dĺžku výhonku, nemala by byť väčšia ako 2,5 m. Čím dlhšie bude vinič, tým menej výživných látok a fruktózy bude obsahovať budúce hrozno.

    Pasynkovanie

    Nenechávajte šetrné zelené listy na kríkoch viniča. Po rozkvetu je potrebné prebytočnú zeleň rozriediť. Za týmto účelom musíte počas troch letných mesiacov zovrieť rodiacich sa mladých nevlastných synov a odstrániť fúzy. Rastlina by mala nasmerovať všetky svoje sily na dozrievanie budúcej plodiny. Okolo polovice augusta je potrebné skrátiť výhonky tak, aby mušt strávilenergia nie pre ich rast, ale pre vytváranie krásnych zhlukov. Za týmto účelom sa narezá asi 15 listov (na prvý normálny list).

    Rozdelenie klastrov

    Ak žijete v južných oblastiach krajiny, tento postup nie je potrebný, pretože hrozno je dostatočne silné na podporu života a zdravý rozvoj. V chladnejších oblastiach je však potrebné obetovať niektoré zoskupenia, aby sa zvýšila kvalita plodín. Je potrebné odstrániť malé a slabé (horné) zhluky. Je správne urobiť tento postup koncom leta, keď je hrozno stále veľmi malé a zelené.

    Starostlivosť o hrozno nemožno v letnej sezóne pozastaviť. Častejšie môžete počuť tipy, ako hrozno pokrájať na jeseň alebo na jar, to však neznamená, že ho v lete môžete nechať odísť. Je potrebné štípnuť mladých nevlastných synov, ktorí sa objavili včas. Vyhľadajte potrebné informácie v odbornej literatúre, na internete alebo si pozrite video skúsených pestovateľov. Pamätajte, že letné prerezávanie je zodpovedné za krásu a chuť bobúľ zozbieraných na jeseň.